Hoogleraar in NRC over verbod op ‘homogenezing’: “Ik betwijfel of het zin heeft”

Valentijnsdag was hét moment voor een wetsvoorstel tegen ‘homogenezing’. Althans, zo kondigde D66 maandag op Twitter de initiatiefwet van Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan aan, die ze samen met VVD, GroenLinks, SP, PvdA en PvdD schreef.

Het verbod komt erop neer dat het strafbaar wordt om de genderidentiteit of seksuele gerichtheid van iemand te veranderen. Als dit bij kinderen plaatsvindt, kan er zelfs een geldboete van 22.500 euro of een jaar gevangenisstraf voor worden gegeven.

Tegenover NRC geven experts aan dat dit echter moeilijk te handhaven is. In 2020 was er al een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid naar diverse organisaties, vooral uit de evangelische hoek. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de grens tussen therapeutische gesprekken en pastoraat lastig te trekken is.

“Juist in evangelische of pinkstergemeentes gaan vaak opeens medegelovigen voor iemand bidden”, zegt Marco Derks, die publieke beeldvorming onderzocht rond religie en homoseksualiteit. „Bijvoorbeeld dat iemand met homoseksuele gevoelens daarvan mag worden bevrijd of dat die gevoelens mogen verbleken. Daar zit weinig organisatie aan. Wordt dat dan strafbaar? Hoe kan een rechter bepalen waarover mensen mogen bidden?”

Het belangrijkste is een cultuurverandering, zegt Derks. “Ik betwijfel in hoeverre een wet daaraan bijdraagt.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen