Hoopvol signaal voor IJM Nederland: Australiër (61) veroordeeld voor online kindermisbruik

“Ook vanuit Nederland wordt strijd tegen deze misdaad versterkt”

Een 61-jarige Australiër is vorige week woensdag veroordeeld tot vier jaar en één maand gevangenisstraf, omdat hij tegen betaling heeft gekeken naar livestreambeelden van Filipijnse kinderen die misbruikt werden.

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland, ziet deze veroordeling als een hoopvol signaal dat ook Nederlandse criminelen niet meer zullen wegkomen met online kindermisbruik. “De Australische en Nederlandse politie werken intensief samen. In samenwerking met de Filipijnse autoriteiten zal de strijd tegen online kindermisbruik komende tijd versterkt worden.”

Advocaten van de Australische veroordeelde voerden ter verdediging aan dat het misbruik online plaatsvond en dat er geen fysiek contact was tussen de dader en zijn jonge slachtoffers. De rechter verwierp deze argumenten echter. Hij oordeelde dat de veroorzaakte schade ernstig was en de Australische dader hiervoor verantwoordelijk was.

“Deze veroordeling in Australië laat zien dat de aanpak om online kindermisbruik internationaal aan te pakken, effectief is.”

De handel in kinderen om misbruikt te worden voor livestreaming is een opkomende vorm van moderne slavernij in landen als de Filipijnen. Zedendelinquenten, vaak afkomstig uit westerse landen als Australië, Duitsland en Nederland, maken geld over om het kindermisbruik te bekijken en te regisseren. Ze betalen omgerekend slechts 10 euro voor zo’n ‘show’.

Effectief
Caroly Houmes: “Deze veroordeling in Australië laat zien dat de aanpak om online kindermisbruik internationaal aan te pakken, effectief is. Omdat de vraag naar het misbruik van Filipijnse kinderen ook uit Nederland komt, zal een Nederlandse politiemedewerker zich binnenkort in de Filipijnen vestigen. Nederlanders die misbruik van Filipijnse kinderen in stand houden, zullen merken dat hun gedrag zware consequenties heeft. Het is onbestaanbaar dat misbruik van Filipijnse kinderen mede door criminelen uit ons land in stand wordt gehouden. We willen alles op alles zetten om deze misdaad te stoppen en kinderen te beschermen.”

De arrestatie van de Australische dader in november 2019 leidde vervolgens tot de arrestatie van een andere vermoedelijke zedendelinquent uit Australië en zeven Filipijnse mensenhandelaren. De Filipijnse politie bevrijdde toen in samenwerking met IJM 21 Filipijnse kinderen en twee jongvolwassenen, van wie de meesten familie waren van de mensenhandelaren. Eén van deze kinderen was een babyjongetje van twee maanden.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen