Ies ervoer Gods Vaderliefde nadat ze haar vader vergaf: “Mijn leven was ontspoord”

Ies Nobel ervoer ernstige afwijzing toen haar vader haar niet kwam ophalen toen ze op hem stond te wachten. ‘Ik heb geen tijd voor jou’, zei hij. Ze zocht al jong liefde en aandacht bij jongens, drank en drugs. Maar toen ze in de dertig was, klopte God onverwachts op de deur van haar hart. Ze heeft nu grote bewogenheid voor gebroken vrouwen in de problemen. “Ik wil Jezus’ liefde uitstralen en de boodschap doorgeven: ‘Jezus houdt van jou!’”

Geen tijd
Ies Nobel groeide op in Duitsland in een onveilig gezin. De sfeer was dramatisch. “Mijn vader dronk veel en was erg agressief. Toen ik zes was gingen mijn ouders scheiden. Er was een omgangsregeling afgesproken, maar daar kwam na een paar jaar een einde aan. Nadat mijn vader een relatie kreeg met een andere vrouw, kwam hij mij niet meer halen. Ik zie me nog staan met mijn tasje langs de kant van de weg. Toen mijn moeder belde waar hij bleef, zei hij: ‘Ik heb daar geen tijd voor en heb nu andere kinderen waarvoor ik moet zorgen.’ Ik voelde me zo in de steek gelaten! Toen heb ik hem als tienjarig meisje een brief geschreven, dat ik hem niet meer zag als mijn vader. Dat was het einde van onze relatie.”

“Ik moest voor mezelf zorgen. Mijn moeder hield en houdt van mij, maar dat maakte ze niet met woorden duidelijk.”

Haar moeder werkte heel veel. ‘s Morgens was ze al weg voor Ies naar school ging. “Ik moest voor mezelf zorgen. Mijn moeder hield en houdt van mij, maar dat maakte ze niet met woorden duidelijk. Ze toonde haar liefde door cadeautjes te geven. Zelf had ze van huis uit die liefde ook niet meegekregen. De nieuwe relaties die mijn moeder kreeg, zorgden voor veel spanning. Al die mannen gaven problemen door hun drankgebruik, agressie of ontrouw. Ook in de familie van mijn moeder waren er veel problemen, zoals verslaving aan drank, zelfmoordgevallen en ontrouw.”

Afkeer van mannen
Ies kreeg niet die liefde en waardering die ze nodig had. “Als twaalfjarig meisje zocht ze liefde en aandacht bij jongens. Ze vonden in mij een makkelijke prooi. Ook ging ik roken, drinken en drugs gebruiken.” 

Toen Ies vijftien jaar was, emigreerde haar moeder naar Nederland. “Ik ging in de horeca werken en zette mijn leven voort met verkeerde mannen en drugs. Ook kwam ik in aanraking met de wereld van pooiers en drugsdealers. Inmiddels had ik een afkeer opgebouwd naar mannen. Ze hadden misbruik van me gemaakt. Ik nam wraak door ze het gevoel te geven hen leuk te vinden en ze daarna zelf te dumpen. Ik wilde ze laten voelen wat ik voelde al die jaren nadat ik door mijn eigen vader gedumpt was.” 

“Als twaalfjarig meisje zocht ze liefde en aandacht bij jongens. Ze vonden in mij een makkelijke prooi.”

Kinderen verdienen alles
Toen Ies zeventien was, heeft ze nog in Spanje gewerkt. Maar nadat ze terugkwam in Nederland, leerde ze haar vriend kennen. “We gingen samenwonen en ik raakte in verwachting. We zijn bijna acht jaar bij elkaar geweest en kregen drie kinderen. Hij deed het als vader nooit goed genoeg. Ik wilde mijn kinderen een beter leven geven dan ik had gehad.” 

Johan, haar huidige man, kwam in 2008 in beeld. “Hij was leuk en liefdevol voor de kinderen. Johan had veel meer aandacht voor ze en ontfermde zich over hen. Ik vond Johan een leuke jongen en ik zag in hem een vader die mijn kinderen verdienden, een vader die ik nooit heb gehad. Ik koos ervoor om met hem verder te gaan.”

Er volgde moeilijke jaren. “Johan gebruikte nog drugs en stal geld van mij en de kinderen. Ook was hij verbaal agressief tegen mij. Ik dacht: ‘Weer zo één. Goede vaders bestaan niet, mannen deugen gewoon niet.’ Maar mijn kinderen waren helemaal gek op hem. Zij kregen zoveel aandacht. Dat wilde ik hen niet ontnemen. Johan kwam uit een moeilijk verleden, maar ik keek daar dwars doorheen, recht in zijn hart. Dat zijn belangrijke redenen waarom ik de relatie met Johan niet heb beëindigd. Later is er over ons uitgesproken dat de duivel nooit heeft gewild dat wij bij elkaar zouden komen. Dat werd een bevestiging van alle strijd die er is geweest. Hij heeft alles proberen kapot te maken wat hij kapot kon krijgen. Maar God was met ons en heeft over ons gewaakt.” 

Geraakt
Toen Johan en Ies om financiële redenen in 2013 wilden trouwen, klopte God op de deur van het hart van Ies. “Ik ben zelf niet met het christelijk geloof opgegroeid. Maar God maakte duidelijk dat er niets van ons huwelijk terecht zou komen, als Hij geen plaats in ons leven zou krijgen. We namen dit serieus. Mijn zoektocht naar God begon. We gingen mee naar de kerk met mijn schoonouders en ervoeren een warme sfeer. Ik zag dat die mensen iets hadden, wat ik miste.” 

“God maakte duidelijk dat er niets van ons huwelijk terecht zou komen, als Hij geen plaats in ons leven zou krijgen.”

Ies ging de Bijbel lezen en werd geraakt door de film ‘The Passion’. “Ik vond het zo erg dat Jezus zo vernederd en zo geslagen werd. Het zien van die zweepslagen raakte me zo. Dat Hij dat nou voor mij had gedaan! Ik moest leren dat Jezus’ offer puur genade is. God liet me ook zien wat ik verkeerd had gedaan in mijn leven. Ik merkte dat het goed was om Hem alles eerlijk te vertellen.”

Zijn dochter
Ies bleef grote moeite houden met God als Vader. “Daar had ik grote problemen mee. Alle vaders die ik kende, deugden niet. Bij mijn eigen vader was ik blijkbaar niet goed genoeg geweest om zijn dochter te zijn. Hij had mij in de steek gelaten. Ik durfde mij niet aan God te geven als Zijn dochter. Ik was bang om weer teleurgesteld te worden. De boosheid en het verdriet hebben mij vergiftigd. Ik was zo vaak teleurgesteld geraakt dat er een hele hoge muur om mij heen was komen te staan. Het was mijn leven geworden.” Maar het bleef niet zo.

Tijdens een zendingsreis naar Brazilië, in november 2020, is er heel veel ten goede veranderd. “Ik vertelde iemand dat ik God niet kon vertrouwen als mijn Vader. Ook vertelde ik van mijn boosheid en diep verdriet over de afwijzing van mijn eigen vader. Tijdens dat gesprek drong die persoon erop aan om mijn vader te vergeven. Ik ben buiten in gebed gegaan en heb tegen God gezegd: ‘Ik wil mijn vader vergeven en hem in Uw handen leggen.’ Vanaf dat moment was het klaar, de wortel was eruit. Ik heb toen zo de warmte en liefde van God als Vader ervaren. Vanaf toen mocht Ik inzien en ervaren dat ik Zijn geliefde dochter ben. Ik had me nooit eerder een dochter van een vader gevoeld. Maar vanaf nu wel! Ik kan nu ook eerlijk naar mezelf kijken. Want ik weet nu wie ik ben, in Hem!”

Liefde uitstralen
“Het Oude Testament had me nooit getrokken. Maar vanaf Brazilië heb ik zo’n verlangen om daarin te lezen en God steeds beter te leren kennen. Ik heb Hem elke dag nodig. Er is nog meer veranderd! Ik had altijd een hekel aan contact met andere vrouwen omdat ik me minder voelde. Maar nu heeft God ook liefde voor vrouwen in mijn hart gelegd. Er komt in onze gemeente, GODcentre Gouda, een ruimte waar we vrouwen van buitenaf gaan ontvangen. Er zijn veel gebroken vrouwen, die ook geen vader hebben gekend of mishandeld zijn. Ik wil Jezus liefde uitstralen en de boodschap doorgeven: ‘Jezus houdt van jou!’ Zijn liefde is onvoorwaardelijk. En weet je, mijn herstel is pas begonnen, maar er ligt een prachtige toekomst voor mij klaar.”

“Ik wil tegen anderen zeggen: ‘Kijk naar het kruis waar Hij Zijn armen opende, om je welkom te heten. Daar sloot Hij Zijn ogen en boog Hij Zijn hoofd, omdat Hij aan jou dacht, omdat jij het waard bent. Hij stierf voor jou om jou bevrijding te brengen. Want jij bent GOED GENOEG!’”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen