‘Ik ben hier om je te vermoorden’: Hoe een vrouw de kogel van een moordenaar ontweek en de man redde die was gestuurd om haar te doden

Virginia Prodan verbergt niet dat ze bijna dood was geweest. In haar boek, Saving My Assassin, deelt Virginia het ongelooflijke verhaal van de dood die haar in het gezicht staarde. Ze getuigt ervan hoe ze terug vocht met niets anders dan het Woord van God. “Ik ben geen held. God gaf me deze missie en ik was een instrument in Gods handen”, vertelt Virginia aan CBN News.

Als 23-jarige mensenrechtenadvocaat daagde Virginia het Roemeense communistische en socialistische regime waaronder ze leefde voor de rechtbank. Ze wilde de rechten op religieuze vrijheid van haar medeburgers verdedigen. Dat kostte haar bijna haar leven. Ze had een duidelijk standpunt. “De socialistische regering is een regering die een systeem zal opzetten waarin de regering uw God is, niet Christus.”

Christenen in gevangenis gegooid
Tijdens het bewind in de jaren tachtig van dictator Nicolae Ceauscescu werden christenen die in het bezit van Bijbels werden gevonden of die Christus met anderen deelden in de gevangenis gegooid. Dit gebeurde ondanks dat het land wetten had op het gebied van godsdienstvrijheid.

“Tijdens die verhoren werd gezegd dat die wetten niet in de boeken stonden om de Roemeense vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting te beschermen. Ze bestonden om de westerse beschaving te laten geloven dat we vrijheid hebben”, herinnert Virginia zich. Maar Virginia gebruikte die wetten toch om de regering te bestrijden.

“Later ontdekte ik dat, toen ik in de rechtszaal tegenover de rechter en de aanklagers stond, achter mij vertegenwoordigers waren uit Amerika, Frankrijk, Israël en uit heel West-Europa. Zij maakten aantekeningen om die naar hun regering te sturen,” zegt Virginia. “Daarom leef ik en ben ik niet dood, omdat God me beschermde.”

Aandacht van westerse media
De zaak van Virginia trok de aandacht van westerse media als Radio Free Europe en Voice of America. “De overheid moest mij hierbij aanwezig laten zijn. Deden ze dat niet, dan moesten ze verantwoorden waar ik was, hoe de situatie was enzovoort”, legt Virginia uit.

Afranseling en marteling
Buiten de rechtszaal nam de regering echter wraak door haar te slaan en te martelen. “Wat ik me herinner, is veel bloed en veel pijn toen ze me sloegen. Ik keek hen recht in de ogen. Toen zei ik: ‘Ik vind het niet leuk wat je doet, maar God houdt van je en ik kies ervoor om van je te houden.’ Ze moesten hun gezicht omdraaien, omdat ze huilden”, vertelt Virginia.

Door dit alles won Virginia haar rechtszaken over religieuze vrijheid – toen kwam haar grootste test.

“Het was zo riskant dat toen ik deze opdracht kreeg, ik tegen God zei: ‘Heer, U geeft ze nu een kans om letterlijk het wapen op te pakken en me te vermoorden’”, zegt Virginia. “Ik kreeg documenten in handen die zouden bewijzen dat de dictator loog en doorging met liegen tegen Amerika.” Virginia aanvaardde de riskante taak om de documenten bij de Amerikanen te krijgen. Daarbij stelde ze haar vertrouwen op God.

“Ik nam de opdracht aan en maakte later een broekzak in mijn pak. Daar bewaarde ik de documenten met de bedoeling om het de volgende dag aan de Amerikaanse ambassade te geven. Ik had een zaak en ik wist dat ze in de rechtszaal zouden zijn.” legt Virginia uit. “Voor ik de rechtszaal in kwam, werd ik meegenomen en ondervraagd, maar die dag vergaten ze me te fouilleren.”

Moordenaar op kantoor
Door dat wonderbaarlijke voorval was Virginia in staat de documenten te overhandigen die uiteindelijk in handen van president Reagan kwamen – tot woede van de Roemeense dictator.

“Hij besloot een ‘cliënt’ naar mijn kantoor te sturen, de moordenaar”, vertelt Virginia. “Hij zei tegen mij: ‘Ik ben geen cliënt, ik ben hier om je te vermoorden.’ Daarna hij richtte hij het pistool op mij en ik dacht: ik ga dood.” Terwijl de moordenaar tegen haar schreeuwde, vocht Virginia terug op de enige manier die ze wist.

“Ik keek naar de man en begon het evangelie te delen. Hij was gewoon een mens zoals ik. Iemand op zoek naar de waarheid zoals ik jaren geleden op zoek was”, herinnert Virginia zich. “Toen ik het evangelie met hem deelde, merkte ik dat ik naar een man keek die een paar seconden geleden nog schreeuwde, maar nu verzachtte onder Gods kracht.”

Van potentiële moordenaar tot vernieuwd mens
Opmerkelijk is dat hij, in plaats van Virginia’s leven te nemen, Christus aannam. “Hij verliet mijn kantoor als een vrij man en als een broeder in Christus. Onze levens zullen nooit meer hetzelfde zijn”, vervolgt ze.

Virginia vertelt meer over haar inspirerende getuigenis in haar boek – dat zelfs een hoofdstuk bevat dat is geschreven door haar potentiële huurmoordenaar. Hij schrijft over de wonderlijke transformatie die hem naar een nieuw leven leidde, waarin hij nu in de bediening staat. Virginia woont momenteel in de Verenigde Staten en werkt als mensenrechtenadvocaat.

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen