‘Ik heb God gevonden’: de dochter van Jordan Peterson komt tot geloof

De dochter van de beroemde klinisch psycholoog Jordan Peterson deelde onlangs over haar geloofservaring van hoe ze tot God kwam. Ze beschreef haar bekering als ‘heel plotseling’.

“Ik ben hier vrij nieuw in”, zei ze 1 oktober in een aflevering van haar podcast. “Wat ik de afgelopen maand heb gedaan, is de Bijbel lezen en bidden. … Zoveel vrede als ik de afgelopen tijd heb ervaren, heb ik niet eerder gekend. Het is volkomen absurd. Ik kan het niet geloven.”

Vier problemen
Over hoe het begon dat ze in God ging geloven, herinnerde Mikhaila Peterson zich dat ze vier grote problemen in haar leven had; vier dingen waarmee het helemaal de verkeerde kan opging. In de zomer reisde ze naar Austin, Texas, waar ze een christelijke man ontmoette. Met hem deelde ze een aantal details van haar worstelingen. Het probleem, zei de man tegen Peterson, was dat ze God nodig had.

Peterson zei dat ze niet zeker wist hoe ze ‘er moest komen’. Ze wist niet hoe ze in contact moest komen met God. De man vertelde haar dat ze God moest vragen ‘zichzelf aan haar te openbaren’.

“Ik ging die avond naar huis en was behoorlijk overstuur vanwege deze vier grote problemen. Ik lag in bed, dus ik was aan het bidden, serieus aan het bidden … De volgende dag waren alle vier de problemen op een praktische manier opgelost. Het was op een logische manier, ze hadden opgelost kunnen zijn”, legde ze uit. “Maar dat de problemen die dag alle vier ineens opgelost zouden zijn, was gewoon te opvallend.”

“Ik werd ook wakker met een gevoel van rust dat ik daarvoor niet had gevoeld”, voegde Peterson eraan toe. “En dat was genoeg. Ik had zoiets van: oké, dat is goed genoeg voor mij.”

Droom van God
In de loop van de volgende paar weken zei Peterson dat ze de Bijbel las, zich verdiepte in het Woord en elke dag bad. Op een gegeven moment twijfelde ze aan zichzelf en vroeg zich af of het plotselinge geloof in God niet meer was dan een emotionele toevalstreffer – een vluchtig gevoel dat met logica en redenatie kon worden weggeredeneerd.

Ze zei daarna dat de twee dagen die volgden op dat moment van twijfel ellendig waren. Ze herinnerde zich  een overweldigend gevoel van ‘existentiële angst’.

“En toen had ik de wildste droom,” zei ze. “Ik werd ‘s morgens om 5.30 uur wakker en ik had een droom. … Een luide donderende stem riep vanuit het niets: ‘Doe het!’ Om 5.30 uur in de ochtend werd ik wakker en dacht: ik denk dat God zojuist naar me heeft geroepen. Ik denk dat dat zojuist is gebeurd. Zo voelde het.”

“Wat ik denk dat het betekende, is dat ik gewoon all-in moest gaan, en het niet voor 75% doen,” vervolgde Peterson. “Het is een wilde maand geweest. Het gaat goed met mij. Het is gewoon dat ik een beetje geschrokken ben.”

Worsteling
Jordan Peterson van zijn kant heeft in de loop der jaren publiekelijk geworsteld met het geloof. Hij deed ooit de beroemde uitspraak dat hij “doet alsof God bestaat”, en voegde eraan toe: “Ik ben doodsbang dat hij zou kunnen bestaan”.

Dit voorjaar vertelde Jordan Peterson aan de orthodox-christelijke kunstenaar Jonathan Pageau dat hij zich in een fase in zijn leven bevindt waarin hij openstaat voor het vinden van geloof in Jezus.

“Het verschil – en C.S. Lewis wees dit ook aan – tussen die mythologische goden en Christus was dat er ook een historische weergave is van zijn bestaan”, zei de oudere Peterson. “Dus wat je hebt in de persoon van Christus is een echte persoon die echt heeft geleefd plus een mythe, en in zekere zin is Christus de vereniging van die twee dingen.”

“Het probleem is dat ik dat waarschijnlijk geloof, maar ik versteld sta van mijn eigen geloof. Ik begrijp het niet”, vervolgde hij emotioneel. “Omdat ik soms heb gezien dat de objectieve wereld en de verhalende wereld elkaar raken – dat is uniesynchroniciteit. Ik heb dat vaak in mijn eigen leven gezien, dus in zekere zin geloof ik dat het onmiskenbaar is.”

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen