‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’: kerk in Tennessee ziet 1000 dopelingen in minder dan vier maanden

In de Long Hollow Baptist Church in Hendersonville, Tennessee, zijn sinds 20 december 2020 al 1048 mensen zijn gedoopt, na bijna een jaar van wat pastor Gallaty omschreef als ‘stilte en eenzaamheid’ in zijn eigen leven.

“Dit is wat er is gebeurd”, vertelde de pastoor aan Faithwire tijdens een recent Zoom-gesprek. “Ik begon tien maanden bij de Heer te zitten. Toen, eindelijk, op 15 december 2020, stond ik op de veranda, en ik hoorde zo duidelijk als wat deze woorden in mijn hoofd, na een seizoen van stilte en eenzaamheid: ‘Spontane doop.’”

“Ik dacht:‘ Spontane doop? ’”, Zei Gallaty. “Allereerst had ik nog nooit een spontane doop gedaan – ik was toen al 18 jaar christen. Ik had nog nooit een spontane doop gezien. Maar ik was gehoorzaam.”

Minst bezochte dienst
De volgende zondag, herinnerde de predikant zich, was de minst bezochte dienst in zijn vijfjarige ambtsperiode in Long Hollow. Het land was tenslotte nog steeds in de greep van een pandemie en Tennessee zag op dat moment een piek in COVID-19-infecties.

Gallaty zei dat het voelde alsof alles in strijd was met waar God hem zo duidelijk voor opriep. “Het was als al het water dat we op het offer konden doen,” zei hij, verwijzend naar het oudtestamentische verhaal in 1 Koningen 18, waar Elia water op een offer goot te midden van een droogte, zodat, wanneer het werd verteerd door vuur, het duidelijk was dat het alleen door Gods toedoen was.

Uit de hand gelopen
Kort daarna, vertelt de predikant, liepen de dingen ‘echt uit de hand’. Mensen die Long Hollow online hadden bekeken, begonnen naar de kerk van Hendersonville en de twee satellietcampussen te reizen, ook al zei Gallaty dat hij ‘nooit iemand had aangemoedigd’ om aan boord van een vliegtuig naar Tennessee te gaan.

Mensen die kwamen, zeiden tegen Gallaty dat ze ‘zich door de Heilige Geest gedwongen voelden’ om naar Hendersonville te reizen.

Meer dan duizend dopen
Nu, in minder dan vier maanden, is Long Hollow getuige van de dopen van meer dan 1.000 mensen uit 15 verschillende staten, van wie er twee helemaal uit Maine kwamen. Ter vergelijking: Long Hollow doopte 162 mensen in 2018 en 222 in 2019.

“Het is echt een bovennatuurlijk trekken van de Heilige Geest,” legt de voorganger uit.

“Ik ging elke avond naar de veranda om bij de Heer te zitten, denkend dat Hij de problemen in mijn kerk zou oplossen.”

De transformatie die plaatsvindt in Long Hollow is alleen mogelijk, geeft Gallaty toe, omdat hij heeft geleerd om met de zonde in zijn eigen leven om te gaan: trots, jaloezie en arrogantie waarvan hij zei dat hij niet eens wist dat die zijn intrek hadden genomen in zijn hart.

Jaloezie
Maar als we er niets aan doen, wordt ‘jaloezie in de pastorale bediening één van de grootste zonden waar we allemaal mee te maken hebben’.

“Ik ging elke avond naar de veranda om bij de Heer te zitten, denkend dat Hij de problemen in mijn kerk zou oplossen”, vertelde de predikant aan Faithwire. “Ik was echt gefrustreerd … Ik zei: ‘Heer, U lost de problemen in mijn staf op. Ik heb U nodig om de problemen in mijn kerk op te lossen. Ik heb U nodig voor herstel onder de diakens. Ik heb U nodig om het land te herstellen. ‘En dit is wat de Heer me heeft laten zien. Ongeveer twee maanden later liet God me zien: ‘Het probleem ligt niet bij jouw kerk. Het ligt niet aan jouw personeel. Het probleem ben jij. Jij bent het probleem.’”

Klik hier om het hele verhaal te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen