Gaan we nog grote christelijke mega-events meemaken?

De grote christelijke events met duizenden mensen in een stadion, zoals gepland staat in Rotterdam Ahoy in 2022, is dat een realistische verwachting? Of is dit, zoals sommigen zeggen, vooral de tijd van de kleinere samenkomsten? “Dat de tijden volledig veranderd zijn en dat we ons als kerk moeten herpositioneren – dat is duidelijk”, zegt Awakening Europe-leider Ben Fitzgerald. Samen met zijn goede vriend, evangelist Jean Luc Trachsel, duidt hij de tijd waarin we leven en de toekomst van de grote events hierin.

Jean-Luc vertelt: “Ik zei al direct bij de start van de pandemie: ‘er komt een ‘voor’ en een ‘na’ de pandemie, de wereld zal compleet anders zijn.’ Dingen zijn veranderd en zullen veranderd blijven. Als christenen moeten we ons opnieuw aanpassen. Niet aanpassen aan de vijand of aan de wereld, maar aan wat de Heer aan het doen is.”

Juist deze tijd is een hele mooie tijd, benadrukt Jean-Luc. “God sprak aan het einde van de lente tot mij: ‘Er zal een nieuwe ‘bries’ van de Heilige Geest komen, die eind van de zomer begint.’”

“De uitdaging voor nu is om niet opnieuw te starten bij waar de pandemie begon, want anders ga je ‘het’ missen. We zijn namelijk geland op een andere plek. Maar met de hulp van de Heilige Geest, zal de bries van Heilige Geest een stormachtig seizoen worden. Maar we moeten ons opnieuw positioneren.”

“Veel kerken zijn tot de ontdekking gekomen dat de gelovigen niet zo gezond en vurig waren, als dat ze konden zijn.”

Ben Fitzgerald vult aan. “Ik ben het compleet eens met wat Jean-Luc zegt. De afgelopen twee jaar hebben cruciale veranderingen gebracht. De kerk heeft een duidelijker perspectief gekregen op wat belangrijk is.

Ontdekking
Veel kerken zijn tot de ontdekking gekomen dat de gelovigen niet zo gezond en vurig waren, als dat ze konden zijn. Discipelschap schoot tekort. Tijdens de pandemie zijn er veel huisgroepen op gekomen, als gemeenschappen tussen de grotere gemeenschappen. Er heeft een decentralisatie van de kerk plaatsgevonden, die de kerk enorm versterkt heeft.

Verder leerde de pandemie veel christenen om niet-gelovigen te redden door één op één ontmoetingen. Voorheen namen we ze mee naar de kerk. Maar nu zijn christenen in de wereld, om daar het licht te zijn.”

Dingen gaan heel anders zijn dan in het verleden, benadrukt ook Ben. Jean-Luc: “Maar juist door de uitdagingen heen, gaat de wind krachtiger waaien dan voorheen.”

Toekomst
Jean-Luc merkt dat hij juist door internet veel mensen heeft kunnen bereiken. Over de toekomst zegt hij: “Terwijl de Heilige Geest gaat waaien, zijn het de christenen die weten hoe ze hun vleugels moeten uitslaan, die gaan opbloeien. Maar de christenen die dat niet weten, gaan wegvallen. Ze gaan de grootste critici worden van het christendom en bijdragen aan vervolging van de geestvervulde gelovigen.”

Gaat het feit dat de kerk verandert, ook veel verandering brengen in hoe Awakening Europe opgezet wordt? “Ik denk dat er grote verschillen zullen komen in hoe we de dingen benaderen, maar het DNA om zielen te winnen, is sinds Pinksteren nooit meer veranderd. Misschien zal de methode van uitnodigen wat anders zijn.

We zullen ook sterk focussen op de christenen die door angst of verwarring zijn weggevallen. We hopen dat ze weer aangeraakt worden door de Heilige Geest en opnieuw hoop en honger krijgen, zodat ze weer gaan branden voor Jezus. Dat is een belangrijk punt in onze voorbede en hoe we het gaan doen. Want de media en de overheid leren hen dat niet.” Ook zal er een sterke nadruk leggen in voorbede voor de overheid.

Grote events
Verwacht Fitzgerald dat Awakening Europe weer in een groot stadion gaat zijn, zoals voorheen? “Om eerlijk te zijn, haal ik geen trots uit een groot stadion. Of het nu een groot gebouw is, of buiten. Dat maakt mij niet uit. Wat ertoe doet is de vraag: is de tijd van de grote events voorbij? Ik denk het zeker niet.

Je ziet dat ze de hele wereld proberen te vaccineren, met als doel om terug te gaan naar grote bijeenkomsten. De wereld werkt weer toe naar de mega-samenkomsten. En dan doet het er even niet toe wat je mening is over vaccins, maar je ziet de trend om terug te keren.

“Sterker nog: het gaat groter zijn dan ooit, want mensen zijn hongerig voor meer.”

Het zal misschien anders zijn, misschien wordt het wel een openlucht-event. Ik weet het niet. Maar ik geloof niet dat de grote events voorbij zijn. Sterker nog: het gaat groter zijn dan ooit, want mensen zijn hongerig voor meer.”

Religieuze geest
Jean Luc: “Dit onderwerp hoor ik heel vaak voorbijkomen, en achter deze vraag kan een religieuze geest verborgen zitten. Namelijk dat je enkel nog wilt opsluiten in kleinschalige huisgroepen. En die zijn heel krachtig, natuurlijk. Ik heb daar veel respect voor. Jezus kwam voor die ene.

Maar aan de andere kant: vanuit het perspectief van religie, zie je mensen die het grote naar het kleine willen brengen. Terwijl God het perspectief ziet van de menigte die niet te tellen is. Hij ziet de massa’s. In Gods visie zijn stadions zelfs heel klein, Hij wil veel meer mensen samen brengen.”

Geloof
Volgens Ben kan een verkleinde visie hierop ook komen omdat het niveau van geloof kleiner geworden is. “Je ziet dat geloof vaak verzwakt is. Geloof komt door het horen van het Woord van God, maar ook door het zien. Als je naast Jezus in Galilea loopt en Hem een wonder ziet doen, dan ga je denken: dat kan Hij ook voor mij!”

“Maar misschien is ons bewustzijn een beetje kleiner geworden door de pandemie. Maar dan moeten we weer groeien in geloof, want God droomt grote dingen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen