In memoriam; David de Vos en Esther Vorsterman van Oijen delen herinneringen aan Jan Zijlstra

“Evangelist Jan Zijlstra is gisteren op 82-jarige leeftijd naar zijn Heer en Heiland gegaan. Begin deze week werd Zijlstra opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus en daar is hij gisteren overleden”, meldde de christelijke nieuwszender Family7 vrijdag.

In de studio ontving de nieuwszender David de Vos van stichting Go and Tell en Esther Vorsterman van Oijen, die beiden langere tijd met Jan Zijlstra optrokken.

Op de vraag wat voor man Jan Zijlstra was, antwoordt David: “Jan Zijlstra was een van onze geloofshelden in Nederland. Hij was echt een geloofsgeneraal en recht door zee. Zijn boodschap was: Jezus. Jan was een man die gewoon niet stoppen kon en die op hoge leeftijd ook niet van plan was te stoppen. Een echte pionier. Iemand die zeer doelgericht was, maar wel met het oog op Jezus en met het doel mensen aan Hem te verbinden. Dat was waar hij voor stond.”

Generaal en vader
Esther gaat verder: “David heeft het heel mooi beschreven. Jan was niet alleen een generaal, maar ook een vader. Hij was echt een voorbeeld. Ik had altijd het gevoel: als broeder Jan binnenkwam, dan kwam Jezus binnen. Hij droeg zoveel met zich mee. Hij had autoriteit, maar was tegelijkertijd ook heel betrokken en oprecht geïnteresseerd.”

In de tijd dat Esther Jan leerde kennen, was het nog niet vanzelfsprekend dat vrouwen ook mochten spreken, vertelt ze. “Jan heeft zich daar toen heel hard voor gemaakt. Hij zei: ‘Als ze er iets van vinden, dan krijgen ze met mij te maken!’ Jan stond echt voor vrouwen. Ook zei hij bijvoorbeeld: ‘De eerste vrouw in de Bijbel die getuigde over Jezus, was Maria. Dat was een vrouw en geen man.’

Wat Esther erg raakte in die tijd, was dat Jan haar zelfs aanstelde als spreekster. “Jaren geleden haalde hij mij naar voren uit een hele groep mensen en toen heeft hij me aangesteld. Hij zei: ‘Je zult het Woord gaan brengen.’ Dat is voor mij heel bijzonder geweest. Hij was voor mij dus ook echt een soort geestelijke vader.”

Grote wonderen
Dat Jan Zijlstra echt een voorbeeld was, kan zonder twijfel gezegd worden. David: “ “Ik heb heel veel van Jan geleerd. De eerste keer dat ik iets van hem meekreeg, was ik nog een kind. Ik liep door de binnenstad van Den Haag en hingen er hele grote posters tussen alle reclame voor hardcore feesten met aankondigingen van genezingsdiensten.  Toen dacht ik: wie is die meneer? Hij bad voor wonderen en zag ook echt resultaat, hij maakte echt grote wonderen mee. Het waren medisch onmogelijke dingen die bij hem gebeurden.”

“Ik ben zijn diensten gaan bezoeken en natuurlijk zelf dingen gaan doen in de bediening”, gaat David verder. Zo hebben we elkaar leren kennen. Eigenlijk hebben we een hele bijzondere band ontwikkeld, een soort vriendschap. Hij is een soort vaderfiguur voor mij. Hij was een soort mentor die al door zoveel stormen heen was gegaan, zoveel tegenslag had gehad en nog bleef staan, alsmaar doorging.

Nooit opgeven
Als ik een ding moet noemen waarin hij echt een voorbeeld was, dan zou ik zeggen: Jan heeft nooit opgegeven. Hij stond ervoor en zelfs toen hem alles werd afgenomen, begon hij gewoon opnieuw. Dat kun je alleen doen als je geroepen bent, als je zeker weet: dit gaat niet om mijn eer, ik heb mijn leven afgelegd, ik doe dit voor de Koning.”

Bekijk hier de hele uitzending:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen