Internationale herdenkingsdag Holocaust: “Als kerk geroepen alert te blijven op alle vormen van antisemitisme”

Vandaag is de internationale herdenkingsdag van de Holocaust, uitgeroepen door de Verenigde Naties, omdat op 27 januari 1945 het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Dit jaar is dat 77 jaar geleden. Op deze dag worden onder meer de ongeveer 6 miljoen Joden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Veel organisaties en kerken doen hieraan mee. Zo houdt Christenen voor Israël vandaag om 13.00 uur een online herdenking. Daaraan werken o.a. Holocaustoverlevenden Carry en Louis Polak mee. Daarnaast is er een overdenking en muziek.

De Nationale herdenkingsdag van de Holocaust van Nederland is komende zondag 30 januari. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert dan de jaarlijkse herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. Vanwege de pandemie is de herdenking in besloten vorm, maar deze wordt wel uitgezonden door de NOS.

Alert
De Protestantse Kerk Nederland (PKN) houdt ook die dag (30 januari) aan als herdenkingsdag. Op haar website schrijft de PKN: “Als kerk ben je geroepen alert te blijven op alle vormen van antisemitisme. Een goede gelegenheid om daar in de eredienst aandacht aan te geven.”

Verder zijn op de site van de PKN achtergrondinformatie en liturgische suggesties te vinden voor kerken over hoe ze hier aandacht aan kunnen besteden in de dienst.

Laten we inderdaad als kerken alert zijn op het opnieuw groeiende antisemitisme en God vooral op deze herdenkingsdag vragen hoe we als christenen met Zijn Joodse volk kunnen staan.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen