Israëlische archeologen ontdekken zeldzame ‘Jerubbaäl’-inscriptie uit de tijd van bijbelse rechters

Israëlische archeologen hebben bij een opgraving in Khirbet el Rai een zeldzame 3100 jaar oude inscriptie uit de tijd van de bijbelse rechters ontdekt, aldus de Israëlische Oudheidkundige Dienst. De zeldzame inscriptie draagt ​​de naam ‘Jerubbaäl’ en is gevonden in een opslagput in de grond.

“De meest opwindende ontdekking is een inscriptie uit 1100 voor Christus, de tijd van de rechters”, zegt archeoloog Yossy Garfinkel. Hij is eveneens Yigal Yadin-hoogleraar Archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. “We weten heel weinig over deze periode vanuit archeologisch oogpunt en we hadden geen betekenisvolle inscriptie uit deze periode.”

Toen ontdekten ze een deel van het handvat van een vat met de naam Yerubaal – in het Engels Jerubbaäl – erop. “Dit is de eerste keer dat we een inscriptie uit de tijd van Richteren met een betekenis vinden. In dit geval komt dezelfde naam voor op zowel de inscriptie als in de bijbelse traditie”, vertelt Garfinkel. Slechts een handvol inscripties uit de periode van Richteren zijn ooit ergens gevonden en ze hebben allemaal een aantal letters die niet aan elkaar gerelateerd zijn.”

Hebreeuwse letters
Samen met archeoloog Sa’ar Ganor van de Israëlische Oudheidkundige Dienst leidt hij de opgraving. Op de locatie vonden ze ongeveer 100.000 aardewerkscherven. “Maar waarom is deze vondst zo belangrijk? Omdat de inscriptie van inkt is. Ook zijn er vijf Hebreeuwse letters in de inscriptie. We hebben yod, resh, ayin, bet en lamed. Als je dat leest, krijg je de naam Yerubaal.”

Het boek Richteren vertelt in hoofdstuk 6-8 het verhaal van Gideon. Er staat dat Gideons vader Joas zijn zoon Jerubbaäl noemde nadat hij het altaar van Baäl had afgebroken. Later versloeg Jerubbaäl de Midianieten.

‘Daarom noemde hij zijn zoon op die dag Jerubbaäl, en zei: Laat de Baäl het tegen hem opnemen, want hij heeft zijn altaar afgebroken. … Toen zei de HEERE tegen Gideon: Door de driehonderd man die gelikt hebben, zal Ik u verlossen en Midian in uw hand geven. Laat daarom al het overige volk weggaan, ieder naar zijn woonplaats.’ (Richteren 6-8)

Belangrijke vondst
Archeologen zeggen dat ze geen bewijs hebben dat de inscriptie verwijst naar de bijbelse rechter, maar Garfinkel zegt dat het een belangrijke vondst is, omdat het wijst op het verband tussen de bijbelse tekst en de historische realiteit.

“Er is een verschrikkelijk debat gaande over het geschiedenisgehalte van de bijbelse traditie. Sommige mensen zeggen dat er niets historisch in de tekst van de Bijbel staat. Het is allemaal geschreven in het Hellenistische tijdperk, dat 800 jaar na deze periode zou zijn. Deze vondst is dus een indicatie dat er historische herinneringen bij de tekst van de Bijbel zijn die van generatie op generatie zijn doorgegeven.”

Studenten archeologie
Dit jaar zijn hier ongeveer 25 lokale universiteitsstudenten aan het graven. Zij vervangen de 100 vrijwilligers uit het buitenland die niet konden komen vanwege COVID-19-beperkingen.

De meesten studeren Archeologie en vinden het mooi om hier te zijn. “Als je studeert, let je op de kleine details. Het is leuk als je dan het veld in gaat en je hebt zoiets van: oh ik herken dit! Je pakt iets op en je denkt: ik heb dit op school bestudeerd en ik weet wat het is! Het is echt gebeurd!”, vertelt Akiva Goldenhersh, een tweedejaars student Archeologie aan CBN News.

Goldenhersh voegt eraan toe dat de archeologen de inscriptie geheim hielden voor de studenten tot één dag voordat de inscriptie volledig werd vrijgegeven. Dei dag kwamen ze allemaal bij elkaar om te lezen wat erover in de Bijbel stond.

Ben Tsion Yitschoki, een eerstejaars student Archeologie, zegt dat de ontdekkingen van Garfinkel de waarheden van de Bijbel bewijzen. “De minimalisten uit Tel Aviv hebben moeten toegeven dat er een koning David was, dat er een huis van David was, en dat het uit de 10e eeuw v.Chr. en niet alleen uit de 8e eeuw v.Chr. kwam.”

Historisch
“Garfinkel doet geweldig werk door te bewijzen dat de Bijbel eigenlijk een historisch verhaal is en niet alleen maar mythologie. Ik geloof dat er nog veel meer dingen zullen worden gevonden. Ik geloof dat er al veel vondsten zijn, veel dingen die meer met de Bijbel overeenkomen dan ze beseffen”, zegt Yitchoki.

De opgraving begon in 2015. Het was de bedoeling dat dit het laatste seizoen voor opgravingen op deze locatie zou zijn. Maar Garfinkel zegt dat als ze meer artefacten vinden, ze misschien blijven graven.

Lees hier het Engelse artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen