Jafeth Bekx benadrukt dat je één kunt zijn als je het oneens bent over corona: “We zijn als Nederlanders vaak zo kritisch op elkaar”

De komst van de coronacrisis was voor Jafeth Bekx van de band InSalvation een harde klap. Nadat ze net het nieuwe album ‘Exodus’ hadden uitgebracht en er dertig concerten gepland stonden, kwam alles stil te liggen. Hij begrijpt daarom dat er meningsverschillen zijn rondom de coronamaatregelen.

“Ik kan zowel de critici als de mensen die het overheidsbeleid steunen goed begrijpen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat verschil van mening er gewoon mag zijn. Het hoeft je niet uit elkaar te drijven.” In dit artikel spreekt Jafeth over de impact van de crisis, de discussies, en hoe je God in deze tijd kunt blijven aanbidden.

Jafeth begint: “In maart was ik wel even uit het veld geslagen, hoor. Zowel ik persoonlijk, als ook wij als band. We hadden een jaar aan een nieuw album gewerkt, dat in februari uitkwam. Daar zat zoveel tijd, geld en moeite in. Na vier avonden toeren kwam ineens alles stil te liggen.”

“In maart waren we vol goede moed, maar nu besef je dat het einde hiervan nog niet in zicht is.”

“Daardoor kwam ik in een negatieve spiraal terecht. Gelukkig focusten we ons al snel op wat er wél mogelijk was.” Uiteindelijk kwamen hier creatieve ideeën uit, zoals de InSalvation online academy, waaraan zelfs 370 mensen meededen vanuit het hele land.

Nieuwe tegenslag
Terwijl dat goed liep en er ook qua optredens weer meer mogelijk werd, kwam daar vorige week met de kabinetsmaatregelen een nieuwe tegenslag in.  “Ik dacht wel even: ‘Goeiedag zeg’. In maart waren we vol goede moed, maar nu besef je dat het einde hiervan nog niet in zicht is. Je weet niet waar je naartoe werkt. Misschien duurt het wel een jaar. Vooral omdat ons werk vooral gericht is op de massa, de grote groepen.”

Toch zijn er ook mooie perspectieven, zegt Jafeth. “De academy is goed bevallen, waardoor je beseft dat er online nog zoveel onbenutte mogelijkheden zijn. We werden verplicht om ‘naar’ online te gaan. Crisissen geven daarom altijd kansen. Als je kiest om dan te investeren en een risico te nemen, kun je er veel sterker uitkomen. We kunnen echt nieuw terrein verkennen.” De band is verder aan het kijken voor mogelijkheden, bijvoorbeeld om een scholentour te doen rondom Kerst.

Discussies
De discussies over het beleid heeft Jafeth wel gevolgd, al voelde hij weinig behoefte om eraan mee te doen. “Het is nu wel heel anders dan in maart. Toen was alles nieuw en was er weinig bekend. Nu, zeven maanden verder, zijn de risico’s duidelijk en weten we welke groep kwetsbaar is. Ook weten we meer over grote en kleine ruimtes en ventilatie.”

“We zijn als Nederlanders gewend om zo kritisch op elkaar te zijn. Op het moment dat je van mening verschilt, sta je meteen tegenover elkaar. Ik geloof niet dat dat per se hoeft.”

“Ik bekijk de reacties en kan me in beide kanten wel vinden. Maar als mensen echt modder gaan gooien en elkaar dingen verwijten, dan is dat nooit de bedoeling.” Hij betreurt dat. “We zijn als Nederlanders gewend om zo kritisch op elkaar te zijn. Op het moment dat je van mening verschilt, sta je meteen tegenover elkaar. Ik geloof niet dat dat per se hoeft.”

“Ik vind dat zo mooi aan de Joodse religie. Die kunnen enorm van mening verschillen, ze discussiëren veel, maar ze blijven wel in eenheid staan. Ik denk dit de kunst is voor ons Nederlanders. Dat we de deur openhouden om te blijven communiceren met elkaar.”

Verder is ook de manier van discussiëren hierin belangrijk, zegt Bekx. “Ik probeer, als er belangrijk nieuws is, nooit een primaire reactie te publiceren of te uiten. Natuurlijk mag die reactie er wel zijn, maar als je die de wereld in slingert, moet je daar vaak weer op terugkomen. Dat zag je vorige week ook. Ik vind het wel mooi dat iemand als Gert-Jan Segers – na een primaire reactie – op zijn kritiek op Staphorst is teruggekomen. Probeer de communicatie gewoon open te houden.”

Aanbidden
Door de adviezen van het kabinet, zijn veel kerken afgestapt van aanbidding tijdens de dienst – als die dienst er nog is. Jafeth benadrukt dat dit niet einde verhaal is. “Ik mis het zingen ook, maar het is niet zo dat er geen andere manieren zijn.”

“Normaal is samen zingen daar een enorm groot onderdeel van de samenkomsten. Maar dat viel helemaal weg. Ik miste het zeker, maar God is nog steeds dezelfde.”

“Afgelopen zomer was ik als spreker bij een tienerweek van Royal Mission op camping De Betteld. Normaal is samen zingen daar een enorm groot onderdeel van de samenkomsten. Maar dat viel helemaal weg. Ik miste het zeker, maar God is nog steeds dezelfde. Er zijn zoveel andere manieren om te aanbidden.”

Hij legt het uit: “Als je in de Psalmen kijkt naar het woord aanbidding, dan zijn daar veel verschillende woorden voor in het Hebreeuws. Samen zingen is één aspect. Maar je hebt meerdere woorden. Bijvoorbeeld ‘Yadah’, betekent ‘je handen opheffen.’ (Ps 141:1-2) Je hebt Barak, een aanbiddingsvorm waarbij je knielt voor God (Ps 95:6). Een andere manier is Zamar, dat is instrumentaal, bijvoorbeeld iemand die piano speelt. (Ps 150:3-6)”

“Tijdens deze week kwamen er zoveel aanbiddingsvormen naar boven die anders onderbelicht zijn. We gingen met z’n allen knielen, we deden met de tieners de handen allemaal omhoog. Het was heel bijzonder. Kerken kunnen dit ook oppakken. Alleen zingen is niet dé manier.”

Thuis aanbidden
Jafeth geeft ook nog tips hoe je thuis de aanbidding kunt voortzetten. “Nu het samen aanbidden voor veel christenen wegvalt, is het weer extra krachtig om meer te ontdekken hoe je God thuis aanbidt.”

“Ik heb op zolder een eigen ruimte waar ik elke ochtend met God ben. Hoewel ik nu een dochter heb die 2,5 week oud is en alles op z’n kop staat, probeer ik die regelmaat erin te houden.”

“Soms is het ook mijn ervaring dat thuis aanbidden moeilijker is dan in een grote groep. Mijn gebed is altijd dat het andersom is. Ik heb veel liever dat de aanbidding op het podium een gevolg is van mijn aanbidding in mijn dagelijks leven.” 

Hij geeft een sleutel hoe dit sterk in je leven kan groeien. “Ik kies altijd een vast moment en een vaste plek. Ik heb op zolder een eigen ruimte waar ik elke ochtend met God ben. Hoewel ik nu een dochter heb die 2,5 week oud is en alles op z’n kop staat, probeer ik die regelmaat erin te houden. Net zoals je elke dag je tanden poetst en je er ook niet altijd zin in hebt. Hoe meer we ons richten op onze dagelijkse wandel met God, dan geloof ik dat eenheid daaruit voortkomt.” 

Foto: https://www.jkeyphotography.com

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen