Jakob hoorde aanbiddingsmuziek uit een kerk komen en liep naar binnen: “Ik werd geraakt door Gods liefde”

Jakob Oudhof groeide op in een Turks-Nederlandse familie, waar hij zonder geloof werd opgevoed. Wel ging hij sterk op zoek naar de zin van het leven. Hij verdiepte zich in het boeddhisme en in de islam. Desondanks hielp het hem niet verder. Totdat hij eens langs een Amsterdamse kerk liep waar hij muziek hoorde spelen. “Ik ben naar binnen gegaan en mijn leven is twee jaar later compleet veranderd”, vertelt hij. In dit artikel vertelt hij wat God gedaan heeft in zijn leven.

Hoewel zijn opa en oma protestants waren, volgde zijn moeder dit spoor niet. Ze voedde Jakob zonder geloof op en vond dat hij zelf zijn weg erin moest vinden. De interesse in zingeving en spiritualiteit was er bij Jakob wel. “Ik ben vier jaar gelden actief gaan zoeken naar God. Ik heb aan de ramadan meegedaan, ik deed aan boeddhistische meditaties. Ik was enorm aan het streven en strijden, maar omdat het me niet echt veranderde, begon ik wanhopig te worden.”

“Ik heb aan de ramadan meegedaan, ik deed aan boeddhistische meditaties, maar omdat het me niet echt veranderde, begon ik wanhopig te worden.”

Grote dromen
Jakob had zijn leven lang ook al grote dromen. Hij wilde een groots leven leiden en grote dingen doen. “Mensen zeiden weleens geïrriteerd: ‘Waarom moet jij altijd zo groot denken?’ Toen ik me opgaf voor basketbal, wilde ik bijvoorbeeld meteen PRO basketbal gaan doen. Ik wilde me niet beperken tot een simpel zaterdagteam.”

Jakob ging zelfs fulltime basketballen, maar een blessure gooide op een gegeven moment roet in het eten. Hij kwam thuis te zitten en richtte zich op zijn school, maar ook op meditatie. Hij wilde rust vinden. “Ik las veel boeken, ik volgde tegelijkertijd de ramadan. Daar vond ik een zekere rust in, maar het was niet zo diep. Het was niet zo dat ik dacht: ‘Dit werkt voor mij’”

“Mensen zeiden weleens geïrriteerd: ‘Waarom moet jij altijd zo groot denken?’”

“Op een gegeven moment waren mijn ouders weg en zat ik alleen thuis. Ik heb in mijn leven veel horrorfilms gekeken, dus het alleen zijn beangstigde me een beetje. Ik was bang in het donker en ik vreesde geesten tegen te komen. Ik trok het echt niet. In de avond keek ik net zo lang tv totdat ik in slaap viel.”

Surinaamse
“Ik had ook een Surinaamse kennis die veel bezig was met meditatie. Hij was een spirituele mentor. Hij kwam mijn huis schoonmaken en daarbij leerde ik om ook salierook erbij te gebruiken. Ondertussen leek het alleen maar erger te worden. Er kwam een zwaarte over mij heen.”

Jakob besloot op een dag om de as van de salie buiten bij het grofvuil te brengen. Hij ging in de buurt wandelen, om zijn hoofd verder leeg te maken. Toen hij in een straat liep, kwam er links van hem muziek uit een gebouw, het was een verlichte ruimte op IJburg in Amsterdam. “Ik ben zelf een artiest en maak graag muziek, dus dat is wat God gebruikte om mij te trekken naar de samenkomst. Ik voelde iets aan mij trekken in mijn hart.”

“Totdat ik bij de gordijnen ging staan om te luisteren, uiteindelijk terugliep en aanklopte om te vragen of ik naar binnen mocht.”

“Toch dacht ik: ‘Laat ik maar verder lopen.’ Ik hinkte op twee gedachten. Totdat ik bij de gordijnen ging staan om te luisteren, uiteindelijk terugliep en aanklopte om te vragen of ik naar binnen mocht. Dat mocht. Het was al het einde van de dienst, er was een ‘revival night’ bij deze kerk, The River Church. Er lagen nog wat mensen op de grond, wat ik even apart vond maar samen met de muziek was er op die plek een fijne vorm van rust.”

Bijbel
Na de dienst, liep Jakob weer naar buiten. Een pastor van The River rende achter hem aan. “Hij vroeg: ‘Hé, wil je morgenochtend ook komen? Ik zei: ‘Ja, waarom niet.’ Ik vond het wel boeiend en de mensen waren ook aardig. Toen ben ik de volgende dag weer gegaan. Toen de voorganger begon te preken, raakte het mijn hart. Elk woord raakte mijn hart. Ik hield altijd van motivational speakers, maar dit was een peptalk op een hele andere manier. Ik was verbaasd dat de Bijbel gepredikt werd, maar dat het zo sterk aansloot bij het leven dat ik leefde. Het was zo vernieuwend, totaal niet stoffig.” 

“Aan het eind van de dienst was er een oproep tot bekering, toen voelde ik alles naar bovenkomen en kon ik mijn tranen niet meer binnenhouden.

“Ik begon te voelen dat dit hetgeen was waar ik naar zocht. Aan het eind van de dienst was er een oproep tot bekering, toen voelde ik alles naar bovenkomen en kon ik mijn tranen niet meer binnenhouden. Voorganger Ben Kroeske legde zijn hand op mijn hart en ik voelde op dat moment dat alle lasten – die ik maar niet wegkreeg – als het ware eraf geblazen werden. Mijn ogen stonden wijd open, er was een waas van mij afgehaald.”

Mooier
“De kleuren van de bomen en van de lucht leken ineens veel mooier. Het leven werd weer leven bij mij en het gat dat ik in mijn hart had, was gevuld. In diezelfde week werd ik ook gevuld met de Heilige Geest. Mijn wandel met de Heer is toen begonnen. Ik had een enorme honger naar God. Ik ging steeds bidden en God zoeken en ik veranderde super snel!”

“Vroeger zag ik mezelf als vreugdevol en enthousiast, maar dat beeld vervaagde. Nu is die persoon compleet hersteld. Ik heb zoveel meer vreugde en licht in mijn leven en ik hoef niet meer te zwoegen.”

“De kleuren van de bomen en van de lucht leken ineens veel mooier.”

De omgeving van Jakob had weinig moeite met de verandering die hij meemaakte. “Mijn ouders en mijn vrienden waren wel verrast. Maar omdat ik zo snel veranderde en mensen zagen wat God in mijn leven deed, vonden ze dat wel mooi. Sommigen zeiden: ‘Ga zo door.’ Niemand maakte het echt belachelijk.”

“Ik heb natuurlijk een Turkse achtergrond, maar dat zit mij totaal niet in de weg. Laatst was ik nog in Turkije. Ik begon wel te zien hoezeer de mensen daar belast zijn, doordat ze leken te leven onder de macht van religie en gebondenheid. Dat vond ik wel heftig om te zien. Maar ik zag Gods Geest ook sterk bewegen. Mijn nichtje had al 1,5 jaar een blessure in haar kuit. Ik mocht voor haar bidden en Jezus genas haar. Het was mooi, want ik had net op de Bijbelschool van The River over genezing geleerd. God deed het meteen, dat is geweldig!”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen