Jan Zijlstra en Arno van der Knaap leggen jarenlang conflict bij: “Een grote vreugde dat het is hersteld”

Jarenlang was evangelist Jan Zijlstra de geestelijke vader van Arno van der Knaap. Terwijl Van der Knaap in gemeente De Levensstroom zelfs uitgroeide tot senior voorganger, ontstond er in 2011 een conflict dat onoplosbaar leek. Daardoor vertrokken Van der Knaap en zijn vrouw. Veel pijn en verdriet had dit tot gevolg. Maar inmiddels, in het najaar van 2020, hebben beiden zich verzoend. “Het is een grote vreugde dat onze relatie hersteld is”, vertelt Zijlstra, die aanstaande zondag zal spreken in GODcentre, de gemeente van Van der Knaap. Samen met Arno van der Knaap vertelt hij over de verzoening.

Van der Knaap vertelt hoe hij twintig jaar geleden een hechte band kreeg met Zijlstra: “Pastor Zijlstra is jarenlang onze voorganger en geestelijk vader geweest. Ik kwam in 1998 tot bekering en vanaf 2001 begon ik fulltime voor zijn kerk, De Levensstroom, te werken. Eerst in de administratie, later als vertaler, samen met mijn vrouw werden we jeugdleider, diaken en vervolgens oudste. In 2010 werd ik senior pastor van de gemeente.” Zijlstra werd toen overziener van de Levensstroom.

“Er ontstond bestuurlijke onenigheid, waardoor we helaas tegenover elkaar kwamen te staan. Dat zorgde voor een conflict.”

Hoewel hij daar mooie tijden beleefde, ontstond er een lastige situatie in 2011. “Er ontstond bestuurlijke onenigheid, waardoor we helaas tegenover elkaar kwamen te staan. Dat zorgde voor een conflict. Om de boel niet verder te laten escaleren, verlieten we de gemeente. Een grote groep leiders én de halve gemeente gingen met ons mee.” Uiteindelijk ontstond daar de huidige, snelgroeiende kerk GODcentre uit.

Van der Knaap noemt de situatie ‘heel erg pijnlijk’, vooral omdat Zijlstra zo’n belangrijke rol speelde in zijn leven. “Mijn vrouw en ik hielden van Zijlstra en zijn vrouw. We respecteerden hem ook en we hebben zelfs tijdens dat conflict altijd een warm hart naar toe hem gehouden. Dat is ook logisch. Ik heb zó veel van hem geleerd op het gebied van bediening, genezing, zielen winnen en goed onderwijs. Dat is echt zijn kracht. En ja, ik was zijn rechterhand. Dan bouw je een relatie op.”

Pijnlijk proces
“We hebben samen veel overwinningen meegemaakt. Ik heb hem ook meteen vergeven, dat was nooit een probleem. Dat deed ik meteen. Ik miste hem ook, het liefst wilde ik naar hem toe rijden om een kopje koffie met hem te drinken.”

Desondanks was het voor Van der Knaap ook zeer pijnlijk. “Ja, ik voelde me echt bezwaard. Het voelde als een stukje afwijzing dat ik het huis verliet in juli 2011. Je bent geen onderdeel meer van de familie.” Echter kreeg hij op 1 augustus 2011, op zijn verjaardag een bemoedigend woord van God, zegt hij. “God zei: ‘Arno, je bent mijn Izak. In de komende maanden krijg je handen tekort om de zegen op te kunnen vangen.’ God heeft mijn hart daarna ook genezen en Hij heeft in alles voorzien.”


Vergeving
Zijlstra vond het ook een moeilijke situatie, maar hij vergaf Van der Knaap ook meteen. “Dat heb ik meteen gedaan. Ik heb nooit met bitterheid in mijn hart rondgelopen. Wanneer iemand u iets aandoet, vergeef hem dan. Echter is vergeving wat anders dan verzoening. Vergeving kun je zelf doen, bij verzoening heb je twee mensen nodig.”

Hij had niet de neiging om Van der Knaap al eerder een keer te bellen voor een verzoeningsgesprek. “Nee, zij besloten om te vertrekken, dus de bal lag bij hun. Daarna heb ik alles losgelaten. Dat is heel belangrijk. Sommige mensen gaan met een boos hart het graf in. Dat mag niet, dan heb je een probleem met God!”

“Ik ben met vette olie gezalfd door de Geest, dan glijdt alles van je af.”

Zijlstra heeft in de loop der jaren ook een dikke huid gekregen, vertelt hij. “Ik ben met vette olie gezalfd door de Geest, dan glijdt alles van je af. Je hoeft dan niet te lang stil te staan bij gebeurtenissen. Mijn laatste boek heet niet voor niets ‘Laat het verleden niet over je heden heersen’. Dat pas ik toe.”

Gesprek
Arno wilde al langere tijd een afspraak plannen met Jan Zijlstra, maar het conflict was nog te vers. Echter veranderde dit drieënhalf jaar geleden, toen hij besloot om Zijlstra een kaartje te sturen en hem te groeten en te bedanken voor alles wat hij voor hem betekend heeft. Zes weken later volgde daar een gesprek op, waarbij de pijnpunten naar boven kwamen.

Na dat contact, was het weer zo’n drie jaar stil tussen beiden. Maar in het najaar van 2020 kreeg Van der Knaap het verlangen om broeder Zijlstra uit te nodigen om te spreken in de kerk. “Begin oktober hebben we toen een gesprek gehad en besloten dat we het verleden achter ons laten. Het werd een verzoeningsgesprek. We lieten een traantje en lachten met elkaar.”

“Broeder Zijlstra staat te springen om te komen. Ook zijn vrouw komt mee, wij zijn blij.”

“Gezamenlijk richten we ons op de toekomst en aanstaande zondag spreekt hij bij ons in de gemeente GODcentre.” Hij lacht: “Broeder Zijlstra staat te springen om te komen. Ook zijn vrouw komt mee, wij zijn blij. Het is krachtig dat we ook samen avondmaal gaan vieren.”

Ook Zijlstra is erg blij. “Het was mijn verlangen dat dit contact er weer zou komen. Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken. Zo hoort dat ook. Als we iets veroorzaken, dan moeten we het herstellen. Daarna is het een afgedane zaak.”

“De oude dingen zijn weggewerkt, daar praten we niet meer over. Veel mensen willen wel vergeven, maar ze willen niet vergeten. Waar verzoening is, daar vergeten we het ook weer. God haalt ook ons verleden niet meer aan.”

Door het stof
Voor Zijlstra hoeft er ook niemand meer door het stof. “Nee, hoor. Want dan moeten we allemaal door het stof. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.”

“Op het moment dat Arno en zijn vrouw wegliepen, heb ik hen vergeven. Nu er verzoening is, is er ook herstel. Dat is altijd een vreugde. Kijk maar naar de verloren zoon. Toen hij terugkwam, werd er feest gevierd in huis. Dat geldt ook voor ons. Ik heb een heel fijn gesprek met hem gehad.”

“Veel mensen willen wel vergeven, maar ze willen niet vergeten. Waar verzoening is, daar vergeten we het ook weer.”

Zijlstra heeft ook gehoord dat deze verzoening bekendheid heeft gekregen in Nederland. “Ik ga het niet aan de grote klok hangen. Als er nu over gesproken wordt, dan zeg ik: ‘Prijs de Heer’. Ik hoop dat alle andere mensen het ook in orde maken. Als de Heer komt, dan moeten we de conflicten in orde hebben gemaakt.”

Aanstaande zondag zal Jan Zijlstra spreken bij GODcentre in Voorschoten!

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen