Jeugdwerker Gerben ziet dat tieners niet geïnteresseerd zijn in kerkmuren: “Ze willen de kern, Koning Jezus”

Gerben van den Dool (21) is jongerenwerker in Stadskerk Enschede. Daarnaast is hij sinds anderhalf jaar pionier bij Go035, een interkerkelijke tienerorganisatie in Enschede. “Dat God in Enschede werkt is zichtbaar door de verbinding: kerken werken nu samen.”

De organisatie werkt vanuit de drie pijlers ‘fun, faith and friendship’. Tijdens de funavonden komen tieners op een laagdrempelige manier bij elkaar. In de diensten krijgen de tieners geloofsonderwijs op een manier die bij hen past. Daarnaast bouwen de tieners aan vriendschappen tijdens de verschillende catechisatie- en jeugdgroepen in de aangesloten kerken. Gerben vertelt een getuigenis: “Tijdens een van onze samenkomsten deden we over de streep. Ontzettend veel jongeren kwamen over de streep en deelde hun worsteling. Na de avond kwam er een meisje naar me toe die vertelde dat ze altijd dacht dat ze de enige was. Nu had ze ontdekt dat er meer tieners zijn die zich eenzaam voelen. En had ze handvatten gekregen wat ertegen te doen.”

Een aantal deelnemers van een zomerse fun-middag van Go035

Waarom beginnen jullie bij tieners?

“Tieners leggen echt de basis voor hun geloof, ze hebben aandacht nodig: hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om zo’n geloofskeuze maken. Daarom is het belangrijk om nu al in hen te investeren. Daarbij voelt de kerk niet altijd veilig voor hen, omdat het ‘het clubje van hun ouders’ is. We willen tieners een plek bieden waar ze zich gezien, gehoord, geliefd en bevestigd voelen. Waar ze zich echt veilig voelen en waar ze zichzelf kunnen zijn. We hopen dat ze dichtbij Jezus gaan leven en dat kunnen doorgeven aan hun leeftijdsgenoten en in hun kerk.”

“Daarnaast zien we dat de verschillende smaken van gemeenten niet uitmaken bij tieners. Ze vragen zich onder elkaar alleen af of de ander gelooft en of ze naar de kerk gaan, niet naar welke kerk de ander gaat. Door samen te werken als gemeenten kunnen we veel meer verschillende jongeren bij elkaar brengen. We geloven dan ook dat tieners de sleutels zijn om de kerk met elkaar te verbinden: zij zijn de toekomst van de kerk. Als we ze nu al leren om over kerkmuren heen te kijken, gaat het kerklandschap in Enschede er over tien jaar heel anders uitzien. Kerkelijke ‘smaakjes’ zijn niet slecht; mensen voelen zich daardoor meer gezien. Maar we hoeven niet elkaars bestaan te ontkennen. En we kunnen met elkaar samenwerken.”

Elkaar vinden

“Ik zag in mijn eigen gemeente dat het moeilijk is om vrijwilligers te vinden voor het jeugdwerk. Ook was het moeilijk om de programma’s te vullen. Door samen te werken kunnen we elkaar versterken en tekorten opvullen.”

“We hebben echt het verlangen om intensief samen en over kerkmuren heen te werken. Dat is belangrijk in de maatschappij: juist nu er zoveel polarisatie en meningen zijn, is het goed om elkaar te vinden. We hoeven niet over alles op een lijn te zitten. Meestal gaan de theologische discussies die we met elkaar voeren over randzaken. Het gaat er in de kern om  dat Jezus koning is en dat Hij de hoogste plaats in ons leven heeft. Ik geloof dat we daarop mogen focussen. We mogen kijken naar de kanten waarin we elkaar vinden, op dat moment kunnen we met elkaar samenwerken.”

Gerben vertelt enthousiast over de gesprekken die hij voert met de kerken in Enschede. “In de gesprekken merk ik dat iedereen zit te wachten op samenwerking. Elke kerk heeft zijn eigen kracht. Ik stel vaak de vraag waar kerken zichzelf zouden indelen; bij hoofd, hart of handen. In elke kerk zitten individuen die hun eigen voorkeur hebben. Zo raken kerken gekleurd: De ene gemeente is heel goed in het geven van onderwijs, de andere gemeente steekt graag de handen uit de mouwen. Door hierin samen te werken, de overeenkomsten te zoeken en van elkaar te leren krijg je een veel breder beeld van het evangelie.”

Visie

Gerben en het goforward-team zijn op dit moment bezig om de organisatie officieel een stichting te maken. Zo hopen ze nog verder te kunnen groeien. Hun doel is dat christelijke jongeren elkaar leren kennen, dat ze elkaar op school vinden en dat ze vriendschappen sluiten. 

Ook hoopt hij dat kerken in heel Nederland de gesprekken aangaan met elkaar: “Er zijn echt oprecht veel meer dingen waarin we elkaar wél kunnen vinden, dan dat er dingen zijn waarin we dat niet kunnen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen