Jezus Leeft doet serieuze gooi naar Kamerzetel: “Den Haag heeft boerenverstand nodig gebaseerd op de Bijbel”

Florens van der Spek van Jezus Leeft doet er alles aan om in maart 2021 een Kamerzetel te bemachtigen. De fractie moet echter eerst nog 570 ondersteuningsverklaringen verzamelen uit 19 districten om in heel het land mee te kunnen doen. Wat zijn de kansen? “Het beeld bestaat dat wij meer bezig zijn met evangelisatie dan met het behalen van een zetel. Dat is niet helemaal waar, we hebben een duidelijk Bijbels geluid nodig in de Kamer.” In dit artikel onthult Van der Spek zijn plannen voor de komende verkiezingen.

Aan de positie van Jezus Leeft verandert door de recente val van het kabinet niet zoveel. De verkiezingen stonden al voor de deur. De val van het kabinet vindt Van der Spek echter een goede zaak.

“Al heel lang vraag ik me af waarom Nederland het kabinetsbeleid blijft pikken. Zogenaamd staan de meeste Nederlanders achter het coronabeleid en zou de toeslagenaffaire geen probleem zijn. Maar hieruit blijkt toch dat de ontevredenheid groter is dan verwacht.”

Aangescherpt
Florens vindt dat het volk buitenspel staat en onvoldoende een stem heeft om zich uit te spreken, bijvoorbeeld door een referendum. “Die onderhuidse onvrede merk ik heel sterk. Er is nu een term voor, de zogenoemde Rutte Doctrine. Het kabinet geeft weinig informatie vrij of schuift het onder het vloerkleed, zoals bij de toeslagenaffaire. Dat wekt wantrouwen.”

“Maar natuurlijk is alles gebaseerd op onze oproep dat Nederland voor Jezus moet kiezen.”

Het kabinetsbeleid en het coronabeleid kan op veel kritiek rekenen vanuit Jezus Leeft. Vandaar dat ze dit jaar met een extra aangescherpt programma komen. “Het is nog steeds gebaseerd op Gods Woord. Dus daar is niets aan veranderd. Maar door de coronacrisis en de stikstofcrisis hebben wij een nog duidelijker beleid. We spreken ons hier duidelijk tegen uit. Alle coronamaatregelen moeten van tafel. Daarnaast willen we dringend uit de EU, om onze eigen soevereiniteit te behouden en niet beklemd te worden door regels van buitenaf.”

“Maar natuurlijk is alles gebaseerd op onze oproep dat Nederland voor Jezus moet kiezen. Dat is altijd het speerpunt geweest en ook de enige manier om Nederland echt te laten veranderen. Daar begint het. Als je op ons stemt, bevorder je de verspreiding van het evangelie en vervolgens ook principes uit de Bijbel. Het verschil met andere partijen is dat wij geen water bij de wijn doen. We gaan niet zetels innemen van serieuze christenen om vervolgens met een beleid medeplichtig te zijn aan b.v. abortus.”

Spannende tijden
Het zijn echter spannende tijden voor de partij, erkent Florens. Het valt niet mee om op de kieslijst terecht te komen. “Het is echt geen grap. We doen wat we kunnen en stoppen er veel tijd en energie in. Maar het kost veel geld, inspanning en energie. Daarbij staan we aan de frontline, we krijgen veel tegenstand en commentaar over ons heen. Maar dat is het waard, want we hebben een manier om Jezus te prediken.”

“Het zal bestaan uit campagne voeren en zorgen dat die ondersteuningsverklaringen er komen.”

De partij moet bijna 12.000 euro inleggen en ondersteuningsverklaringen verzamelen. In coronatijd is dat veel lastiger dan normaal. De komende tijd heeft hij de steun van mensen met een Nederlands paspoort nodig. “Het zal bestaan uit campagne voeren en zorgen dat die ondersteuningsverklaringen er komen. We moeten namelijk uit alle kiesdistricten er dertig verzamelen. Dus we roepen christenen op om in hun omgeving dertig handtekeningen te verzamelen. Dat is kostenvrij. Je moet alleen met je ID naar het gemeentehuis en een stempel op zo’n verklaring laten zetten. Deze kan dan naar ons worden opgestuurd (via app of mail of post).”

Bij de vorige verkiezingsrace was dit spannend, maar werd de partij zelfs geholpen door niet-gelovigen. “Toen waren er mensen die zeiden: ‘We vinden het oké dat jullie er zijn, hier heb je onze steun.’” Het is de bedoeling om zoveel mogelijk districten rond te hebben. Want als je bijvoorbeeld niet genoeg handtekeningen hebt verzameld in Amsterdam, kunnen Amsterdammers bij de verkiezingen niet op Jezus Leeft stemmen.

Mediacircus
Als de partij dat rond heeft, begint het mediacircus. “De vorige keer hebben we een hele mooie campagne gehad. Vele mensen hebben de boodschap gehoord. Het was best een beetje nieuw, maar het ging goed. We zijn niet schuw om met iedereen het gesprek aan te gaan.”

De uitgesprokenheid van de partij acht Florens belangrijk. “Ik heb het idee dat door de preutsheid en bescheidenheid van christenen veel Nederlanders niet weten waar we als christenen voor staan. Terwijl dat in deze tijd zo hard nodig is.” Echter hoopt Florens dat de verkiezingscampagne niet teveel belemmerd wordt door coronamaatregelen. Hij bemerkt veel terughoudendheid om zich heen.

Den Haag
Kan Van der Spek zich het scenario voorstellen dat hij elke werkdag naar Den Haag rijdt om zijn Kamerzetel in te nemen, of lijkt dat te onrealistisch? “Daar denken we natuurlijk wel over na. Ik ben er aan toe. Ik merk een sterke prikkeling in mezelf dat ik ook iets wil zeggen in het maatschappelijk debat. Er is zo’n gebrek aan visie, vooral in het kader van de Bijbel. We zullen geen moment onbenut laten om spraakmakend te zijn en mensen aan het denken te zetten. In die zin gaat het erg veel losmaken als wij er zitten. Daarnaast is het weer eens wat anders dan in de tuin bezig zijn”, lacht hij.

“Die houden niet van akkoordjes, die willen gewoon volksvertegenwoordigers met boerenverstand die ze kunnen vertrouwen.”

In een driedelig pak gaat hij niet naar Den Haag, verzekert Florens. “Nee, ik hou gewoon mijn klompen aan. We willen de gewone burger vertegenwoordigen, de keihard werkende Nederlander. Die houden niet van akkoordjes, die willen gewoon volksvertegenwoordigers met boerenverstand die ze kunnen vertrouwen. Het is nog nooit zo belangrijk geweest om boerenverstand in de Kamer te hebben.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen