Joey van den Akker leidde een dubbelleven en kreeg een Paulus-ervaring: “Mijn hele kamer was gevuld met licht”

Joey groeide op in een gebroken gezin. Zijn vader was een beruchte crimineel en zat een groot deel van zijn leven in de gevangenis. Joey leidde een dubbelleven met criminaliteit. “Ik stond bekend als een zeer agressief iemand waar je niet mee moest dollen. Ik was een echte ruziezoeker.” Desondanks was God Joey niet vergeten en in dit verhaal vertelt hij hoe God kwam opdagen in zijn leven op zeer bijzondere wijze.

Joey vertelt. “Ik had geen vaderfiguur, er was wel een verlangen om een vader te hebben. Mijn vader had een crimineel bestaan en mijn moeder koos ervoor daar geen onderdeel van te zijn. Ze zijn gescheiden. Mijn vader hield zich bezig met drugs, berovingen en overvallen. Hij was een beruchte crimineel in Brabant.” 

“Mijn vader hield zich bezig met drugs, berovingen en overvallen. Hij was een beruchte crimineel in Brabant.” 

Ondanks dat ik weinig heb meegekregen van mijn vader, ging ik langzaamaan toch in zijn voetstappen lopen. Buiten mijn burgerlijk leven met een gezin en een baan, was ik bezig met criminele zaken. Ik leidde een dubbelleven. Ik zei altijd: ‘Stomme criminelen werken niet.’ Juist door ook te werken, viel het minder op.”

Joey was actief in de kickbokswereld en in zijn stad stond hij bekend als ruziezoeker. “Verborgen achter een brede glimlach was ik een wandelende tijdbom, het was al meteen raak als je op mijn schoen stond of verkeerd naar mij of mijn vriendin keek. Ik kon last hebben van extreme woedeaanvallen waarbij alles zwart begon te worden voor mijn ogen.

Hierbij was er geen rem en alles wat dan voor me stond begon ik aan te vallen. Hierbij is het zelfs zover gekomen dat ik een aantal keer door het lint ben gegaan na een gevecht met politieagenten. In deze fase leidde ik een losbandig leven vol met feesten en begon ik drugs te verkopen. De geschiedenis van mijn vader leek zich in mijn leven te herhalen en begon grip op mij te krijgen.”

Geloof
Joey vertelt dat hij ondanks zijn levensstijl wel altijd in God geloofd heeft. Maar van de kerk hield hij zich liever verre. “Daar wilde ik niets van hebben. Ik vond het altijd hypocriet. Er waren wel spirituele mensen om mij heen, waar ik ook wel oren naar had.”

“Toen ik kind was, zag ik ook al dingen in de geest, waardoor ik bestempeld werd als ‘paranormaal begaafd’.”

“Hier in Brabant zijn paranormale beurzen ‘hot’. Er is heel veel vraag naar. Toen ik kind was, zag ik ook al dingen in de geest, waardoor ik bestempeld werd als ‘paranormaal begaafd’. Ik wist dus altijd wel dat er meer was, maar ik werd er vaker bang dan blij van.”

Jezus
Gaandeweg waren er wel mensen die over Jezus vertelden. Daar gaf Joey nooit gehoor aan, hoewel er wel zaadjes geplant werden. Totdat Joey zichzelf steeds vaker tegenkwam. “Ik weet nog dat ik eens om zeven uur ’s-ochtends thuiskwam onder invloed en dat mijn dochter net uit bed kwam. Ze omhelsde mij. Toen ging ik wel nadenken: ‘Ik wil niet zo worden als mijn vader’, er kwam een stukje bekering. En ben toen minder gaan feesten, en minder alcohol en drugs gaan gebruiken. Ik probeerde me meer als een vader op te stellen.”

“Desondanks dat ik gewoon een goede managementbaan had, hield ik me nog steeds bezig met criminele zaken. Juist in deze periode gingen de deuren in hoge kringen van de onderwereld wagenwijd open voor me. Daarbij ging het over veel geld in drugs, wiet kweken en afpersing. In deze periode begon mijn geweten te spreken dat dit rock en roll-leven voor mij weleens verkeerd kon aflopen.

Ik wist dat als ik hierin verder zou gaan, ik er maar op twee manieren uit kon komen. In de doodskist of de gevangenis. Dit begon steeds meer in mijn hart op te spelen. En niet zozeer voor mijzelf, maar meer voor mijn gezin. Zoiets is toch het ergste wat je kan veroorzaken voor je gezin?”

Vraag aan God
Toen stelde Joey een vraag aan God. “Ik vroeg Hem: ‘Als U echt bent, laat het me dan alstublieft zien.’ Het was een roep naar boven. Toen werd ik ineens wakker door een enorme manifestatie van licht in de kamer. Ik werd helemaal verblind en kon niets zien.”

“Toen werd ik ineens wakker door een enorme manifestatie van licht in de kamer. Ik werd helemaal verblind en kon niets zien.”

Hij sliep op dat moment in de woonkamer. “Ik liep als een angsthaas naar boven naar mijn vrouw, ik was totaal verlicht. Ik weet niet of het een engel was of iets anders. Maar met deze vragen ging ik op zoek naar antwoorden. Op advies van een vriend ben ik naar een paranormale beurs gegaan. Maar tot mijn verbazing was de sjamaan aan wie ik het vroeg banger voor dit licht dan ik. Terwijl hij mijn handen vasthield werd hij ineens verblind en stuurde me weg.”

“Mijn vrouw vond wat ik ervoer knettergek. Een paar dagen later in de avond gebeurde er weer hetzelfde. Dezelfde verschijning kwam bij me. In plaats van bang te zijn, ging ik toen op mijn knieën zitten en zei ik: ‘Wat wilt U?’ Er kwam zo’n licht en zo’n enorme liefde en vrede, het ging niet meer weg.” 

Filosofische gesprekken
Joey besefte dat er ‘iemand’ was die contact probeerde te zoeken. Hij was in die tijd leidinggevende en had vaak filosofische gesprekken met een werknemer. Deze jongen groeide op in een christelijk gezin, raakte aan de drugs en kreeg daarna een radicale ontmoeting met Jezus. Joey vertelde hem over zijn ervaring. “Hij zei meteen: ‘Dat is Jezus, je ontmoette Jezus!’”

“Hij zei me: ‘Hier heb je een Bijbel, begin met het Nieuwe Testament. Geloof me, God zoekt contact met je.”

“Hij zei me: ‘Hier heb je een Bijbel, begin met het Nieuwe Testament. Geloof me, God zoekt contact met je, je hebt een grote roeping op je leven.’ Toen ik die Bijbel pakte, voelde ik gewoon dat ik moest weten wat daarin stond. Ik begon te lezen en het hele boek sprak tot mij. Na de openbaring van de gekruisigde en opgestane Jezus gaf ik mijn leven met de woorden: ‘U bent de waarheid, vergeef me alstublieft. Kom in mijn leven.’”

“Ik liep na dit moment naar mijn vrouw toe en ik riep: ‘Jezus is echt!’ Terwijl ik naar haar toeliep leek het wel alsof van boven tot beneden een stroomstoot door me heenging. Ik viel op de grond en dacht dat ik een hartaanval kreeg en riep: ‘Bel een ambulance!’ Er kwam zo’n vlaag van hitte over mij heen.” Joey huilde normaal nooit, maar hij was nu de hele tijd op de grond aan het huilen. “Toen ik uiteindelijk op kon staan voelde het alsof er honderd kilo van mij af was gevallen. Ik voelde het licht en het vuur in me stralen. Na deze bovennatuurlijke ervaring bestaat mijn leven alleen nog maar uit Jezus. En het over Hem aan iedereen vertellen!”

Vrouw
Joey’s vrouw (vriendin destijds) was minder enthousiast over wat Joey meemaakte. Ze vond dat hij gek geworden was en zag met lede ogen aan hoe Joey stopte met kickboksen en al zijn andere passies, en hoe oude vrienden verdwenen uit zijn leven. “Ik zat eens opgesloten in de badkamer alleen maar in tongen te bidden. Ik hoorde haar huilen op de trap en het uitroepen: ‘Het gaat niet goed met hem.’” 

Ondertussen begon Joey ook op straat voor mensen te bidden, waaronder zieke mensen. Mensen die met krukken liepen, hadden deze niet meer nodig. “Mijn vriendin zag het allemaal gebeuren, maar ze weigerde het te geloven en werd zo vijandig.”

“Ze weigerde om met hem naar de winkel of over straat te wandelen omdat hij bij iedere mogelijkheid mensen begon aan te spreken over Jezus!”

Ze weigerde om met hem naar de winkel of over straat te wandelen omdat hij bij iedere mogelijkheid mensen begon aan te spreken over Jezus!

Vrouw
“Toen ik alles verloren was en achter me gelaten had, en alleen mijn vrouw en kind nog had, zei mijn vrouw: ‘Joey, ik ben er klaar mee. Het is ‘God’ of ‘mij’. Dit was voor mij het ergste moment van wat me was overkomen. Het was mijn grootste angst dat mijn dochter zonder vader moest opgroeien, zoals ik heb meegemaakt. Ik kon alleen maar huilen en zei tegen God: ‘Als dit Uw wil is, dan laat ik haar ook los.’”

“Toen kwam de Heilige Geest over mij heen en ik kreeg zo’n enorme vreugde van binnen. Ik wist niet wat me overkwam, want ik kon niet anders dan lachen. Meteen na deze ervaring liep ik naar haar toe met een grote glimlach en zei: ‘Ik geloof niet dat God ons uit elkaar wil hebben, maar ik kan God niet laten gaan. Hij is echt. Al zou ik het willen, ik kan het niet. Dus als je echt weg wilt gaan moet ik je laten gaan.’ Dat had ze nooit verwacht.”

CFAN-conferentie
In 2014 was er een CFAN-conferentie in Rotterdam Ahoy, waar sprekers als Todd White en Reinhard Bonnke waren. Joey wilde daar graag heen, terwijl zijn vriendin hem voor gek verklaarde. “Maar een week voor het evenement zei ze ineens: ‘Joey, ik wil toch eens mee om te kijken of ik het kan begrijpen wat er in je omgaat’”

“Maar een week voor het evenement zei ze ineens: ‘Joey, ik wil toch eens mee om te kijken of ik het kan begrijpen wat er in je omgaat.’”

Ze ging mee en zag al die mensen aanbidden met hun handen in de lucht. “Ze liep boos naar buiten met de woorden ‘deze mensen zijn gek’, ze wilde eigenlijk meteen weer weg. Ze vond het niets. Totdat ze later weer terugkwam en we de opdracht kregen om hand in hand met elkaar te bidden. Toen begon ze plotseling te huilen. Ze zei: ‘Ik voel een liefde in mijn hart.’”

Tijdens de avond was er een dienst die geleid werd door Daniël Kolenda, met een oproep tot bekering. “En boven mijn verwachting zag ik mijn vrouw naar voren lopen. Ze kreeg zo’n knal van de Heilige Geest. Ze besefte: ‘God is echt.’ Sindsdien is ook haar leven compleet veranderd en zijn we samen getrouwd voor God en voor de Heer aan het strijden!”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen