Familie Toet traint Nederlandse christenen in Braziliaanse sloppenwijken: “Sommigen zien voor het eerst een wonder gebeuren”

Evangelisten Johan en Brenda Toet verblijven sinds 2016 een deel van hun leven in Brazilië. Terwijl ze zelf veel gezinnen helpen en bereiken met het evangelie, trainen ze ook Nederlandse groepen die hier nog weinig ervaring in hebben. “Dat is elke keer weer geweldig. Sommigen hebben nog nooit een wonder zien gebeuren. Nou, als je met ons meegaat naar Brazilië, dan gaat dat zeker veranderen”, zegt Johan Toet van One in Him foundation.

De groepen die komen zijn voornamelijk Nederlanders, maar ook groepen uit Engeland of elders in de wereld komen naar hen toe. “Ook voor Bijbelscholen is dit een geweldige mogelijkheid. Ze hebben veel theorie gehad, en mogen het bij ons in de praktijk gaan brengen. Bijvoorbeeld op het gebied van evangelisatie, genezing en bevrijding.”

Evangelisatie
Het leven is voor Johan en Brenda sterk evangeliserend. “Naast het feit dat we het evangelie verkondigen, geven we ook voedselpakketten aan daklozen, verslaafden, gezinnen. Twee maanden terug was er een brand in een sloppenwijk hier in de buurt, waardoor er 19 gezinnen op straat kwamen te staan. Daar hebben we een actie voor op touw gezet op Facebook. Er zijn inmiddels 19 huizen gebouwd. We willen de gezinnen ook gaan voorzien van een startersuitzet. Zo praten we niet alleen over Jezus, maar laten we Hem door ons handelen ook zien.”

De sloppenwijken zijn plekken waar weinig mensen willen komen, merkt Toet op. “Juist daar heeft God ons geroepen en mogen we mensen bereiken en Zijn licht laten schijnen.”

Hij noemt de Bijbelteksten Jakobus 2:15-17. ‘Als een broeder of zuster nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt, en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften-wat heeft dat voor zin? Zo is het ook met geloof: als het zich niet daadwerkelijk bewijst, is het dood.’

“Ook voor Bijbelscholen is dit een geweldige mogelijkheid. Ze hebben veel theorie gehad, en mogen het bij ons in de praktijk gaan brengen.”

“Het hoort bij het leven met Jezus om te doen wat je kan om deze mensen te helpen. In december gaan we tijdens een grote openluchtcampagne in een mega-sloppenwijk 5000 voedselpakketten uitdelen. Dat maakt ons super dankbaar.”

Brenda vertelt: “In 2016 zijn we hier naartoe geroepen. We spreken de taal al, omdat we in Portugal hebben gewoond.” Johan lacht: “Dat praat wat makkelijker” Johan en Brenda reizen meerdere keren per jaar naar Brazilië.

Financieel onafhankelijk
In 2019 had Johan een grote wens naar God toe, zegt hij. Hij wilde graag financieel onafhankelijk zijn om zonder beperkingen het evangelie wereldwijd te kunnen prediken. “Dankzij Gods genade hadden we al veel opgebouwd. Een mooi bedrijf, een mooie auto, een vrijstaand huis, vier kinderen.” Op de vraag van Johan om financiële onafhankelijkheid, gaf God een verrassend antwoord. “Hij zei: ‘Als je wilt dat alleen Ik je Bron word, geef dan alles op wat je hebt. Niet je werk zal je in het geld voorzien, maar Ik.’” Johan vertelt dat hij juist door los te laten, volledig door God gesteund kon worden. “Toen zeiden we: ‘Oké, dat gaan we doen.’”

Inmiddels hebben ze een geweldig missiehuis gebouwd in Brazilië op 1 hectare grond. “We begonnen in 2016 in Brazilië met nul euro. Maar we vertrouwden erop dat God volledig zou voorzien in al onze noden. Immers: ‘Als de Heer het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwlieden.’” Brenda vult aan: “Maar soms was het wel even spannend.”

“Nog diezelfde dag belde er iemand die ik niet kende en die vroeg hoeveel geld ik nodig had. Toen zei ik: ‘God weet het.’ Op die dag maakte hij precies het bedrag over wat wij nodig hadden om door te kunnen.”

Nadat zij alles opgaven in begin 2020 en een volgeboekt jaar tegemoet gingen, brak corona uit. Toen vielen alle spreekbeurten, missiereizen en andere bronnen van geld weg. “Alle missiereizen werden geannuleerd waar wij al veel kosten voor handden gemaakt. Deze mensen wilden hun geld terughebben. Ik zei tegen God: ‘Ik heb geld nodig om deze mensen te kunnen betalen en toch door te gaan hier.’” Enthousiast vertelt hij samen met Brenda: “Nog diezelfde dag belde er iemand die ik niet kende en die vroeg hoeveel geld ik nodig had. Toen zei ik: ‘God weet het.’ Op die dag maakte hij precies het bedrag over wat wij nodig hadden om door te kunnen. Ik besef elke keer weer: ‘De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.’”

Brazilië
Het leven in Brazilië is compleet anders dan in Nederland, vertellen Johan en Brenda. Naast het verschil in klimaat, is het land veel religieuzer. “Iedereen in Brazilië staat open voor gebed. Mensen vinden God de normaalste zaak van de wereld. Als je in Nederland naar de kerk gaat, vinden ze dat raar. Als je hier zegt dat je naar de kerk gaat, vragen ze altijd: ‘Naar welke kerk ga je?’ Ze vinden het hier raar als je niet gaat.”

Desondanks is er wel veel corruptie en religie in de kerken, zegt Johan. “Hoewel de mensen in God geloven, leeft niet iedereen in de waarheid. Veel mensen hebben geen besef van Gods goedheid en genade. Ze hebben vaak geen persoonlijke relatie met Jezus. Met de uitbraak van corona gingen veel mensen de straat op om op hun knieën te bidden in verband met ziekte. Die beelden gingen de wereld over en zijn mooi. Maar zij gingen de straat op omdat zij bang waren dat dit een straf was van God en leven onder een sterke veroordeling. Ze beseffen niet altijd dat God niet meer straft omdat alle toorn op Jezus is gelegd en je dan vrij bent van veroordeling”, meent Johan.

“Er gebeuren enorm mooie dingen in de kerken hier, mensen houden echt van God.”

“Er gebeuren enorm mooie dingen in de kerken hier, mensen houden echt van God. Maar er zijn ook kerken die geloven dat je heilig water uit Israël moet drinken, of andere gekke dingen. Er is veel misleiding. Desondanks zijn wij vooral bezig om mensen Gods waarheid en Gods liefde te brengen. Dat is geweldig. Wij houden ons niet bezig met wat anderen doen, wij houden ons bezig met Jezus en Zijn goede nieuws van liefde en genade.”

Opwekking
Die enorme revival, het beeld dat mensen van Brazilië hebben, zien Brenda en Johan niet direct. “Er is nu natuurlijk een evangelische president, waardoor het evangelische christendom meer in de belangstelling staat. Maar dat iedereen in de volheid loopt van het bovennatuurlijke leven met Jezus, dat is ook niet zo.”


“Het is wel geweldig dat op veel plekken waar je komt, mensen je over Jezus beginnen te vertellen. Overal op auto’s zie je iets van God of van Jezus. Het is mooi dat dit kan.  Brazilianen hebben meestal een positieve associatie bij Jezus en veel mensen houden écht van Hem. Mensen zijn hier ook veel socialer en minder gehaast. Ze hebben doorgaans veel respect voor elkaar, en zijn erg vriendelijk.”

Nieuwe groep
Eind november komt er weer een nieuwe groep Nederlanders. Brenda en Johan kijken er naar uit. “Ja, joh, dat is altijd geweldig. Mensen vinden het vaak spannend om in Nederland iets te ondernemen. Hier met ons in een vertrouwde groep is het makkelijker, mensen zijn namelijk losser.”

“Mensen die hier komen, gaan bijna altijd veranderd terug naar Nederland.”


“Daardoor durf je ook op hen af te stappen. De mensen die met ons meekomen worden altijd enorm gezegend en de mensen worden door ons bezoek ook steeds weer gezegend.”

“Mensen die hier komen, gaan bijna altijd veranderd terug naar Nederland. Ze hebben voor het eerst het evangelie gedeeld, voor het eerst in groepen gesproken, zijn vrijgezet van trauma’s, of enorm in hun kracht gezet. We zien er naar uit om weer lekker te knallen met hen en zo God te verheerlijken in ons leven”, aldus Johan en Brenda Toet.

Wil je ook mee met de One in Him Foundation op missie? Mail dan naar info@oneinhimfoundation.com voor meer informatie.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen