Joshua Kotadiny is pastor van ‘drillrappers’ in Amsterdam: “We spreken af op een afgelegen parkeerplaats”

Voorganger Joshua Kotadiny uit Amerdam werkt onder ‘drillrappers’ in Nederland die hoog in het criminele circuit zitten. Velen van hen vertrouwen niemand meer. Toch is Kotadiny zeker niet bang om hen te benaderen: “Velen van hen noemen mij ‘hun pastor’. Er is zeker honger naar God onder hen.”

Het onderwerp ‘drillrap’ is hot in Nederland en over de wereld, vooral na de recente steekpartij op Scheveningen tussen ‘drillrappers’. Voor de mensen die niet weten wat drillrap is: het is een type rapmuziek waarin geweld verheerlijk wordt en wat via social media verspreid wordt. Dit werkt aanstekelijk op veel jongeren, herkent ook Kotadiny. Hij zat zelf hoog in het criminele milieu in Amsterdam – voor zijn bekering – en schreef er het boek ‘Gein Trappen Grace Vinden’ over.

“Wij liepen ook met steekwapens rond en rapten ook over geweld.”

In die tijd, in de jaren negentig, zag deze vorm van rap er nog heel anders uit. “Wij liepen ook met steekwapens rond en rapten ook over geweld. Maar deze muziek beperkte zich tot cassettebandjes. Het werd wel verspreid, maar het bleef vaak binnen de grenzen van de buurt.”

Joshua Kotadiny

Dat het een effect op je heeft, daar is Kotadiny zeker van overtuigd. “Ja, ik merkte dat wat ik rapte, ik uiteindelijk ook ging doen. We rapten bijvoorbeeld over mensen die elkaar beroven en in elkaar slaan, en dat deed ik ook. In mijn buurt Gein vielen we eens een student aan die we tegen zijn hoofd aanschopten en van zijn geld beroofden. Dat waren precies gebeurtenissen waarover ik al rapte. Het roept geweld op.”

“We rapten over zaken die je in het dagelijks leven meemaakt, zoals dealen op straat of seks hebben met meisjes op tienerleeftijd. In deze tijd is de druk nog hoger, omdat je veel ‘views’ moet hebben op social media. Het moet dus nog beter en geraffineerder in elkaar gezet worden.”

Hart
Precies voor de mensen die hier veel mee bezig zijn, klopt Joshua’s hart. Hij kwam daar zelf ook vandaan en weet goed waar ze doorheen gaan. “Daarom is het mijn visie juist om uit te reiken naar deze mensen. De Heer heeft me een openbaring gegeven dat ik als een type David Wilkerson naar de ‘Nicky Cruz’-en’ van deze wereld zou gaan. Nicky Cruz was een grote crimineel die tot geloof kwam. Ook ik ga naar de ‘asfaltjungle’ om deze mannen te zoeken.”

Hij vertelt hoe grote criminelen hem ook weleens benaderen. “Ik was laatst bijvoorbeeld op televisie om te vertellen over rivaliserende jeugdbendes. Vervolgens nam een zeer beruchte, hooggeplaatste ‘drillrapper’ contact met me op. Hij heeft me uitgenodigd om naar een afgelegen plek te komen. Hij zei: ‘Als jij wil dat ik jouw God ontmoet, dan moet je naar deze donkere straat komen.”

“Dat was zeker een risico, omdat er niemand op die plek was. Dus mocht er iets misgaan, dan zijn er geen getuigen. Dat was een moment dat ik besefte: ‘Ik geef mijn leven voor zielen.’ Ik ben niet snel bang, maar ik besefte wel dat ik met mensen was die grote wapens hebben, terwijl mijn kinderen op bed liggen te slapen.”

“Maar ik zei: ‘Heer, hier ben ik, ik ben hiervoor geroepen. Ik ben zelfs bereid om te sterven voor het evangelie.’”

“Maar ik zei: ‘Heer, hier ben ik, ik ben hiervoor geroepen. Ik ben zelfs bereid om te sterven voor het evangelie.’ Na een uur wachten, kwam hij. Hij vertrouwt niemand meer. Het eerste wat hij zei, was: ‘Laat me met jou in de auto zitten en praten over het geloof.’ Ik vertelde meteen dat Jezus van hem hield en hij lachte, hij werd open. Sindsdien hebben we telefonisch contact.”

Hol van de leeuw
Joshua benadrukt: “Ook in Nederland hebben we zendingsgebieden, waarin je in het hol van de leeuw bent. Als voorgangers moeten we daar niet aan voorbij gaan.”

Eén de mensen die ik ken zit in België vast omdat hij 4200 kilo cocaïne had. In juni is hij opgepakt, maar zijn moeder zit in onze kerk. Sinds hij vast zit, wil hij echt een relatie met God opbouwen. Tijdens de bidstonden belt zijn moeder hem, zodat hij via de luidspreker mee doet.”


Leven of dood
Juist deze rappers zijn vaak veel opener naar God toe dan de doorsnee Amsterdamse student, bijvoorbeeld. “Het wereldje is er een van leven en dood. Veel studenten beseffen nauwelijks dat ze Jezus nodig hebben. Dat is bij de rappers wel anders, het kan zo hun laatste dag zijn.”

Joshua Kotadiny

“Ik ben echt met deze jongens, ze weten dat ik niet een project draai, maar honderd procent voor Jezus ga. Ik draai tegelijkertijd niet om de waarheid heen. Ik demonstreer ook tegen geweld, bijvoorbeeld. Dat begrijpen ze wel, want ze weten ook dat geweld niet goed is. Ten diepste willen ze ook allemaal veranderen. Maar het is een grote stap om je status in de buurt te verliezen. Daarbij missen velen van hen hun biologische vader en hebben ze een alleenstaande moeder met weinig geld. Het is dan een kleine stap om van het juiste pad af te gaan. Er moet veel meer aandacht voor hen komen.” 

“Mijn grote droom is dat vele levens hersteld worden en dat ze gebruikt worden voor het koninkrijk van God”

“Mijn grote droom is dat vele levens hersteld worden en dat ze gebruikt worden voor het koninkrijk van God en dat hun levens ingezet wordt om uiteindelijk weer andere jongeren te helpen.”

Joshua Kotadiny is voorganger van Saved City Church in Amsterdam.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen