Kees van der Staaij tijdens week van verootmoediging: “Niets is beter dan Gods aangezicht te zoeken”

SGP-leider Kees van der Staaij deed ook mee met ‘De Terugkeer’, de week van bidden en vasten. Hoewel hij niet fanatiek vastte, was het voor hem een tijd van verootmoediging. “De corona-crisis is een roepstem van God; we moeten terug naar God en Zijn Woord.” In dit interview met Revive spreekt Van der Staaij over verootmoediging, gebed en bijzondere gebedsverhoringen die hij meemaakt.

Van der Staaij vertelt dat het bij verootmoediging belangrijk is om bij jezelf te beginnen. “Verootmoediging gaat niet over je buurman, maar over jezelf. Ik ben er afgelopen week veel mee bezig geweest.”

“Ik heb me verootmoedigd voor lauwheid, voor teveel op jezelf vertrouwen, voor het steeds meer Zijn aangezicht zoeken. Daar heb ik tijd en rust voor genomen.”

“Ik heb me verootmoedigd voor lauwheid, voor teveel op jezelf vertrouwen, voor het steeds meer Zijn aangezicht zoeken. Daar heb ik tijd en rust voor genomen. Ik heb de sterke overtuiging dat we niets beters kunnen doen dan het aangezicht van God te zoeken.”

Afgekeerd
Nederland is ver afgekeerd van God, erkent Van der Staaij. Is hij hier bezorgd over? Hij vertelt dat hij de hoop niet opgeeft. “In Klaagliederen 3 staat: ‘Laat ons onze wegen doorzoeken en onderzoeken en terugkeren naar de Heere.’ Zo staat het ook in Jesaja beschreven. ‘Als je niet spreekt naar dit woord, dan zal het geen dageraad en toekomst hebben.'”

Hij licht het toe. “Bij de toekomst denken wij vaak aan ‘verder gaan’ of ‘het verleden loslaten’. Maar dit vers zegt juist dat als je licht wil hebben, dat je dan moet terugkeren naar Zijn woord. Dat zie ik duidelijk in deze tijd.

“Een theoloog zei eens: ‘Als het evangelie wordt weggedaan, dan is het alsof het licht is uitgedaan.’ Dan is het pikdonker. Dan weet je ook niet meer wat recht en onrecht is. Dan wordt prostitutie getolereerd, dan telt het ongeboren leven niet meer, dan keren we ons tegen Israël, dan krijgt de vorst der duisternis vrij spel om relaties tussen mensen kapot te maken.

“Een theoloog zei eens: ‘Als het evangelie wordt weggedaan, dan is het alsof het licht is uitgedaan.'”

“Voor ons als fractie is het een kwestie van bidden dat Gods woorden kracht brengen, want ons land zal hier niet gelukkig van worden.”

Gebedsverhoringen
De SGP is een biddende fractie, vertelt Van der Staaij. “Je beseft namelijk dat je het met rationele argumenten vaak niet wint. Als politici stampij maken over etiketten van een fles wijn uit Israël, dan zit daar vaak een geestelijke strijd achter. Die ervaar je en je hoopt en bidt dat God daar verandering in brengt.

Gebedsverhoringen ziet hij daar zeker op volgen, vertelt Van der Staaij. “Ja, zeker. Het is toch wel verrassend en wonderlijk dat de staat Israël gesticht mocht worden, terwijl de weerstand zo groot was. Of dat er uitstapprogramma’s voor prostituees gefinancierd worden in deze tijd. Daar zijn we dankbaar voor en het is een uitkomst van het gebed.”

Fanatiek vasten heeft Van der Staaij overigens niet gedaan. “Ik merk dat het mijn werk niet ten goede komt als ik helemaal niet eet. Maar ik eet wel soberder. Dan laat je de luxe even staan.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen