Kerk van Engeland bekeert zich van antisemitisme in de 13e eeuw

De Kerk van Engeland is van plan om haar “berouw” te tonen over antisemitische kerkwetten die in de 13e eeuw werden ingevoerd. De wetten dwongen Joodse mensen o.a. om “een insigne van schaamte” te dragen. Ook leidden ze tot de verdrijving van Joden uit het middeleeuwse Engeland, zo meldt The Times.

Volgend jaar is het 800 jaar geleden dat de Synode van Oxford in 1222 plaatsvond. De Synode van Oxford staat ook wel bekend als “de Magna Carta van het kerkelijk recht”.

De bijeenkomst in Osney Abbey, vlakbij Oxford, staat vooral bekend als de dag dat Engelse kerkleiders St. George’s Day tot feestdag verklaarden. Ze voerden echter ook decreten van Rome in die joden dwongen kleding te dragen om hen van christenen te onderscheiden. Zo wilden ze ervoor zorgen dat geen enkele christen per ongeluk met een jood kon trouwen.

Groeiend antisemitisme
The Daily Mail meldt dat Anglicaanse leiders de plannen bekend maakten tijdens een bijeenkomst van de Generale Synode – het wetgevende orgaan voor de Kerk van Engeland – in een poging het recente en ‘snel groeiende antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk’ aan te pakken.

Hoewel de Kerk van Engeland pas na de Reformatie werd opgericht, plannen leiders een ‘symbolisch berouw’. Zo willen ze de banden te verbreken met de historische rol die de Engelse Kerk speelde bij het aanwakkeren van antisemitisme in het verleden.

De Britse organisatie Community Security Trust (CST), houdt zich bezig met de veiligheid van Joden in het VK. Tussen 8 en 31 mei registreerde de organisatie 351 antisemitische incidenten. Daarmee werd het hoogste aantal incidenten per maand overtroffen sinds CST met registreren begon. De piek is in verband gebracht met de escalatie van het geweld in Israël en Gaza.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen