Kerken Australië in conclaaf met overheid om AstraZeneca-vaccin

Grote kerken staan ​​op gespannen voet met de autoriteiten over het AstraZeneca-vaccin, waarbij religieuze leiders parochianen het recht willen geven om een ​​andere prik te vragen, maar de federale regering zegt dat de meeste mensen geen keus hebben. Dat meldt The Sydney Morning Herald.

Religieuze bezorgdheid over het AstraZeneca-vaccin komt voort uit het gebruik van foetale cellijnen in het ontwikkelingsproces van het vaccin, wat ze verwerpelijk vinden.

Terwijl Australië twintig miljoen Pfizer-doses zal importeren voor populaties met een hoog risico, krijgen de meeste Australiërs de AstraZeneca-prik aangeboden. Het gaat om vijftig miljoen doses die lokaal zullen worden gemaakt en waarmee de vaccinaties naar verwachting eind maart zullen beginnen. Een derde vaccin, Novavax, zou later in het jaar beschikbaar moeten zijn in afwachting van klinische onderzoeken en goedkeuring door de regelgevende instanties.

Katholieke en Anglicaanse aartsbisschoppen vertelden dat ze het recht moeten hebben om een ​​andere prik te vragen. Drie van de belangrijkste religieuze stemmen van Australië hebben de premier geschreven met hun bezorgdheid dat het COVID-19-vaccin “ethisch besmet” zal worden door geaborteerde foetale cellen.

Veilig en ethisch
Vrijdag zei een woordvoerder van de katholieke aartsbisschop van Sydney, Anthony Fisher, dat hij een groot voorstander was van vaccinaties, maar “zoals elk medicijn moeten ze veilig en ethisch worden verkregen”.

“Gelukkig zullen de Novavax- en Pfizer-vaccins beschikbaar worden gesteld in Australië, ze lijken in ieder geval hogere slagingspercentages te hebben, en ze zijn moreel niet in gevaar”, zei hij.

Een woordvoerster van de katholieke aartsbisschop van Melbourne, Peter Comensoli, zei dat de kerk volgende week haar ethische standpunt over de vaccins zou verduidelijken, maar verwees ondertussen naar zijn opmerkingen in een brief aan de gelovigen vorig jaar.

“Waar er een keuze is, moedigen we mensen aan om een ​​vaccin te gebruiken dat niet is ontwikkeld met menselijke foetale cellen die afkomstig zijn van abortus”, schreef hij destijds. Echter accepteren de bisschoppen het dat het gebruik van een ethisch gecompromitteerd vaccin aanvaardbaar is als er geen andere optie beschikbaar is, voegen ze eraan toe.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen