Kerken moeten hun stem verheffen tegen hulp bij zelfdoding, zegt Duitse professor

Gezien de legalisering van hulp bij zelfdoding die is goedgekeurd door het Duitse Grondwettelijk Hof, moeten kerken duidelijk maken dat een dergelijke praktijk uit den boze is, meldt CNE. Dat is de mening van prof. Christian Hillgruber op de nationale conferentie van de vereniging “Christ und Jurist” dit jaar in de Zuid-Duitse stad Augsburg. Hillgruber is hoogleraar staatsrecht uit Bonn.

Hillgruber waarschuwde de kerken “in de daad van zelfsecularisatie” tegen het doen van “aanbiedingen van hulp bij zelfdoding in hun instellingen.” Dat schrijft het Duitse protestantse persbureau IDEA.

In tegenstelling tot pure “hulp bij sterven”, mogen christenen niet deelnemen aan hulp bij zelfdoding, zegt Hillgruber. “Christenen moeten op dit punt de doorn in het vlees en het zout der aarde zijn en niet benauwd worden.”

Niet zwijgen
Het is niet hun rol om op te treden als “schoolmeesters en leraren”, maar ze mogen ook niet hun standpunt verloochenen of zwijgen over de verdere ontwikkelingen die zich voordoen en “de schouders ophalen”.

In plaats daarvan moeten ze “ongevraagd ingrijpen en afwijkende meningen in woord en daad uiten.” Dat stelt de professor in de rechten. Christenen zouden iets te zeggen moeten hebben over “het feit dat en hoe ons leven in Gods handen is”.

Gevoelig
De achtergrond van de toespraak van Hillgruber is de beslissing van het Bundesverfassungsgericht in februari 2020 om het in 2015 ingevoerde verbod op hulp bij zelfdoding ongedaan te maken. In Duitsland is het onderwerp euthanasie nog steeds gevoelig vanwege zijn verleden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s euthanasie om gehandicapten en anderen te doden. Er zijn momenteel verschillende wetsontwerpen over de reorganisatie van hulp bij zelfdoding. Hillgruber vreest een “sociale normalisering” van hulp bij zelfdoding.

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen