Kerkleiders Schotland willen dat kerken weer opengaan

In het Verenigd Koninkrijk is Schotland het enige land dat onder de Covid-19 beperkingen kerken verbiedt om samen te komen. Veel kerkleiders zijn het daar niet mee eens en zij hebben nu een open brief ondertekend waarin ze de eerste minister van Schotland oproepen om kerken weer te openen, zo meldt Christian Today.

Er wordt in de brief gesteld dat openbare diensten bijdrage aan het publiek welzijn en het mogelijk zelfs onwettig is om kerkdiensten te verbieden. Het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens wordt daarbij aangehaald en er wordt gesproken over een directe beïnvloeding van de geestelijke gezondheid.

Bewijs
In de brief wordt de rechtstreekse oproep gedaan om het huidige beleid te herzien, alsmede de erkenning dat kerkelijke bijeenkomsten bijdragen aan het welzijn van de mensen. Er wordt tevens aangehaald dat er geen bewijs is dat kerkelijke bijeenkomsten de besmettingen door Covid-19 versterken en dat er is bewezen dat bijeenkomsten op een veilige manier gehouden kunnen worden. Het begrip voor de ingewikkelde situatie waarin de overheid het land nu moet besturen wordt benadrukt, maar tegelijkertijd wordt ook de afwijzing van het huidige beleid rondom de kerkelijke samenkomsten bekritiseerd. De Kerk in Schotland, zo stelt de brief, gelooft dat dit niet helpend is en mogelijk zelfs onwettig. Artikel 9 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens wordt daarbij genoemd. Dit artikel stelt dat overheden zich niet mogen bemoeien met religieuze activiteiten, tenzij aantoonbaar is dat de maatschappelijke gezondheid wordt geschaad. Dit laatste lijkt niet het geval te zijn.

Hoop
Voor de sociale cohesie en de publieke geestelijke gezondheid zijn kerkelijke bijeenkomsten essentieel, stelt de brief. Maar bovenal is het een belangrijk teken van hoop in een tijd van wanhoop. De brief sluit af met de oproep om het Verenigd Koninkrijk te volgen in het open laten of sluiten van de kerken. Er staat dat de overheid van het Verenigd Konikrijk terecht heeft geluisterd naar deze belangrijke en overtuigende argumenten en dat ze deze essentiële bijdrage aan het welzijn van de natie, het samenkomen in kerkelijke bijeenkomsten, behouden laat blijven. De brief eindigt met de oproep om naar God te blijven kijken en het land niet de mogelijkheid om gezamenlijk in gebed te zijn te ontnemen. Juist nu, wanneer het zo hard nodig is.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen