Kleurrijke stadsprediker Eindhoven neemt onder applaus afscheid wegens terminale ziekte: “Ik heb een mooi vooruitzicht”

Liefst veertig jaar lang ging stadsprediker Arnol Kox (66) elke dag naar het centrum van Eindhoven om daar het evangelie te prediken. Dit deed hij altijd een hele dag lang. Helaas was het deze week voor het laatst, omdat Kox terminaal ziek is. Hoewel hij altijd een confronterende boodschap uitdroeg, is hij erg geliefd onder de Eindhovenaren. “Hij is toch wel een deel van Eindhoven”, zegt een jongeman.

Elke dag vertrok Kox om elf uur uit huis, om tot half 6 op straat het evangelie te delen. Hij stond bekend om zijn radicale boodschappen, maar ook om zijn kleurrijke uitspraken. “Bij de mannen is het mannelijk, bij de vrouwen is het vrouwelijk, maar bij de Heer is het heerlijk”, was er een van hem.

Altijd vrolijk
Onder luid applaus nam Kox gisteren afscheid in zijn rolstoel. “Ik ga hem wel missen”, zegt een vrouw. “Hij is altijd vrolijk en heeft zoveel leven in zich. Hij is toch wel een deel van Eindhoven.” Iemand anders zegt: “Als je naar Eindhoven gaat, dan zie je hem.”

“Hij is altijd vrolijk en heeft zoveel leven in zich. Hij is toch wel een deel van Eindhoven.”

Kox: “Geloven in de waarheid is veel beter dan geloven in de leugen.” Hij vindt het pijnlijk om afscheid te nemen. “Ja, natuurlijk, maar ik heb mooie vooruitzichten.”

Intrigerend
Kox is geliefd onder de mensen van Eindhoven. Hoewel hij ook diverse keren voor de rechter stond omdat mensen hem aanklaagden, waren veel mensen geïntrigeerd door Kox. “Mensen voelden een speciale liefde van bij deze man”, zegt een filmmaker die een documentaire maakte over Kox.

Coronacrisis
Ook tijdens de coronacrisis deinste Kox er niet voor terug om het evangelie te blijven prediken op straat. “Al zijn het er maar een paar, dan zijn het er maar een paar. Er zijn altijd wel mensen die zeggen: ‘Ik wil ook zonder dood leven.'”

Corona was dus geen reden om thuis te blijven. “Ik heb bescherming van boven, ik wil niet zeggen dat ik het niet kan krijgen, maar corona hoort bij het tijdelijke en het vergankelijke. Ik was er eerder dan mijn lichaam.”

Op weg naar het paradijs
Tijdens een recent interview met Omroep Brabant, zei Kox over zijn ziekte: “Die demon, die blijft maar demon-teren. Ook bij mij. Ik kan het niet tegenhouden. Maar ik heb mooie vooruitzichten! Ik heb veel voorproefjes gehad, waarbij ik Jezus heb gezien in een bijna-doodervaring.”

“Maar nu moet ik stoppen. Het zij zo, dan is mijn taak volbracht.”

“Niemand overleeft het sterfelijke, na deze oude natuur komt er een nieuwe natuur, na deze oude aarde komt er een nieuwe aarde. In mijn tijd op aarde was het mijn doel om de onwetende mensen wetend te maken. Maar nu moet ik stoppen. Het zij zo, dan is mijn taak volbracht.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen