Klopt het dat er cellijnen van geaborteerde foetussen in het Covid-vaccin zitten?

Op internet circuleren momenteel veel video’s van mensen die waarschuwen tegen de bestanddelen die in het Covid-vaccin zitten. Zo klinkt het geluid dat er gekweekte cellen inzitten die afkomstig zijn van geaborteerde foetussen. Wat klopt hiervan?

Een vrouw in een virale video ziet op de verpakking dat het middel ‘ChAd0x1-s’ erin zit en gaat zoeken. Zo wijst ze op een stof die erin zit, MRC-5, wat volgens wikipedia ontwikkeld is vanuit een 14-weken geaborteerde foetus.

Is dit een uit de hand gelopen complottheorie, of klopt dit echt? Het Reformatorisch Dagblad wijdde hier een artikel aan en ontkent dat MRC-5 erin zou zitten, maar wel HEK293, wat eveneens afkomstig is van een foetus.

Officieel
Dat bestanddelen van vaccins voort kunnen komen uit cellijnen foetussen, is ook officieel erkend door de overheid. Op de website van het rijksvaccinatieprogramma, staat de onderstaande tekst. Over de Amerikaanse arts Hayflick, die een vaccin ontwikkelde, staat geschreven: “Om de cellijn te starten, heeft hij longweefsel gebruikt van een foetus die na 3 maanden zwangerschap geaborteerd was. De abortus had overigens niets te maken met de productie van de vaccins.’

Ook onderzoeker Simon Worral bevestigt tegenover National Geographic, dat de oorsprong van vaccins als MRC-5 of HEK293 liggen in een geaborteerde foetus. Alleen ontkent hij dat er nieuwe foetussen nodig zouden zijn voor nieuwe vaccins. “De WI-38-cellijn en een andere cellijn die in 1966 is gemaakt uit de longen van een geaborteerde foetus (bekend als MRC-5, naar de Britse Medical Research Council) zijn in zo’n hoeveelheid beschikbaar dat het niet nodig is om door te gaan met het afleiden van nieuwe foetussen”, geeft hij aan.

Klopt het?
Dat de oorsprong van deze vaccins door conservatieve christenen dubieus genoemd wordt, is feitelijk te onderbouwen. Dat huidige geaborteerde foetussen ook gebruikt zouden worden voor vaccins, zoals veel beweerd wordt online, is iets wat in ieder geval door de overheid niet wordt bevestigd. Wat uiteraard geen absoluut uitsluitsel geeft.

Medisch ethicus prof. Henk Jochemsen heeft tegenover het RD een bagatelliserende toon. Hij stelt dat de ‘cellijn van vaccins zó lang zelfstandig doorgekweekt is, dat het ook wat betreft chromosomenpatroon niet meer normaal menselijk is’.

Desondanks begrijpt hij wel dat het idee een beetje luguber kan aanvoelen. “Je zou gevoelsmatig liever andere cellen willen. Dus als die er zijn, gebruik die dan.”

Ben jij een medisch specialist die een goede aanvulling heeft op dit verhaal? Neem contact met ons op!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen