Kom jij water putten uit de levende bron?

Jaren geleden toen ik nog op de basisschool zat, ging ik een keer in de week naar kinderclub. Daar lazen we met elkaar uit de Bijbel, speelden we spelletjes of maakten we een knutselwerkje. Het gebouw waar deze club gehouden werd heette De Bron, een naam gekozen door gemeenteleden. Toentertijd zei die naam mij niets, ik denk ook omdat ik als kind hier niet mee bezig was. Maar laatst zat ik er eens aan terug te denken… Wat betekent het woord ‘bron’ nou eigenlijk? Het woord staat namelijk vaak in de Bijbel en wordt ook op verschillende manieren gedefinieerd. Ik moest denken aan het verhaal van de Samaritaanse vrouw. Zij ging op een gewone middag water halen bij de bron en kwam terug nadat ze levend water ontvangen had van Jezus.

Tekst: Marleen Wieringa

Water dat verandert in een bron

Jezus gaat vermoeid van zijn reis bij de bron van Jakob zitten totdat de Samaritaanse vrouw langs komt. Jezus vraagt aan haar of ze Hem te drinken wil geven. Dat was raar in die tijd. Joden gingen niet om met Samaritanen. Maar, we hebben het hier wel over Jezus: Hij gaat met iedereen om. Hij nodigt haar uit om te drinken van het water wat Hij haar geeft, zodat ze nooit meer dorst hoeft te hebben. In de bron zit niet het levende water, maar Jezus is de levende bron die daar wel voor zorgt.

Jezus antwoordde en zei tegen haar: Ieder die van dit water drinkt, zal weer dorst krijgen. Maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven, de vrouw zei tegen Hem: Heere geef mij dat water, opdat ik geen dorst meer zal hebben en niet hoef te komen om te putten.” – Johannes 4: 13-15 (HSV)

Elke dag opnieuw is er water uit de put nodig om geen dorst te hoeven hebben. Maar het water dat Jezus jou geeft, verandert in een bron van levend water, zodat je nooit meer dorst hoeft te hebben.

Wat geeft Jezus, die de bron is, aan ons?

Bij Jezus kunnen we alles vinden wat we nodig hebben, Hij bezit namelijk alles. Bij Jezus mag er vergeving plaats vinden en mogen we liefde ontvangen. Ook als we ons eenzaam voelen, kunnen we in donkere tijden het licht zien dat dan zo nodig is. De Bron is Jezus en Hij geeft ons het levende water, zodat wij ook een bron mogen zijn. Zo kunnen mensen ook bij ons levend water putten. Wat bedoel ik daar nou mee? Als wij accepteren dat we geliefd zijn dan mogen we de kracht ontvangen om die liefde door te geven aan onze naasten, die ook de liefde van Jezus nodig hebben. Wat Jezus aan ons geeft, mogen we doorgeven.

Sta je stil of loop je door?

De bron dat is je hart en hoe is jouw hart tegenover dat van God? Put jij water bij God en deel jij dit vervolgens uit? Of loop je weg van dit levende water en negeer je wat God jou geeft? Zie jij midden in het leven op de plek waar jij je nu bevindt die waterput staan? Wat doe je? Loop jij naar die put en ga je naar Jezus toe en laat je je hart vullen of negeer je het omdat je je tijd liever besteedt aan andere dingen, die niets met God te maken hebben, en loop je door? Jezus zegt tegen jou: ‘Kom naar mij en vul je met de goedheid die Ik bezit. Ik deel dit uit aan jou zodat wat jij ontvangen hebt weer uit mag delen aan de mensen die Mij niet kennen en het ook zo nodig hebben.’

Wat nou als je dolgraag water wil putten en je veel tijd investeert in een relatie met God? Maar het lijkt alsof je niks ontvangt. Wat doe je dan? Jezus ziet dat jij dorstig naar Hem bent en Hij wil jou graag vullen met het levende water. Dus blijf komen naar die waterput, sta bewust stil, ook al denk je dat je helemaal niks ontvangt. God is met jou aan het werk, soms moet je geduld hebben voordat je ontvangt. Maar weet dat God jou ziet en weet dat je dorstig naar Hem bent.

Aan de slag!

Sta eens stil bij de volgende vraag: op welke plek bevind ik mij? Ben ik onderweg naar de Bron met het plan mij te laten vullen? Sta ik stil bij de put of loop ik door? Zie ik hem wel staan, maar leg ik mijn prioriteiten ergens anders? Als jij niet stil staat: wat kan je doen om wel stil te gaan staan? Een praktische tip bij het voorbij lopen van die put: kijk in je agenda en maak bewust tijd om een ‘me-time’ met God te hebben. Loop je naar de put en ben je er bijna?  Wat vind je lastig waardoor je nog niet stil staat bij wat God tegen je te zeggen heeft? Bid dat God jouw hart wil vullen, zodat je nooit meer dorst hoeft te hebben.

Deze overdenking van Marleen Wieringa verscheen eerder op www.zijlacht.nl, een platform voor jonge, christelijke vrouwen waarop iedere dag een korte, Bijbelse overdenking verschijnt.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen