Kopen zonder kijken met God

Op maandagavond zitten mijn vrouw Anne en ik steevast op de bank klaar met een kopje thee, cappuccino en chocola. Eén van onze favoriete programma’s op tv is ‘Kopen zonder kijken’. In een laatste poging om een huis te bemachtigen in de oververhitte huizenmarkt, geven de stellen die meedoen presentator Martijn Krabbé en zijn team toestemming om een huis voor hen te zoeken, te kopen en te verbouwen. Een huis dat ze niet zien voor de koopovereenkomst getekend is.

Tekst: Robbie van Veen

De stellen geven zichzelf volledig over aan makelaar Alex, architect Bob en interieurstyliste Roos. Nadat zij de handtekening hebben gezet worden zij geblinddoekt in een auto naar hun zojuist aangekochte huis gereden. De eerste aanblik is vaak rampzalig. ‘’Waar zijn we aan begonnen!?’’ en ‘’Als ik dit had geweten…’’ of ‘’Hier had ik zelf nooit ja op gezegd’’ zijn veelgehoorde uitroepen in dit programma. Er is echter geen weg meer terug wat vaak leidt tot slapeloze nachten en het in spanning afwachten van het resultaat van hun stap in volledige overgave.

Hineni
In de Bijbel vinden wij ook een principe zoals ‘Kopen zonder kijken’. Het woord wat hiervoor wordt gebruikt in het Hebreeuws is: ‘hineni’Jesaja 6:8: Daarna hoorde ik de stem van de Heere. Hij zei: “Wie zal Ik zenden? Wie zal er voor Ons gaan?” Toen zei ik: “Zie, hier ben ik, zend mij.” Jesaja antwoordde Gods roep met ‘hineni’ wat vertaald wordt met: Zie, hier ben ik, zend mij. Hineni is een gevaarlijk woord. Het is een verbondswoord. Het is een commitment van beschikbaarheid en volledige overgave. In de NBV vertaling wordt het vertaald met enkel ‘ik luister’. Dit is echter maar een halve waarheid. Hineni betekent namelijk: ik luister, maar hierna is er ook geen weg meer terug, ik zal zeker doen wat U van mij vraagt. God zoekt mensen die zich op deze manier aan Hem verbinden. Zonder voorwaarden, complete overgave, wat het je ook zal kosten. Net als bij ‘Kopen zonder kijken’ is de aanblik op het eerste oog rampzalig. Het vraagt namelijk sterven aan jezelf. Abraham zegt ‘hineni’ (Genesis 22:1) voordat God hem vraagt Izak te offeren, Mozes zegt ‘hineni’ (Exodus 3:4) voordat God hem roept om de Joden te verlossen uit Egypte, en ook in het Nieuwe Testament vinden wij deze overgave. Ananias zegt: Zie, hier ben ik, Heere (Handelingen 9:10) alvorens God hem roept om de grootste vervolger van die tijd, Saulus, de handen op te leggen en hem tot Jezus te leiden. In eerste instantie stribbelt Ananias tegen maar hij had zichzelf al gegeven bij ‘hineni’.

Gods hineni
Wanneer er in het Oude Testament gesproken wordt over gehoorzaamheid is dit altijd verbonden aan gehoorzaamheid aan de wet. Echter, in het nieuwe testament is het woord gehoorzaamheid altijd verbonden aan geloofsgehoorzaamheid; een avontuur met de Heilige Geest. Jezus is namelijk Gods hineni. Jezus zei: “Maar niet zoals Ik wil, maar zoals U wilt; Zie, hier ben Ik, zend mij.” In Jesaja 65:1 staat: “Ik ben gezocht door hen die naar Mij niet vroegen, Ik ben gevonden door hen die Mij niet zochten. Tegen het volk dat Mijn Naam niet aanriep heb Ik gezegd: Zie, hier ben Ik, zie, hier ben Ik.” Dit is één van de vele voorbeelden waarin God zichzelf allereerst volledig aan jou en mij overgeeft met het woord ‘hineni’. De sleutel in onze overgave aan God is te vinden in het feit dat Hij zich als eerste heeft overgegeven aan ons.

Jouw hineni
Afgelopen zondag sprak ik in de Transformed Meeting van Heartbeat. Tijdens het nummer ‘Lord send revival’ werd ik enorm geraakt en op mijn knieën gebracht door de Heilige Geest. Gods verlangen is een opwekking in Nederland en daar wil Hij jou en mij voor gebruiken. Maar de vraag is; wat mag het je kosten? Durf jij te kopen zonder kijken met God? God verlangt naar zo’n relatie met jou en met mij. Een relatie gebaseerd op volledig vertrouwen. Een relatie waarbij jij al je handtekening zet voordat je weet wat het überhaupt gaat worden. Een weg die vaak rampzalig begint wanneer je beseft waar je ja tegen hebt gezegd en wat een puinhoop het is. Maar net als bij het programma is er een architect én stylist ineen om het Koninkrijk te bouwen door jou heen; de Heilige Geest. Durf jij ‘hineni’ te zeggen?

Onze bediening
Vanuit Royal Mission zeggen wij ‘hineni’! Wij zijn geroepen om de kerk toe te rusten.  God gebruikt onze bediening om jou te helpen in je geloofsavonturen. Onder andere door de Groeicursussen. Binnenkort start weer een nieuwe ronde met drie spannende avonturen. Groeien in je identiteit in Christus met gastdocent Arie de Rover. Een gloednieuwe cursus over de Gaven van de Heilige Geest, elke gave gaan wij behandelen en in de praktijk brengen. Hineni! En als laatste: een live groeicursus in Veenendaal (wat een feest, hier hebben wij zo naar uitgezien) over jouw Roeping en Bestemming in het Koninkrijk van God. Er is plaats voor 60 discipelen. Je bent meer dan welkom. 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen