Kwame (18) moedigt met nieuw boek aan om veel Bijbel te lezen: “Zonder het Woord is er geen christenleven”

Kwame Ageyman is deze zomer 18 geworden en hij heeft nu al zijn eerste boek geschreven, met de titel: ‘The Words that I speak unto you’. In dit boek adresseert hij een probleem dat volgens Kwame veel voorkomt: mensen lezen de Bijbel weinig of niet persoonlijk en baseren hun leven vooral op wat andere mensen zeggen. Dat is niet zoals het moet zijn, zegt hij. “Het Woord brengt leven, zonder het Woord is het christenleven leeg.” In dit artikel vertelt Kwame wat de gevolgen zijn van weinig Bijbellezen en hoe je kunt groeien in het lezen van de Bijbel.

Kwame heeft al driehonderd boeken verkocht en inmiddels worden er 150 nieuwe exemplaren bijgedrukt. Hij vertelt hoe het idee ontstond. “Ik voelde een passie in mij om de honger naar de Bijbel in mijn omgeving aan te wakkeren. Jezus zei in Mattheüs 22 vers 29: ‘U dwaalt, blijkbaar kent u de Schriften niet, en de macht van God evenmin!”

“Jezus verweet hen dat ze geen kennis hadden en ook geen kracht. De kracht van God zit als eerst in Zijn Woord. Als je het Woord niet kent, kun je ook geen kracht hebben.”

Geest en leven
“Als je niet dagelijks je Bijbel leest en alleen leeft van de Schriftgedeelten die anderen uitleggen, dan is dat niet het christendom. Schriftgedeelten zijn zo belangrijk, het laat zien wat God over Zichzelf heeft gezegd. Het is het fundament van ons leven – het is onze persoonlijke gids.”

“Als je niet dagelijks je Bijbel leest en alleen leeft van de Schriftgedeelten die anderen uitleggen, dan is dat niet het christendom.”

“Jezus zegt in Johannes 6 vers 63 dat de woorden die Hij spreekt Geest en leven zijn. Dat is belangrijk om te beseffen. Het verklaart waarom veel christenen die niet dagelijks de Bijbel lezen, moeite hebben in hun leven als christen. Vlees en Geest zijn in constante strijd met elkaar. We hebben dus het Woord nodig, dat zorgt voor Geest en leven.” 

Pasbekeerd
Kwame vertelt hoe dat in zijn eigen leven ging. “Toen ik pasbekeerd was, las ik heel veel in de Bijbel. Ik had daarbij een leidster die me zei: ‘Je kunt alles doen, je kunt veel bidden, maar je kan het Woord van God niet vergeten.’ Die les nam ik ter harte. Je kunt vrijuit bidden, maar als je niet iets (het Woord) in je hebt, dan blijft het beperkt. Het Woord geeft je inhoud om over te kunnen spreken met God. Het is levend, als je het Woord niet hebt, ben je leeg.”

“Ik de ochtend, voordat ik het huis uit ga, lees ik altijd in mijn Bijbel. Als ik thuiskom, lees ik ook en voor ik ga slapen, lees ik ook in de Bijbel. Het is een routine geworden.” 

“Ik de ochtend, voordat ik het huis uit ga, lees ik altijd in mijn Bijbel. Als ik thuiskom, lees ik ook en voor ik ga slapen, lees ik ook in de Bijbel.”


Hij vertelt hoe hij bepaalt wat hij leest. “Meestal lees ik enkele hoofdstukken heel grondig – nu ben ik bijvoorbeeld bezig met Daniël en Openbaring, over de laatste dagen. Maar ik lees los ook andere boeken.”

Tip
Hij geeft een tip hoe je goed kunt lezen. “Je moet de lat voor jezelf niet te hoog leggen, anders raak je steeds teleurgesteld. Begin gewoon om elke dag 1 hoofdstuk te lezen. Vanaf daar kun je altijd uitbreiden. Laat je ook niet ontmoedigen als andere mensen meer lezen dan jij, focus op je eigen reis met God.”

“Toen ik verder ging qua school, kreeg ik minder tijd en zag ik dat ik ook minder in de Bijbel begon te lezen. Het was een beetje ingezakt. Toch probeerde ik altijd de discipline te hebben om geen dag níet te lezen.”

Verdieping
Naast het ‘gewoon’ lezen van Bijbelgedeelten, heeft Kwame er ook voor gezorgd dat hij echt de diepte in ging. “Ik heb daar ook een theologische cursus voor gevolgd, waarbij je tips krijgt om de Bijbel dieper te doorgronden.”

  • Als eerst leerde hij om de Heilige Geest te betrekken bij het lezen (een basis-leerpunt)
  • Vervolgens is het ook belangrijk om te kijken naar de geschiedenis en in welke tijd verhalen zich afspeelden. Voor wie is het geschreven? “Paulus zegt bijvoorbeeld; ‘groet elkaar met een heilige kus’. Sommigen denken dat je verplicht elkaar een kus moet geven. Maar dat was geschreven voor een samenleving waarbij dat heel normaal is. Natuurlijk mag je het doen, maar het betekent niet dat je God ongehoorzaam bent als je het niet doet.”

“Wat ik ook opmerkte is dat elke man van God een bepaalde boodschap meedroeg. Petrus was eerst de apostel voor de heidenen, maar zijn karakter zat hem soms in de weg, waardoor God besliste dat Paulus de apostel voor de heidenen moest worden.”

Beste profeet
Hij geeft nog een laatste boodschap mee. “In onze tijd is het profetische belangrijk, en ik geloof ook in profetische boodschappen die mensen elkaar kunnen geven. Maar de beste ‘profeet’ is nog altijd het Woord van God.

Die is namelijk het meest accuraat en zeker. Gods woord faalt niet, want het komt rechtstreeks van God. Mensen kunnen het weleens verkeerd horen, of het niet helemaal goed doorgeven. Daarom moeten we onderscheiden door het Woord van God.”

Klik hier om Kwame’s boek te bestellen.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen