Laat onzekerheid over jezelf je niet ‘settelen’ voor minder

Als we onzeker zijn over onszelf tijdens het daten, kun je keuzes maken die je normaal niet zou maken. Vooral als je vastzit in de spanning van het willen trouwen, maar nog single bent. We kunnen zelfs merken dat we in een ongezonde relatie terechtkomen en geloven dat dat alles is wat we waard zijn… We zijn hier om je te helpen ontdekken hoe onzekerheid je datingstijl heeft beïnvloed en je sleutels te geven over hoe je op het beste van God kunt hopen!

Tekst: Moral Revolution

ONZEKERHEID SPREEKT GEEN WAARHEID.

Wanneer we vastzitten in een patroon van “mislukte” relaties of als we gewoon niet uit worden gevraagd, kunnen we al onze onzekerheden naar de oppervlakte zien borrelen.

“Wat is er met mij aan de hand?”
“Ben ik niet goed genoeg?”
“Ben ik het wel waard om voor te vechten?”
“Zal er ooit van me gehouden worden???”

Al deze negatieve zelfpraat begint ons oordeel te vertroebelen en de manier waarop we onszelf zien te vertroebelen, zelfs de manier waarop we God zien. Hoe langer we ‘vrienden maken’ of samenwerken met die slepende vragen en leugens zonder ze bij de Heer te brengen, hoe meer onzekerheid wortel kan schieten.

ONZEKERHEID VERSTORT ONZE PERCEPTIE VAN DE REALITEIT.

Als we gedachten van ontoereikendheid ons datingleven hebben laten sturen, kunnen we wanhopig worden op zoek naar iemand die die leegte opvult. Misschien komt er iemand langs en zegt alles wat we zo graag wilden horen. ‘Red flags’ loeien misschien, maar ze lijken zo verliefd op ons dat het bijna onmogelijk is om niet van onze voeten te worden geveegd. Het is vleiend, opwindend en validerend. We kunnen ons zo gerustgesteld voelen dat iemand in ons geïnteresseerd is dat het ervoor zorgt dat we hun gebreken verdoezelen… Maar vleierij is geen vervanging voor karakter, en hoe goed het ook voelt om gewild te zijn – je moet jezelf de moeilijke vragen stellen.

Zijn er rode vlaggen?
Delen ze mijn waarden?
Hoe denkt mijn gemeenschap over hen?
Ben ik echt in hen geïnteresseerd, of ben ik bang om alleen te zijn?

We willen misschien het tempo van een relatie opvoeren in de hoop dat onze angst om alleen te zijn wordt vervuld of dat we ons eindelijk “goed genoeg” voelen, maar geen mens kan die angsten volledig genezen. We moeten eerlijk zijn en ze bij God brengen, wetende dat Hij weet hoe we ze moeten ontmoeten.

ALS JE VAST ZIT IN CYCLI VAN ONZEKERHEID, PAUZEER JE DATING.

Als we echt worstelen met onzekerheid, is het waarschijnlijk niet het juiste moment om een ​​relatie te beginnen. Dit komt niet uit schaamte, maar uit het besef dat God meer om ons hart geeft dan met wie we uitgaan. Wanneer we opzettelijk de tijd nemen om onze diepgewortelde angsten onder ogen te zien, geven we ruimte aan de Heilige Geest om die plaatsen in ons te genezen.

Als we onzekerheid gebruiken om onze datingreis te leiden, kunnen we in relaties terechtkomen, niet omdat we van iemand houden, maar omdat we ook hun bevestiging nodig hebben. (Wat niet eerlijk is voor hen, of voor jou.) Wees dus niet bang om iets los te laten waarvan je diep van binnen weet dat het niet klopt, zelfs als het iets is dat lijkt op wat je dacht dat je wilde. Doe een stap achteruit, vind genezing voor je hart en vertrouw erop dat echte liefde de reis waard is.

NEEM TIJD VOOR ‘SOUL WORK’.

Wil je goed nieuws weten? Genezing is 100% mogelijk en je hoeft niet voor altijd in een plaats van onzekerheid te leven! Het kan enige tijd duren, maar hoe meer je je hart investeert in de reis van heelheid, hoe meer je jezelf voorbereidt om in de toekomst met heel je hart te daten.

Hier zijn enkele stappen voor zielswerk om je proces een vliegende start te geven!

  1. Met welke leugens of zelfspotvragen heb ik me beziggehouden als het gaat om mijn identiteit en liefdesleven?
  2. Wanneer kwamen die leugens in beeld? Zit er een herinnering aan vast?
  3. Wat gelooft God over mij? Wat zegt God over mijn liefdesleven?
  4. Wat zou er voor mij nodig zijn om die onzekerheden aan de Heer te geven?
  5. Pauzeer en nodig de Heilige Geest uit om je te ontmoeten waar je bent. Vraag Hem wat uw eerste stap naar genezing zou moeten zijn. Dit kan lijken op counseling, dagelijks een dagboek bijhouden, een nieuw boek lezen, lid worden van een kleine groep, wat het ook mag zijn – God ziet je hart en weet hoe hij je kan brengen waar je moet zijn!

Wil je meer weten over hoe je zelfverzekerd kunt wandelen in je identiteit? Bekijk onze 40-daagse Journey to Purity-devotional voor jongens en meisjes. Onze 40 Days of Summer begint van 1 juli tot 9 augustus en we duiken samen in de devotional op onze socials!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen