Lejony Koster: “Het geheim van worship is dat je ervoor kiest God groter te maken dan je zorgen”

Lejony Koster is organisator van worship nights in Hilversum. “In coronatijd merk je dat mensen behoefte hebben aan verbondenheid en samenzijn. Dat willen bieden door deze avonden te blijven organiseren. Daarin maken we gebruik van de ruimte die ons door de overheid wordt gegeven.”

De beweging is tijdens de corona periode gestart. Eerst klein, vanuit een muziekschool. Via mond-op-mond reclame groeide de groep al snel, waardoor ze over gingen naar het kerkgebouw van Celebration church. “Het groeien van het publiek en het vinden van muzikanten en een nieuw gebouw, ging eigenlijk in een hele natuurlijke flow. Inmiddels komen er mensen vanuit allerlei verschillende kerken en steden in het land.”

Hartsgesteldheid

“De avond is interkerkelijk. Dat maakt dat veel mensen andere stijlen gewend zijn. Maar tijdens een worship night merk je dat we uiteindelijk niet zo van elkaar verschillen: Het gaat om je hartsgesteldheid en dat zit bij de meeste mensen wel goed.”

“We willen tijdens de worship nights graag een plek zijn waar de aanbidding puur is en waar we staan voor verbondenheid. Vanuit die plek kunnen alle mensen zich vinden en voelt iedereen zich gezien, welkom en thuis. In zo’n omgeving durven mensen zich ook meer open te stellen voor wat God wil doen tijdens de aanbidding of als de boodschap wordt gedeeld.”

De beweging heeft volgens Lejony ook met een nieuwe trend in deze tijd te maken: “Mensen zijn in deze corona tijd wat wakker geschud. We zijn met z’n allen gaan nadenken over de vraag wat we met hun geloof en in de kerk willen en waarvoor we het allemaal doen. We zijn met elkaar tot de conclusie gekomen: Het is tijd voor verandering, voor iets nieuws. 

Daarom gaan we terug naar waar het echt om gaat: we willen terug naar waar het echt om gaat: het dienen van God. Dat geluid willen we met elkaar uitdragen, juist in deze tijd.”

Aanbidding doen we samen

“Tijdens de avonden is er vooral heel veel muziek. De mensen in de band zijn allemaal (semi-)professionals en staan in het midden van de zaal. Het publiek staat daaromheen, zodat we als groep samen aanbidden, niet alleen van een podium. Daarnaast nodigen we altijd iemand uit die spreekt tijdens de dienst. Omdat de sprekers uit verschillende kerkelijke stromingen komen houden we verscheidenheid en verbinden we ons met alle mensen die komen. Na het ingevulde gedeelte is er ruimte voor een hapje en een drankje. Voor gezelligheid en verbondenheid.”

“De avonden zijn voor veel mensen de hemel op aarde. Ook toen Esther Vorsterman- Van Ooijen sprak, afgelopen juni. Sommige mensen vertelde dat ze zo werden aangeraakt, dat het voelde alsof ze opstegen. Muziek brengt zoveel verbondenheid, dat voel je aan alles. Het is iets bovennatuurlijks. Het geheim van worship is dat je er op dat moment voor kiest om God groter te maken dan je zorgen, maar ook dan alle andere dingen. Als onze houding op die manier is, heeft God alle vrijheid om te bewegen. 

Blijf op de hoogte van de avonden via Instagram of Facebook

De zaal tijdens de worship nights

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen