Leven in een tijd dat focus onder druk staat: “Dichtbij de kern van het evangelie blijven, dat brengt échte verandering in de wereld”

De droom van stichting Royal Mission is een herleving van de kerk, zodat het een transformerende werking heeft op de wereld om ons heen. Maar hoe houd je die focus vast, nu er zoveel gaande is in de wereld? Robbie van Veen van Royal Mission: “Ik begrijp dat verschillende opvattingen kunnen schuren, maar verlies nooit de verbinding met God, de kerk of de mensen om je heen.” In dit artikel vertelt hij hoe Royal Mission bij die focus wil helpen, middels een speciaal discipelschapstraject genaamd: ‘Het Groei-jaar voor kerken!

“In deze tijd van coronacrisis waar we nu als kerk doorheen gaan, is het essentieel dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan. Dat gebeurt door dichtbij de kern te blijven, bij het hart van de Vader en het kennen van Jezus – en daarbij het geloof handen en voeten te geven. Juist nu we in een hoekje gedrukt lijken te worden als kerk, is het belangrijker om het licht feller te laten schijnen dan ooit tevoren.”

“De kern van het geloof zie je terug in Handelingen 2, waarbij de discipelen hun tijd besteedden aan tempelbijeenkomsten, de huissamenkomsten, het zorgen voor de weduwen en de wezen. Daarnaast hielden ze zich bezig met onderwijs en het evangelie verspreiden.”

“Onze hoogste roeping in deze tijd is om intimiteit met God te hebben en het licht te zijn voor de mensen om ons heen. Dat is wat we stimuleren door middel van het Groei-jaar.”

Discipelen
Robbie vertelt hoe Royal Mission hier middels het Groei-jaar voor kerken aan wil bijdragen. “Bij het Groei-jaar werken we samen met een kerk, waarbij we groepen vormen binnen die kerk van 4-6 discipelen. Deze discipelen komen een keer per twee weken samen en in de tussentijd volgen ze de lessen en voeren ze opdrachten uit. Het unieke aan dit traject is dat het online en via een app te volgen is met een krachtige mix van onderwijs, praktijk, reflectie, bezinning en vragen om mee aan de slag te gaan in de kringen.”

“Voor het eerst maken mensen hier wonderen mee, of leren Gods stem verstaan.”

“Wat wij zien is dat de grootste groei in mensenlevens plaatsvindt in gemeenschappen. Plekken waar mensen elkaar versterken en kwetsbaar zijn met elkaar. Voor het eerst maken mensen hier wonderen mee, of leren Gods stem verstaan.”

Grote stappen
De kerk Kom en Zie heeft vorig jaar meegedaan – waarbij enkele honderden mensen zich aansloten bij de training in groepen. “Deze kerk is een pinkstergemeente, maar toch hadden veel mensen nog nooit een beeld of profetie ontvangen, of een collega naar Jezus geleid. Maar in deze groep zie je hoe ze hierin groeien en voor het eerst grote stappen zetten. In zowel het natuurlijke als het bovennatuurlijke.”

“Een van de vier modules gaat over het Koninkrijk en het onderwijs dat Jezus niet alleen sprak over het evangelie van redding, maar veelvuldig over het evangelie van het Koninkrijk. Mensen leren ook om het complete evangelie onder woorden te brengen.”

“Iedereen heeft namelijk zijn eigen manier om relatie met God te hebben en het evangelie te delen.”

Mensen leren om Gods stem te verstaan, uit te reiken naar je buurman of collega, of je broeder in de gemeente. “Ieders leerstijl is erin vertegenwoordigd; doener, dromer, beslisser & denker. De opdrachten zijn heel creatief en divers vanwege deze verschillende leerstijlen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen manier om relatie met God te hebben en het evangelie te delen.”

Kern vasthouden
Robbie vertelt hoe je deze kern vasthoudt, juist nu de wereld zo gepolariseerd is. “We zijn geroepen om beelddragers te zijn van Jezus. We moeten altijd zonder oordeel blijven uitreiken naar de wereld om ons heen. Natuurlijk kan iemand eens een profetische of schurende boodschap hebben, maar blijf je altijd afvragen: leef ik nog in verbinding met God, de kerk en de mensen om me heen? Het mag nooit ten koste daarvan gaan. Vraag je daarom altijd af: ben ik nog steeds gefocust en draagt mijn leven vrucht?”

Klik hier voor meer informatie over het Groei-jaar voor kerken.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen