Lisa werd buitengesloten op school en nam afstand van God: “Ik durfde Hem niet meer dichtbij te laten komen”

Lisa van Dongen werd op school regelmatig buitengesloten. Om erbij te horen, ging Lisa dingen doen waar ze later spijt van had. “Toen ik naar een zomerkamp ging van de Kerk van de Nazarener, kwam ik erachter hoe ver ik van God afgedwaald was.” In dit verhaal vertelt ze hoe haar leven veranderd is.

“Mijn naam is Lisa van den Dongen. Ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Zaanstad. Ik ben door mijn ouders met het geloof opgevoed, waar ik ze nog steeds ontzettend dankbaar voor ben. Ik ging elke zondag met mijn ouders naar de kerk en naar de zondagsschool. Daar leerde ik over God en de Bijbel. Dit is de basis geworden voor mijn geloof. Ik ben de oudste van vier kinderen. Ik heb drie broertjes. Ik heb altijd een goede band gehad met mijn ouders en broertjes.

Schooladvies
“Toen ik naar de middelbare school ging, kreeg ik een vmbo-tl/havo-advies. Na wat overleg mocht ik het gaan proberen op de havo. Uiteindelijk ging dit zo goed dat ik na mijn eerste jaar naar het vwo mocht. Ik merkte al gelijk dat ik een stuk meer moeite moest doen op het vwo, vooral met wiskunde.”

“De jaren daarna kreeg ik het steeds moeilijker op school. Niet alleen op het gebied van mijn schoolprestaties, maar ook in de klas. Ik werd regelmatig buitengesloten en aan het lijntje gehouden. Telkens als ik dacht dat ik iemand kon vertrouwen, werd hier flink misbruik van gemaakt. Dit zorgde ervoor dat ik nog amper met mijn geloof bezig was. Ik was namelijk teleurgesteld.”

“Op school was ik onzeker, gesloten en afwezig. Thuis was ik opstandig en snel geprikkeld. Deze periode was voor mij erg moeilijk.”

“Ik begon mijn vrienden buiten school te zoeken. Deze vrienden hadden niet altijd een goede invloed op mij. Ik was erg gevoelig voor groepsdruk en deed daardoor dingen waar ik later flink spijt van heb gekregen. Op school was ik onzeker, gesloten en afwezig. Thuis was ik opstandig en snel geprikkeld. Deze periode was voor mij erg moeilijk.”

Aan het einde van vwo 3 heeft Lisa besloten om het volgende jaar naar 4 havo te gaan. “Als ik hier achteraf op terugkijk, ben ik ontzettend blij dat ik op dat moment die keus heb durven maken. Die zomer ging ik naar het zomerkamp van de DNJI – dat is opgezet door de Kerk van de Nazarener. Hier kwam ik erachter hoe ver ik eigenlijk van God verwijderd was geraakt.”

Dichtbij laten
“Ik voelde wel dat God altijd bij me was, maar ik had mezelf afgesloten van God. Ik kwam erachter dat ik niemand meer dichtbij durfde te laten komen en daarmee God ook niet. Tijdens die dienst op zomerkamp werd er gezegd: ‘Als je je hart aan God wil geven, dan mag je nu naar voren komen.’”

“Iets in mij zei toen dat het goed was als ik naar voren zou gaan. Ik heb daar mijn hart opnieuw aan God gegeven. Sindsdien heb ik echt een verandering gemerkt in mijn leven. Ik was meer met God bezig en mijn persoonlijke relatie met Hem. Ik kon langzamerhand inzien dat God ook van mij hield, ondanks de dingen die ik had gedaan.”

Rotsvast
Tijdens datzelfde zomerkamp werd Lisa benaderd door Jan de Haan van Rotsvast Bijbelschool. “Hij vroeg mij of ik mee wilde doen met Rotsvast Bijbelschool dat aankomende jaar. Ik dacht bij mezelf vooral: ‘Ja, leuk bedacht. Ik zie mezelf dus echt geen Rotsvast doen.’ Ik vond het een leuk voorstel, maar zag mezelf dat totaal niet doen. Ik was voor mijn gevoel net bezig om mijn geloof weer een beetje op te pakken, maar om dan gelijk Rotsvast te gaan doen? Nee, dat zag ik niet snel gebeuren.”

“Een paar weken later begonnen ook mijn ouders erover. Ze vroegen me meerdere keren: ‘Lisa, waarom ga je volgend jaar niet gewoon Rotsvast doen?’ Ik ben ontzettend dankbaar voor het doorzettingsvermogen van de mensen die geprobeerd hebben om mij over te halen. Hierdoor heb ik uiteindelijk toch de keuze voor Rotsvast gemaakt. Ik zag bij Rotsvast een kans om te ontwikkelen in mijn geloof.”

Dopen
“Deze kans heb ik uiteindelijk met beide handen durven aanpakken, maar dit heeft wel even geduurd. Toen ben ik dus begonnen met Rotsvast Bijbelschool in de Bijlmer. Rotsvast heeft mij ontzettend veel gebracht. Tijdens het eerste weekend werd ik gelijk geraakt. Er werd over mij geprofeteerd dat ik mijn rouwkleding uit mocht gaan trekken. Dit was voor mij zo’n grote bevestiging dat ik mij moest gaan laten dopen. Datzelfde weekend heb ik dan ook besloten dat ik mij wilde laten dopen.”

“Er werd over mij geprofeteerd dat ik mijn rouwkleding uit mocht gaan trekken. Dit was voor mij zo’n grote bevestiging dat ik mij moest gaan laten dopen. Datzelfde weekend heb ik dan ook besloten dat ik mij wilde laten dopen.”


God nodig
“Na de zomervakantie begon ik in 4 havo. Ik vond het ontzettend spannend, maar vanaf het begin voelde het gelijk goed. Ik had een leuke, gezellige klas waar ik geaccepteerd werd om wie ik was, mijn cijfers gingen weer de goede kant op. Ik voelde me zó gezegend door God. Toen begon ik écht in te zien hoe hard ik God nodig had in mijn leven.”

“Tuurlijk was het nog steeds niet altijd makkelijk, maar ik hoefde het deze keer niet alleen te doen. Ik had God en Hij wandelde naast mij. Uiteindelijk heb ik dat jaar Rotsvast succesvol afgerond en ging ik over naar 5 havo, het examenjaar. Omdat ik dat jaar examen ging doen, besloot ik om dat jaar geen Rotsvast te doen. Ik was graag doorgegaan met Rotsvast, dus ik moest wel even wennen. Juist in dat jaar heb ik nog meer over mezelf geleerd.

“Ik ben geslaagd voor mijn havo-examen en in september begonnen aan de studie ‘Social work’ op het HBO. Ook ben ik in september weer begonnen met Rotsvast. Dit keer Rotsvast Academy, een jaar waarin je opgeleid wordt tot leider. Volgend jaar starten we een nieuwe locatie in de Zaanstreek waar ik mijn rol als teamleider zorg zal vervullen. Ik kijk uit naar alle mooie kansen die er nog zullen komen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen