Mag het zingen in de kerk nu wel of niet? Dit verhaal geeft duidelijkheid

Mag je nu wel of niet zingen in de kerk? Onder christenen is hier veel verwarring en onduidelijkheid over. Dit artikel, gebaseerd op een debat tussen Kees van der Staaij (SGP) en leden van het kabinet, geeft hier duidelijkheid over.

Het kabinet heeft met stevige bewoording aangegeven dat zingen in de kerk niet is toegestaan. Ook in de onderstaande video van de SGP herhaalt premier Mark Rutte dit punt. Toch komt na doorvragen van Van der Staaij een veel genuanceerder beeld naar voren. Zo zit het nu: het advies is om het niet te doen, maar juridisch mag het wél.

Klare taal
Rutte zegt in klare taal dat zingen in de kerk niet kan, tenzij het vanaf het podium gedaan wordt. “Als daar nieuwe inzichten in komen, dan is dat prima, maar voor nu kunnen we het zingen in de kerk niet toestaan.”

Van der Staaij merkt op dat hij het apart vindt dat er geen discussie over gevoerd wordt. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid aan te dragen om zacht te zingen. Hij mist het onderzoek dat erop gebaseerd is.

“We gaan geen Psalmpolitie instellen. We zeggen op basis van advies dat het niet verstandig is om te zingen, omdat het het risico op verspreiding kan vergroten.”

“Wij baseren ons op onderzoek van het OMT, dus vandaar dat we zeggen dat zingen niet is toegestaan.” Van der Staaij geeft aan dat hij het niet kan vinden in het advies van het OMT.

Geen Psalmpolitie
Minister Hugo de Jonge (CDA) laat zien dat er plotseling meer ruimte voor zingen blijkt te zijn dan dan Rutte deed vermoeden. Hij geeft aan. “We gaan geen Psalmpolitie instellen. We zeggen op basis van advies dat het niet verstandig is om te zingen, omdat het het risico op verspreiding kan vergroten.”

“Maar we gaan het niet in een verordening zetten. Het is juridisch niet verboden. Daar speelt ook mee dat kerken grondwettelijke bescherming hebben. Die spanning voelen we wel.”

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en zorgvuldigheid, is het dus op geen enkele wijze verboden om te zingen in de kerk!

Bekijk de onderstaande video voor het hele gesprek tussen De Jonge en Van der Staaij.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen