Docent fysiotherapie Karl Noten ziet dat corona-revalidatie vaak averechts werkt, heeft nu nieuwe methode ontwikkeld

Veel mensen hebben na corona last van chronische vermoeidheid. De medische wereld begrijpt niet goed waar dit vandaan komt, merkt fysio- en manueeltherapeut Karl Noten, en weet niet goed hoe dit aangepakt moet worden. “Maar ik heb na een jaar intensieve studie de oplossing glashelder,” zegt hij. In zijn nieuwe boek ‘Coronafit’, zijn dertigste boek over gezondheid, heeft hij omschreven wat de oorzaken en gevolgen zijn van corona en hoe de gevolgen effectief en snel behandeld kunnen worden. “Als we de revalidatie na corona niet goed aanpakken zullen de gevolgen catastrofaal zijn.” 

Noten vertelt hoe het vaak fout gaat. “Het is echt van levensbelang dat mensen die corona hebben gehad op een goede manier revalideren. Anders zullen zij nog jaren nasleep hebben met chronische vermoeidheid, spierzwakte, depressiviteit en een verhoogde kans op diabetes, kanker en vroegtijdig overlijden. Helaas schiet de revalidatie aan alle kanten tekort, vaak door gebrek aan kennis. Corona tast niet alleen de longen, maar alle organen, de spieren en zelfs de hersenen aan. Dat onderschatten veel mensen. Dit veroorzaakt vermoeidheid, depressiviteit en concentratieproblemen. Ook is er moeite om te kunnen slapen. Dat komt simpelweg door orgaanschade.”

“Mensen krijgen vaak het advies om rustig te beginnen met sporten omdat dat goed zou zijn voor herstel. Maar niets is minder waar.”

De problemen komen door corona zelf, maar worden niet zelden ook versterkt door verkeerde revalidatie. “Mensen krijgen vaak het advies om rustig te beginnen met sporten omdat dat goed zou zijn voor herstel. Maar niets is minder waar. Stel je voor dat je na een vliegtuigcrash in de woestijn, het overleeft, tien dagen op de grond ligt, volledig uitgeput bent en dat iemand naar je toe komt en zegt: begin met rustig sporten. Dat werkt niet. Zo moet je een beweegadvies zien voor mensen na corona. Niet slim dus.”

Organen
Noten heeft diverse gezondheidsprogramma’s ontwikkeld en is al 28 jaar docent in de fysiotherapie en COPD-revalidatie. Maar wat is er anders aan Corona-revalidatie? “Longziekten zoals COPD ontstaan geleidelijk, maar bij corona is er een acute aanval op al je organen. Het lichaam reageert op het virus met het vrijmaken van ontstekingsfactoren. Normaal is dit een afweerreactie maar de grote hoeveelheid tast de eigen organen aan. Dit fenomeen heet een cytokine storm. De juiste voeding en voedingssupplement kunnen deze reactie en schade tegengaan.”

“Je hoort nu mensen die zeggen: ‘Mijn buurman gebruikt na corona de hometrainer, maar hij wordt alleen maar vermoeider.’ Ja, duh! Dat moet hij ook helemaal niet doen.”

Wandelen en fietsen
Waarom is wandelen of fietsen geen goed advies na corona? “Dat zijn namelijk activiteiten waarbij zuurstof nodig is in de spieren, terwijl je door corona juist te weinig zuurstof in je weefsel hebt, hypoxie heet dat. De stoffen die vrijkomen stimuleren normaal de aanmaak van energie, maar nu blokkeert het. Als je dan gaat wandelen, ontstaat er meer orgaanschade en vermoeidheid. Niet handig dus.”

Veel mensen hebben na corona last van spierzwakte. Waarom zijn oefeningen om je spieren te trainen dan niet handig? “Sporten is een prikkel voor het lichaam, wat schade brengt aan je spieren, daarom krijg je vaak spierpijn na het sporten. Dit is ook een prikkel tot herstel waarna je juist sterker wordt en je gezondheid een positieve prikkel krijgt. Maar na corona werkt dit systeem niet. Je krijgt daardoor door het sporten meer schade in de spieren zonder herstel, zegt Karl. “Daarom moet je niet beginnen met sporten, maar je moet beginnen met de juiste voeding die herstel bevordert en de ontstekingen remt. Tot die tijd werkt training averechts.”

“Omdat je lichaam verzwakt is én de opnamecapaciteit van de darmen verminderd is, heb je voedingsstoffen in een hogere dosering nodig om te herstellen.”


Maar wat is dan goede voeding bij corona? “De algemene richtlijnen gezonde voeding van het voedingscentrum zijn nu niet van toepassing. Je moet voeding bij corona zien als medicijn om te herstellen en om beter te worden. Dat vraagt om andere spelregels en een speciale samenstelling van voeding. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat je moet aanvullen met vitamines en supplementen omdat gewoon ‘gezond eten’ niet voldoende is.  Omdat je lichaam verzwakt is én de opnamecapaciteit van de darmen verminderd is, heb je voedingsstoffen in een hogere dosering nodig om te herstellen. Daarom werk ik als orthomoleculair therapeut met speciale ontstekingsremmende smoothies en weerstand verhogende voedingssupplementen. Deze zijn van levensbelang na corona.”

Ademhalingsoefeningen
Karl Noten is auteur van de eerste opleiding in Revalidatie na corona voor fysiotherapeuten, in samenwerking met Dr. Annekee van Woensel, corona arts en met een team van medisch specialisten en wetenschappers, erkend door het Koninklijke Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Zijn programma 4xT® CoronaFit, beschreven in zijn boek, bestaat uit een 3 fasen-plan om goed te herstellen na corona. De eerste fase is de herstelfase. Deze is voor levensbelang voor mensen die het langere tijd geleden hebben gehad, maar nog niet juist hersteld zijn. In zijn boek staan schema’s en recepten die je optimaal helpen met bijbehorende oefeningen.

“We beginnen niet met spiertraining, maar met ‘breath-release’ technieken. Dit zijn ademhalingsoefeningen en stretchoefeningen om de organen los te maken. De ademhaling is ook moeilijker omdat het bindweefsel om je borstkas stugger geworden is door het vele liggen en hoesten. Dat is in eerste instantie belangrijker dan lopen en fietsen. Pas in de tweede fase gaan we werken aan de spieren. Het virus eet namelijk spieren op, waardoor veel mensen spiermassa verloren zijn en verzwakt zijn. Terwijl spieren erg belangrijk zijn, ze beschermen je. Maar spiertraining moet altijd in combinatie met herstel bevorderende voeding anders werkt het averechts en breek je juist de spieren verder af!”

Nagolf
Na de eerste twee coronagolven, voorspellen wetenschappers ook een nagolf. Dat zijn de mensen die nog jarenlang te maken hebben met spierzwakte en vermoeidheid na de besmetting. “Zonder goede revalidatie, blijf je er jaren last van houden. Corona burn-out gaat dan over in een corona-gerelateerde chronische vermoeidheid syndroom met een verhoogd risico om binnen vijf jaar te overlijden.”

Noten geeft ook aan dat de darmen essentieel zijn in het herstel. “Het virus komt via de darmen het lichaam binnen en tast alles aan, zorg dus voor gezonde darmen en goede darmweerstand! Probiotica zijn hierbij essentieel. De artsen schrijven vaak antibiotica voor. Deze verstoren juist je darmweerstand en verhogen de kans op orgaanschade, vermoeidheid en zwakte. Het wordt tijd dat artsen probiotica gaan voorschrijven wat de darmweerstand verhogend werkt. Dit beschrijf ik allemaal in mijn boek.”

“Er zijn veel misverstanden over gezonde voeding. Zo denken mensen iemand die ziek is te helpen met versgeperste sinaasappelsap. Fout.”

“Er zijn veel misverstanden over gezonde voeding. Zo denken mensen iemand die ziek is te helpen met versgeperste sinaasappelsap. Fout. Dit verstoort je darmgezondheid en immuunsysteem en is even schadelijk voor de gezondheid als frisdrank.” Ook preventie krijgt veel aandacht in het boek. Plantaardige voeding en kruiden zoals gember, kurkuma of rode ui, verminderen de kans op een virale ontsteking en verkorten de ziekteduur. “Het gaat om de juiste combinatie en de juiste bereidingswijze.”

Noten, eigenaar van Fysio Physics Fysiotherapie, biedt op alle vijftig vestigingen 4xT® Corona Revalidatie aan. “Naast de handvatten die we geven, heb ik ook nieuwe therapieën ontwikkelt om de organen en de buik losser te krijgen. Daardoor werkt het herstel sneller.”

Overgewicht
Heb je nog tips voor de christelijke lezers? Zeker, zegt Karl Noten. “Overgewicht en weinig beweging zijn dé grote boosdoener bij de gevaarlijke vorm van corona. Hoe groter de buikomvang hoe meer kans op corona en ernstig ziekzijn. En juist christenen hebben gemiddeld meer overgewicht. Daar ligt een mooie uitdaging. Het zou een mooi signaal zijn als we als christenen onze tempel fit en gezond houden, toch?”

Karl Noten is fysio/manueeltherapeut, Orthomoleculair Voedingstherapeut, Topsport fysiotherapeut, Extended Scope Specialist, MSU-echografist, eigenaar van Fysio Physics Group International met meer dan vijftig fysiotherapiepraktijken, een opleidingsinstituut, een revalidatiecentrum, een wetenschappelijk instituut, een bedrijf in de VS en mede-eigenaar van twee Zwitserse medische innovatie bedrijven.  

Klik hier om het boek 4xT®️ CoronaFit | Fysiotherapie te bestellen.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen