Marie-Jeanne ervoer diep verdriet na het verlies van haar levensmaatje, maar God kwam heel dichtbij: ‘De Geest nam over’

Marie-Jeanne is 21 jaar getrouwd met Dirk, de liefde van haar leven, wanneer hij een einde aan zijn leven maakt. “Ik had heel veel verdriet, want het afscheid was er voordat ik afscheid kon nemen”, vertelt ze bij Xpedition Glory. Toch eindigt haar verhaal niet met verdriet en kan Marie-Jeanne getuigen van de bijzondere troost en nabijheid van God. Hij droeg haar dwars door alles heen en nu mag Marie-Jeanne er voor anderen zijn. Lees hier haar verhaal.

“Dirk was mijn levensmaatje, het was liefde op het eerste gezicht. Hij was een zeer intelligent mens, hooggevoelig en altijd het middelpunt van een feestje. Charismatisch was hij ook. Dirk had heel veel vrienden, was sociaal en was een hele liefdevolle papa. Hij hield enorm veel van zijn kinderen. In zekere zin was hij ook het middelpunt van mijn leven”, vertelt Marie-Jeanne.

Getekend voor het leven
“Dirk was net uit het leger gestapt in Zuid Afrika. Daarvoor was hij vijf jaar onafgebroken uitgezonden geweest. Dat wist ik niet op dat moment, maar daar heeft hij heel veel meegemaakt. Genocide, kindsoldaten, wapenhandel drugshandel…

Hij zat bij de militaire intelligentie. Wat hij daar heeft beleefd en gezien, heeft hem getekend voor het leven. Zo waren we een keer bij een bruiloftsfeest. De champagnekurken vlogen door de lucht en het volgende moment trok Dirk me onder een tafel. Dat was het eerste moment dat ik me realiseerde dat er echt iets aan de hand was.”

Psychose
“We waren 21 jaar getrouwd. De hoogtepunten waren extatisch geweldig; we hadden een perfecte relatie. De dieptepunten werden echter steeds dieper. Dirk kwam steeds meer in een psychose terecht. Regelmatig leed hij aan waanepisoden; hij verloor steeds meer grip op de realiteit.

Meerdere keren heeft hij zelfs een aanslag op mijn leven gepleegd. Er was een tijd dat er heel veel hulpverlening om ons heen liep; van Jeugdzorg tot Veilig Thuis. Het enige wat we wilden, was hulp voor Dirk.”

Geroofd
Op een dag is Marie-Jeanne zich aan het omkleden als haar middelste dochter haar roept. “Ze zei: ‘Mam, er staan mensen voor de deur!’ Het was een politieagent die kwam vertellen dat Dirk er niet meer was. Ik had veel verdriet, omdat het afscheid er was voordat ik afscheid kon nemen”, vertelt Marie-Jeanne.

“Hij was mijn levensmaatje. Dirk had een passie voor God en daarom had ik ook verdriet om wat er geroofd is door de duistere machten. Onze strijd hier op aarde is niet tegen wereldse dingen, maar tegen dat wat ons weerhoudt van Gods Koninkrijk.”

“God was erbij, dat gaf mij houvast in de kleine en grote dingen.”

Houvast
Dan volgt een moeilijke periode waarin Marie-Jeanne veel moet verwerken. Juist in die periode ervaart ze God heel dichtbij. “De Geest nam over. Ik kende de werking van de Geest nog niet in mijn leven op een tastbare manier, maar mijn ziel vond rust in Hem. God was erbij. Dat gaf mij houvast in kleine dingetjes en in grote dingen”, vertelt ze.

“Er was een tijd dat wat ik nodig had, voor de deur lag, vaak op de cent na, heel bijzonder. Ik zag voorziening in berichtjes, in bevestiging van wat ik ontving van mensen. Alles kwam altijd precies op tijd.”

Rust, kracht en lef
Soms, als Marie-Jeanne terugkijkt op al het gebeurde, realiseert ze zich opnieuw hoe heftig het is geweest. “Dan denk ik: was dit wel echt mijn verhaal? Dat was het wel, maar God gaf mij de rust, de kracht en het lef om processen aan te gaan. Het waren processen die voor mij nodig waren om te genezen. Daardoor kon ik me weer veilig voelen, het leven weer oppakken en voor mijn kinderen zorgen.”

Veilige plek
In dat proces maakte ik ook kennis met de mensen van Streams. Daar kon ik een veilige plek krijgen waar ik weer tot bloei kan komen. Er zijn drie gemeubileerde appartementen waar vrouwen die dat nodig hebben, voor een korte tijd mogen wonen. Op die manier hebben ze tijd en ruimte om de volgende stappen te zetten in hun leven.

Hier mag ik met wie ik ben met mijn verleden, mijn ervaringen en mijn dromen, iets gaan betekenen voor anderen. Een breekbaar hart kan gebroken harten openmaken.”

Bekijk hier de video met het bijzondere getuigenis van Marie-Jeanne:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen