Marijke van Dijk schrijft serie romans over de eindtijd: “Ik hoop dat lezers aangemoedigd worden hun kracht in God te zoeken”

Schrijfster Marijke van Dijk bracht het afgelopen najaar deel twee uit van haar apocalyptische boekenserie ‘De vier ruiters’. In vier romans neemt ze lezers mee in een verhaal dat vergelijkbaar is met de tijd waarin we leven. In het verhaal lees je dingen terug die we op dit moment om ons heen in de wereld zien gebeuren. Met Revive sprak Marijke over hoe groot de stap voor haar was om met het schrijven van boeken te beginnen, over haar nieuw uitgekomen roman ‘Ontwaken’ en over hoe we als christenen ons het beste kunnen opstellen in deze (eind)tijd.

“Van kinds af aan vond ik verhalen vertellen erg leuk. Alleen het grammaticale gedeelte vond ik lastig met schrijven”, vertelt Marijke. “Maar bij het maken van opstellen op school ging het daar juist om. Terwijl ik mooie verhalen schreef, kreeg ik alleen maar rode kruisjes bij mijn opstellen door de grammaticale fouten. Daardoor kreeg ik vrees om te schrijven en deed ik er weinig mee.

Van 1996 tot 1998 ben ik met de Logos II van Operatie Mobilisatie mee geweest, waar ik ook mijn man leerde kennen. Na die twee jaar zending was het lastig terugkomen in het ‘gewone’ leven in Nederland. Ik heb nooit echt een tijd gehad om al mijn zendingservaringen te verwerken. Daar was in die tijd geen aandacht voor.”

Paniekaanvallen
“Uiteindelijk raakte ik in een depressie. Dat sudderde tien jaar door tot ik echt paniekaanvallen kreeg. De huisarts wilde dat ik aan de medicijnen ging, maar in plaats daarvan ging ik op zoek naar christelijke hulpverlening. Daar werd me aangeraden iets te doen waar ik mezelf in kwijt zou kunnen.

Een paar jaar later stond ik thuis voor de boekenkast. Ik zag al die boeken en dacht ineens: wie ben ik dat ik niet een boek zou kunnen schrijven? Toen begon ik te schrijven en liet ik mijn verhaal onder andere aan een vriendin lezen. Ze had er met een kritische blik naar gekeken en zei uiteindelijk: ‘Je moet het gewoon gaan doen’.”

Uit de boot stappen
“Later zag ik een programma van Joyce Meyer. Ze sprak over uit de boot stappen. Ze legde uit dat wij vaak zeggen dat Petrus faalde toen hij uit de boot stapte en in de golven wegzonk. Maar hij was wel de enige die uitstapte.

Het was een aanmoediging voor mij om ook uit te stappen en er gewoon voor te gaan. Ik dacht: als God mij de gave heeft gegeven, zal het er ook uitkomen. Ik ga me niet laten tegenhouden door hoge golven.

Mijn debuutroman Bittere Erfenis gaf ik uit in eigen beheer. Na lovende kritieken zocht ik een christelijke uitgever die mijn tweede roman wilde uitgeven. Deze vond ik in Scholten Uitgeverij. Wat ik zo mooi vond, is dat ik als nieuwe auteur daar echt een kans kreeg.”

‘Ontwaken’
Inmiddels heeft Marijke al tien boeken geschreven. Haar nieuwste roman ‘Ontwaken’ is het tweede deel van de vierdelige serie ‘De vier ruiters’. Het is een apocalyptische serie waarmee ze christenen wil oproepen waakzaam te zijn en niet alles klakkeloos aan te nemen.

Het verhaal gaat over de komst van het rijk van de antichrist en de rol van de kerk in de eindtijd. De dingen die zich afspelen zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de toestand waarin de wereld zich op dit moment bevindt. Zo schrijft ze over de uitbraak van een pandemie. “Het is in lijn met de werkelijkheid, maar blijft wel een fictief verhaal”, zegt Marijke.

De hoofdpersoon in de serie is journalist Ezra Jennings die op een terroristische organisatie stuit die een dodelijk virus op de mensheid wil loslaten. Wanneer hij met een viroloog op pad gaat om de verspreiding van het virus te stoppen en ontdekt dat er allerlei mensen op onverklaarbare wijze sterven, beseft hij dat er een macht werkzaam is die een eeuwenoude profetie ten uitvoer wil brengen.

“wat ik wil dat mensen weten, is dat er uiteindelijk een antichrist komt en dat jezus terugkomt.”

Voorbeeldrollen
Door middel van dialogen tussen de hoofdpersonen, bijvoorbeeld tussen Ezra en zijn moeder, probeert Marijke mensen aan het denken te zetten over wat er allemaal in de wereld gebeurt. “Ik zet bewust mijn eigen mening er niet in, maar probeer verschillende kanten te belichten. Wat ik wil dat mensen weten, is dat er uiteindelijk een antichrist komt en dat Jezus terugkomt. Het belangrijkste daarbij is dat we leren ons niet te laten leiden door angst en zorgen.”

Zo geeft ze de personages in haar boek voorbeeldrollen waar lezers door geïnspireerd kunnen raken. “Natuurlijk hebben de hoofdpersonen in het boek ook hun ups en downs, maar ik heb het verhaal zo geschreven dat ze hun antwoorden zoeken in gebed en hun worstelingen samen met God doorleven. Ik hoop dat lezers daardoor aangemoedigd worden naar God te gaan en hun kracht in Hem te zoeken.”

Hoop en liefde
Wat ze mensen vooral mee wil geven over de tijd waarin we leven, is om hoop te blijven houden en de liefde te bewaren. “Je merkt zo dat de liefdeloosheid toeneemt. Laat liefde daarom voorop staan.

Bedenk hoe Jezus ermee om zou gaan als Hij met iemand in gesprek zou zijn die een compleet andere overtuiging had. Blijf in de liefde en vraag de Heilige Geest om wijsheid wanneer het tijd is om iets te zeggen of wanneer je beter stil kunt zijn. Maar bovenal: richt je op Jezus.”

Momenteel werkt Marijke aan deel drie van de serie en ook over deel vier heeft ze al ideeën. Wat ze uiteindelijk met haar boeken wil bereiken, is “dat God verheerlijkt wordt door mijn boeken heen en mensen bemoedigd worden.”

Klik hier voor meer info over ‘Sluimering’ (deel 1) en ‘Ontwaken’ (deel 2) of om de boeken te bestellen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen