Zo kun je je kinderen laten mediteren op Bijbelteksten (en ze vergeten de tekst nooit meer)

Meditatie is de laatste tijd een populair onderwerp geworden in onze cultuur. Het is geen verrassing dat de wereld wil namaken wat God oorspronkelijk heeft ontworpen! Mediteren over de Schrift is niet alleen bijbels, maar eigenlijk een enorme sleutel voor ons om God door de Bijbel te ontmoeten.

Jaren geleden hoorde ik een preek van een man in het International House of Prayer over mediteren over de Bijbel. Het heeft mijn leven meer veranderd dan enige andere preek die ik ooit heb gehoord, omdat het me leerde om met God om te gaan door Zijn woord. De methode die hij ons leerde gebruiken was “LSZZB”, wat staat voor “Lees het, schrijf het, zeg het, zing het, bid het.”

Ik heb dit persoonlijk gebruikt en ook aangepast voor gebruik met mijn kinderen thuis en in de kerk (het maakt deel uit van het Revival Kids 1-curriculum in het onderwijs over het lezen van de Bijbel).

Psalm 1:3 zegt dit over mensen die over de Schrift mediteren: “Hij zal zijn als een boom, geplant aan de rivieren van water, die zijn vrucht voortbrengt op zijn tijd, wiens blad ook niet zal verdorren; En wat hij ook doet, het zal voorspoedig zijn.” En is dit niet wat we allemaal willen voor onze kinderen (en onszelf)?

Mijn kinderen en ik mediteren vaak samen op de Bijbel als we in de auto zitten. Vaak spring ik meteen naar het gedeelte “zing het” als we dit samen doen. Dit komt omdat wanneer je een pakkend nummer hoort, het de neiging heeft om in je hoofd te blijven hangen. De hele dag, wat je ook doet, het speelt zich af in je hoofd. Dat is precies wat ik wil dat deze schriftliederen met mijn kinderen doen! Ik wil dat ze het deuntje keer op keer horen en nooit de Bijbel en het hart erachter vergeten.

Couplet
Je hoeft geen componist of geweldige zanger te zijn om dit met je kinderen te doen! Ik neem vaak een deuntje van een liedje dat mijn kinderen en ik allebei kennen, en zet dan de woorden van het couplet op dat deuntje.

De bijbelse kijk op meditatie is nauw verbonden met spreken of mompelen. Jozua 1:8 zegt: “Houd dit wetboek altijd op uw lippen; mediteer er dag en nacht op, zodat je zorgvuldig alles doet wat erin staat. Dan zul je welvarend en succesvol zijn.” Als we de Schrift met onze kinderen zingen, houden ze het Woord op hun lippen, en als de liedjes in hun hoofd blijven mediteren, mediteren ze de hele dag op de Schriften!

Heb je ooit geprobeerd te mediteren over de Bijbel? Kies deze week een vers en probeer het ‘zing het’-gedeelte van meditatie als een gezin. Neem na ongeveer een dag contact op met elk gezinslid. Kijk hoe het mediteren over dat vers hen heeft beïnvloed.

Klik hier om het artikel van GodTV helemaal te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen