‘Meer Jezus’ wil komende jaren dwars door crises heen honderd kerken planten: “Juist een stap vooruitzetten”

Christian Tan is al jaren een vurige voorganger die het evangelie predikte in Nederland en andere delen van de wereld. Sinds 2018 werkt hij o.a. voor de VPE, waarbij Tan werkt aan een mooie droom, gegeven door God, om in tien jaar honderd honderd kerken te planten. Onder de vlag van zijn Stichting ‘Meer Jezus’ gaan ze voor drie doelen: Meer Jezus in Meer Mensen, in Meer Leiders, en Meer Kerken’. “Als meer Jezus in meer mensen écht een realiteit wordt, heb je automatisch opwekking.”

Tan vertelt hoe de visie ontstond, toen hij net terugkwam van zijn zendingsavontuur in Aruba. “We wisten van binnen dat God een sterke beweging wilde starten in Nederland en toen gaf Hij een visie om honderd kerken te planten. Machiel Jonker, directeur van de VPE, wist niets van deze visie. Maar hij kreeg in gebed precies hetzelfde aantal van God. Hij vroeg ook of we iets konden gaan betekenen voor jonge leiders. Daar is Stichting Meer Jezus uit ontstaan.” Deze beweging springt in op de noodzaak voor een goede kerk, een goed woord en goede leiders, vertelt Christian.

“De slogan die we hebben gaat zowel over groeien in aantallen – Meer Mensen- , maar zeker ook groeien in kwaliteit: Meer Jezus. Een volle kerk zegt niet zoveel; gehoorzaamheid in de kracht van de Heilige Geest, dát maakt verschil voor de eeuwigheid.”

“het gaat over de straat, tot en met voorgangerschap en gemeentestichting.”

De organisatie is ook niet alleen op de kerk gericht, zegt Christian erbij. “Nee, het gaat over de straat, tot en met voorgangerschap en gemeentestichting. We leiden evangelisatieteams – Stichting Kerygma heeft Meer Jezus gevraagd hun al langer bestaande werk voort te zetten – maar we discipelen ook mensen om een kerk te starten. Het is allemaal belangrijk.”

Corona
Meer Jezus heeft mooie plannen, maar tegelijkertijd is er nu een coronacrisis overheen gekomen waar veel kerken grote hinder van ondervinden. Christian Tan ziet deze crisis vooral als een groot leermoment. “Dit is een moment om in de spiegel te kijken. Enerzijds laat dit zien dat we als kerken te langzaam online zijn gegaan. We konden dit veel eerder doen, waardoor we meer ongelovigen konden bereiken.”

“Daarbij laat dit zien dat diensten draaien niet ‘alles’ is. Nee, het draait om discipelen maken. Als sterke gelovigen is het normaal om met iemand op te trekken en samen te groeien in het geloof. Hebben we dat genoeg gedaan? Of was het teveel los zand. Ik zie corona als een mooie kans om hieruit te leren.”

“Als sterke gelovigen is het normaal om met iemand op te trekken en samen te groeien in het geloof. Hebben we dat genoeg gedaan?”

De gemeentes die geplant worden, zijn qua DNA verschillend, geeft Tan aan. “Het zijn doorgaans pinkstergemeentes, maar qua uitingsvormen zullen ze heel verschillend zijn. Sommige gemeentes zijn meer ‘huiskamerkerken’, terwijl anderen streven naar grotere samenkomsten.”

De kerkplanting-beweging is momenteel zelf (naast het ondersteunen van andere kerken en pioniers) op drie plekken bezig. “We hebben er één in Enschede waar vooral jonge mensen bij betrokken zijn, daarnaast werken we in Deventer met een bestaande gemeente, die we verder helpen. Ook komt er één in Raalte, maar de opening daarvan is iets uitgesteld.”

“Nu met corona knuffelen we eventjes niet en is er misschien minder koffie en zingen, maar we laten de diensten niet stoppen. Sterker nog, we starten bewust nieuwe locaties. Juist nu is het tijd voor vermenigvuldiging.”

Stap vooruit
Deze corona-tijd heeft in die zin positieve en negatieve kanten voor de kerk. Tan vertelt: “Natuurlijk baart het zorgen als je ziet dat mensen niet meer op komen dagen in de kerk. Tegelijkertijd legt het ook bloot dat sommigen misschien niet zo toegewijd waren als dat we dachten.”

“Tegelijkertijd zie ik kerken die een stap vooruitzetten en nieuwe groepen bereiken. In mijn oude gemeente in Zutphen zijn verschillende mensen tot bekering gekomen via de livestream. Ze waren totaal onkerkelijk. Daarnaast merk ik ook hoe veel mensen wakker worden en juist vuriger worden. Is het niet beter om de helft te verliezen, maar wel met een sterke groep harder te gaan dan ooit? Ik denk dat dat meer impact heeft op de eeuwigheid.”

Voorbeelden van dat ‘harder gaan’ heeft Christian ook. “Johan en Tessa Proost van Destiny Church in Groningen hebben juist in deze tijd een extra locatie geopend. Ze hebben nu twee gebouwen.”

“Johan en Tessa Proost van Destiny Church in Groningen hebben juist in deze tijd een extra locatie geopend. Ze hebben nu twee gebouwen.”

“Ik ken ook een gemeente uit Waddinxveen die nieuwe diensten in het park zijn gaan houden. Er komen allerlei mensen van buiten op af. Dat is prachtig.”

De organisatie ‘Meer Jezus’ organiseert op 18 september de VPE ELEVATE LEIDERSDAG met naast Christian ook Wilkin van de Kamp, Remco de Zwart en Sebastiaan van Wessem. “Deze dag willen we vooral ingaan op wat God door alles rondom corona tegen ons als kerk wil zeggen. Daarnaast willen we deze dagen zowel voorgangers als het bredere leiderschap van Geestvervulde kerken aanvuren en inspireren, met de beste sprekers en gemeenteleiders uit binnen- en buitenland.” Meer weten? Klik hier!

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen