Meer pleegouders nodig, zo’n 873 kinderen wachten op pleeggezin

Het afgelopen jaar is het aantal pleeggezinnen flink gedaald, dat blijkt uit de jaarcijfers die Pleegzorg Nederland gisteren naar buiten bracht. In totaal zijn er zo’n 873 kinderen die wachten op een plaatsing. De vraag is echter groter dan het aanbod, dat meldt het Nederlands Dagblad.

3500 gezinnen per jaar nodig
Per jaar zijn er zo’n 3500 pleeggezinnen nodig. Maar in totaal schreven 2297 mensen zich vorig jaar in als pleegouder, eerder waren dat 2647 mensen. In 2019 was dat nog 2778. Afgelopen jaar stonden er 873 kinderen op de wachtlijst voor plaatsing in een pleeggezin.

Volgens Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland, is de daling afgelopen jaar grotendeels te wijten aan de coronacrisis. ‘Om nieuwe pleegouders goed te leren kennen is een persoonlijke ontmoeting erg belangrijk en dat was lastig in die periode. Het is weliswaar mogelijk online bijeenkomsten te houden, maar dat is alleen prima voor de beginfase’, vertelt Janette Reukers van Pleegzorg Nederland. 

Nu er steeds minder pleegouders zijn, zal de wachtlijst gaan oplopen, voorspelt Reukers. ‘Het is cruciaal dat een kind goed in een pleeggezin past, en met minder pleegouders zijn de opties daarvoor kleiner’,

Deeltijd pleegzorg
Pedagoog en pleegzorgonderzoeker Tonny Weterings pleit ook voor meer pleeggezinnen: ‘Kinderen blijven anders thuis wonen in een ongunstige opvoedingssituatie, waar ze onvoldoende zorg en aandacht krijgen.’

Overigens gaat het niet allemaal om volledige pleegzorg. Meer dan de helft van de kinderen op de wachtlijst gaat om een deeltijd plaatsing: de kinderen blijven wonen bij hun ouders maar gaan af en toe naar pleegouders, bijvoorbeeld in het weekend. Kinderen met ernstige emotionele-, hechtings- of gedragsproblemen en broers en zussen die samen een pleeggezin zoeken, vonden afgelopen jaar het minst snel een pleeggezin.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen