Meerderheid partijcongres ChristenUnie stemt tegen uitbreiding coronapas en 2G

Afgelopen zaterdag vond online een partijcongres van de ChristenUnie plaats. Tijdens het congres stemde een meerderheid ervoor dat de CU niet moet instemmen met een uitbreiding van de coronapas en beperkingen die alleen zouden gelden voor ongevaccineerde mensen. Dat meldt het ND.

Momenteel wordt er bij het demissionaire kabinet gesproken over het uitbreiden van de coronapas  en zelfs over het invoeren van 2G. Daarbij zouden alleen mensen die genezen zijn van corona of gevaccineerd zijn, worden toegelaten op bepaalde plaatsen. De optie bij het huidige 3G-systeem, waarbij ongevaccineerde mensen zich kunnen laten testen, valt dan weg.

Helder signaal
Dat een meerderheid van het CU-congres liet weten tegen deze uitbreiding en het 2G-systeem te zijn, is een helder signaal voor de fractie van de CU in de Tweede Kamer en zet druk op het niet instemmen met deze plannen van het kabinet.

Gert-Jan Segers zei in zijn speech bij het partijcongres: “…op het congres hebben we nu net intensief gediscussieerd en gestemd ook over moties. 2G, 3G, 1G. En waarom hebben we ons als fractie uitgesproken tegen 2G? Waarom hebben we gezegd dat we dat geen heilzame weg vinden?

Dat is omdat dat de polarisatie vergroot, omdat dat een grotere tegenstelling maakt tussen de ene en de andere groep. En wat we nu nodig hebben, dat is beleid en dat zijn politieke keuzes die verbinden. Die samenbrengen in plaats van verdelen. 

En daarom heeft Mirjam Bikker ‘1G’ naast het voorstel van het kabinet gelegd en gezegd: dít zou de weg moeten zijn. Dít doet een beroep op ons allemaal.”

Verantwoordelijk
“Want als het spannend is, als de cijfers oplopen, als de IC het niet meer aankan – want laten we dat nooit vergeten: de mensen op de IC lopen op hun laatste benen – dan kunnen we niet alleen maar ‘nee’ zeggen tegen maatregelen.

Dat is te makkelijk, véél te makkelijk, maar we moeten ons verantwoordelijk opstellen, op zo’n manier dat die samenleving heel blijft en niet in de fik vliegt.

En daarom heeft Mirjam dat voorstel neergelegd. Dat als het spannend is, en als er iets gevraagd wordt van mensen, dat het van ons allemaal wordt gevraagd en dat we ons allemaal moeten laten testen.  

Uit verantwoordelijkheid voor elkaar, uit naastenliefde en uit verantwoordelijkheid voor die mensen op de IC. Maar daar klopt ons hart. We willen heel Nederland dienen. We willen al onze naasten liefhebben.” 

Hoop
“Wij willen trouw zijn aan de mensen en aan God”, besloot Segers zijn speech. “Wij willen het doen voor die ene. En we doen dat in een heel spannend klimaat, in een heel gepolariseerd land, maar we doen dat niet met de moed van de wanhoop, maar met de moed van de hoop.”

Lees hier het originele artikel.

Kijk hieronder het partijcongres van de ChristenUnie terug:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen