Meeste coronamaatregelen in Israël opgeheven, geen ‘groene pas’ meer nodig

Na verschillende lockdowns in Israël in verband met COVID-19, zijn vanaf 1 juni bijna alle maatregelen weer opgeheven. Er zijn geen beperkingen meer voor het aantal mensen die een evenement mogen bijwonen en mensen die niet gevaccineerd zijn hoeven ook niet meer getest te worden of bepaalde regels te volgen om ergens naar binnen te mogen. Er is daarmee ook een einde gekomen aan de zogeheten ‘groene pas’.

Hoewel er korte tijd geleden nog kritiek was op Israël omtrent de ‘groene pas’, onder andere door evangelische leiders, ziet Israël er weer vanaf. Een aantal evangelische leiders vond dat Israël met de ‘groene pas’ de Neurenberg Code had overtreden. Die code is bedoeld om mensen te beschermen tegen menselijke experimenten die Hitler gedurende de Tweede Wereldoorlog liet uitvoeren.

Het beleid van Israël was echter niet onsuccesvol. Er worden dagelijks slechts 25-30 nieuwe gevallen gemeld en sinds afgelopen woensdag zijn er slechts 432 mensen met een actieve infectie. Toen vorige winter de coronacrisis op zijn ergst was, waren er 88.000 gevallen en kwamen er dagelijks 12.000 bij.

Als deze positieve trend zo doorgaat, hoeven er misschien vanaf volgende week zelfs in gesloten ruimtes geen mondkapjes meer te worden gebruikt, zo denken beleidsmakers.

Voorbij
Prof. Dror Mevorach die bij het Hadassah-ziekenhuis werkt, zegt dat het coronavirus in Israël op dit moment voorbij lijkt. “Maar we kunnen er niet zeker van zijn dat er geen nieuwe varianten zullen opduiken in de toekomst. We moeten ons bewust zijn van wat er in de wereld gaande is en we moeten ons vliegveld in de gaten houden.

Gevaccineerde of herstelde Israëli’s mogen naar het buitenland reizen en hoeven bij terugkeer niet thuis in quarantaine. Buitenlandse inwoners met naaste familie in het land mogen Israël binnenkomen op basis  van specifieke richtlijnen.”

Toeristen
Later deze maand hoopt Israël weer toeristen te verwelkomen. Op dit punt zijn vaccinaties vereist voor toeristen. Verder moet iedereen nog een coronatest doen voor en na een vlucht naar Israël: buitenlanders, Israëli’s, gevaccineerde mensen en personen die hersteld zijn na Corona.

Volgens Dr. Eyal Leshem, directeur van het Centrum voor Reisgeneeskunde en Tropische Ziekten in het Sheba-ziekenhuis in Tel Hashomer, ligt het beleid dat Israël voert omtrent binnenkomende reizigers op schema. “Het risico is heel laag, en we moeten niet vergeten dat toerisme een heel belangrijke industrie in Israël is die een bron van inkomen vormt voor honderdduizenden mensen.”

Lees hier de originele Engelse versie van het artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen