‘Mensen praktisch bereiken met Gods liefde’: buurthuis Ede nieuw leven ingeblazen door enthousiaste christenen

Afgelopen april werd bekend dat het buurthuis Eigen Honk in Ede ging stoppen. In de lokale krant stond: ‘Ons Eigen Honk heeft alle tussenstations gepasseerd.’ Sterker nog, het buurthuis in de Edese Bloemenbuurt heeft het eindpunt bereikt. Volgens diverse insiders was het onmogelijk om nieuw leven in het buurthuis te blazen. Sommige bezorgde buurtbewoners vreesden dat het gebouw en het speelveld plaats zouden maken voor nieuwe woningen. 

Maar nu, begin oktober, is er een nieuw, enthousiast team dat klaar staat voor een nieuwe start. De sleutels zijn overgedragen aan FlowerPower Ede. Dit lokale bewonersinitiatief is al jarenlang volop bezig met activiteiten door, in en voor de buurt.

FlowerPower bestaat uit een aantal christelijke gezinnen in de Bloemenbuurt in Ede. Zij willen hun leven delen met mensen in de buurt. Dit doen ze bijvoorbeeld door het aanbieden van praktische hulp, delen vanuit de buurtmoestuin, het organiseren van missionaire activiteiten rondom de feestdagen als Kerst en Pasen, een kinderclub en vrouwenochtenden. Henri van FlowerPower vertelt. “Toen we hoorden dat het gebouw beschikbaar kwam, zijn we direct in actie gekomen.” Ze hebben daarin hulp gehad van Corstian van Westen, wijkcoach van de lokale welzijnsorganisatie in Ede. 

Corstian legt uit: “De toekomst van het buurthuis was ten dode opgeschreven. In eerste instantie leek het onmogelijk om het wijkgebouw te behouden voor de buurt. Ik weet uit eigen ervaring dat onmogelijke dingen soms toch kunnen gebeuren. Vanuit mijn professionele functie als wijkcoach heb ik contact gezocht met diverse sleutelfiguren, organisaties en de gemeente Ede.”

“Om zo’n gebouw te financieren en te bemensen heb je een groot draagvlak en steun van de buurt nodig. Het was voor mij als wijkcoach belangrijk dat de buurtbewoners positief tegen een doorstart stonden. Het was mooi om te zien dat FlowerPower een goede naam had in de wijk door jarenlange trouwe inzet en hulp aan diverse buurtbewoners.

In mijn werk gebruik ik de methode van de partnerschapskaart. In de eerste fase heb ik met diverse partijen gesproken over de gedeelde waarden, daarna heb ik ingezet in het versterken van onderlinge relaties. Al snel bleek er een bijzondere klik te zijn tussen FlowerPower, ConnectKerk en Malkander.”

Uitvalsbasis
“Het is gaaf dat het toch gelukt is. Nu het zover is hebben we zin om echt van start te gaan”, vertelt Henri van FlowerPower. “Daarom zijn we ook heel blij met deze kans. Dit gebouw geeft ons een mooie uitvalsbasis om nog meer met en voor de wijk te doen. Er moet nog een hoop gebeuren, maar met Burendag gaan de deuren alvast even open! Samen met een aantal partners, zoals Malkander en Connectkerk, willen we van deze plek weer een huiskamer voor de buurt maken. Een plek waar mensen het leven kunnen delen.

Waar kinderen, tieners, ouders, volwassenen, ouderen en gezinnen er helemaal bij horen. Waar iedereen kan uitdelen en ontvangen. We zijn nog bezig met het uitdenken van activiteiten zoals koffie ochtenden, kinder- en jeugdactiviteiten, opvoed-cursussen, sport-spelletjesavonden, enzovoorts, maar we vinden het juist waardevol wanneer mensen uit de buurt meedenken.” 

Ontmoetingsplek
Oscar Biesheuvel van ConnectKerk Ede vult aan; “Met ons gezin hebben we enkele jaren in Engeland gewoond en gewerkt. De kerk waar we daar deel van waren gebruikte hun gebouw, een voormalig jeugdhonk, doordeweeks als ontmoetingsplek voor jonge gezinnen, door de hele kerkzaal te gebruiken als soort van speelplek voor kinderen. De ontmoetingsruimte werd ingericht als hippe koffietent. De hele week door kwamen er mensen in het gebouw die misschien wel nooit over de drempel van een kerk zoden durven stappen, maar nu kwamen we wél in contact met ze.

“Een plek, middenin de maatschappij, waar vanuit we mensen kunnen bereiken met Gods liefde.”

Er ontstonden vriendschappen, mensen kwamen uiteindelijk in de kerk en gezinnen en families werden veranderd door de liefde van God. Dát was pas een mooie manier om een gebouw te gebruiken. Toen we terugkwamen naar Ede en Connectkerk startten, was dat ook een droom. Een plek, middenin de maatschappij, waar vanuit we mensen kunnen bereiken met Gods liefde.  Voor onze zondagdiensten huren we een andere locatie (de 5e in 7 jaar tijd vanwege de groei) maar voor doordeweeks zijn we blij dat we nu deze plek kunnen huren, samen met andere partners. Wel zo mooi eigenlijk, dat we als kerk samenwerken met meerdere partijen. We zien uit naar mooie tijden in dit pand.

Voor onze jeugdavonden, waarmee we natuurlijk ook jeugd uit de buurt bij willen betrekken, maar ook Alpha cursussen, of meetings over opvoeden, financiën, relaties, of gewoon een keer een bingo-avond, waarom niet? 

Gemotiveerd
We willen als ConnectKerk graag impact hebben op onze omgeving. We zien uit naar alle mooie dingen die God nog gaat doen. Corstian sluit af. “Het is geweldige om te zien dat diverse partijen gemotiveerd zijn om vanuit hun eigen expertise iets voor de medemens te betekenen. Ik geloof dat het buurthuis een plek gaat worden waar mensen naar elkaar omzien en levens worden verrijkt.  Ik verwacht dat de diverse partijen een zegen voor de wijk zullen zijn.’

Wethouder Van der Schans kwam maandagmiddag meteen even kijken. Dit is natuurlijk iets dat de Gemeente Ede toejuicht; lokale burgerinitiatieven die samen met lokale partners aan de slag gaan om het leven in Ede mooier te maken.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen