Minister De Jonge: “Vaccin lijkt steeds dichterbij te komen”

Premier Rutte riep gisteren tijdens de persconferentie op om nog even vol te houden met de corona-voorzorgsmaatrelen, omdat het nog steeds wel spannend is. Minister De Jonge gaf een aanvullende update over de vaccins. “Een vaccin lijkt steeds dichterbij te komen.”

Volgens de minister zijn er vijf test-vaccins en zijn de eerste testresultaten ‘bemoedigend’. “We hopen de eerste vaccins in de eerste maanden van 2021 te ontvangen”, aldus De Jonge. Hij noemde de vaccins ‘de beste troefkaarten’ om de crisis op te lossen.

Volgens de routekaart van het kabinet, kunnen clubs en discotheken voorlopig nog niet open. Waarschijnlijk zal dit pas zijn als ‘het vaccin er is.’

Geneesmethoden
De sterke focus op de komst van het vaccin zorgt onder veel christenen en ook niet-christenen voor kritiek. Terwijl er diverse geneesmethoden, waaronder hydroxychloroquine – die in de praktijk goed leken te werken – naar boven gekomen zijn, wordt hier nauwelijks serieus onderzoek naar gedaan – en de berichten hierover worden zelfs gecensureerd. Een open debat wordt zo gemeden.

Als discotheken pas open kunnen als het vaccin er is, neemt ook het risico toe dat je als niet-gevaccineerde op dergelijke plekken niet naar binnen kunt. Dat vreest ook advocaat Arjan Hulsbergen, die over deze andere maatregelen morgen uitgebreid vertelt in een interview.

“Gek genoeg lijkt de wereld af te sturen op een vaccinatieplicht. Als die in Nederland niet wordt ingevoerd, zullen we op zijn minst veel last gaan hebben van landen die het wel doen.”

“Gek genoeg lijkt de wereld af te sturen op een vaccinatieplicht. Als die in Nederland niet wordt ingevoerd, zullen we op zijn minst veel last gaan hebben van landen die het wel doen. De vraag is of je dan nog vrij over de wereld zult kunnen reizen.”

Onder christenen zijn de meningen hierover verdeeld, alhoewel de scepsis vooral in orthodoxe kringen de overhand lijkt te hebben. De visies variëren tussen mensen die ‘God danken voor een vaccin’, waaronder CU-leider Gert-Jan Segers, tot ook veel christenen die vrezen voor apocalyptische taferelen.

Open kaart
Desondanks wil het kabinet graag open kaart spelen met de Nederlandse bevolking, gaf Rutte aan. Hij begrijpt dat er kritiek is op het beleid. “Iedereen mag vragen stellen en het is logisch dat mensen zelf op onderzoek uitgaan. Het zou gek zijn als dat niet gaat gebeuren.” 

Premier Mark Rutte en zorgminister De Jonge willen een ‘digitale ontmoeting’ organiseren zodat ‘iedereen die vragen heeft deze kan stellen.’

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen