Naftali Bennett wordt nieuwe premier van Israël, einde van 12-jarige regering van Netanyahu

De termijn van Benjamin Netanyahu als premier eindigde zondag nadat het Israëlische parlement een nieuwe regering had goedgekeurd, gevormd door Yamina-leider Naftali Bennett en Yesh Atid-voorzitter Yair Lapid.

Het Israëlische parlement, de Knesset, keurde de nieuwe regering goed met 60 tegen 59 stemmen en één onthouding, meldt The Jerusalem Post.

Bennetts aanhangers juichten na de aankondiging. Daarna wisselde hij een korte handdruk met Netanyahu voordat hij de ambtseed als nieuwe premier aflegde. “Ik ben er trots op dat ik in een regering kan zitten met mensen met heel verschillende opvattingen”, zei Bennett.

John Waage, hoofdredacteur van CBN News en analist voor het Midden-Oosten, zegt in een commentaar op de stemming dat Netanyahu heeft beloofd de nieuwe Israëlische regering snel ten val te brengen, en dat hij misschien de kans krijgt om dat te doen.

“De coalitiepartijen hebben bijna niets gemeen, behalve hun minachting voor Netanyahu en de wens om hem uit zijn ambt te zetten. Dat is geen winnende formule voor succes op lange termijn”, zei Waage.

Hij gelooft ook dat de nieuwe regering van Israël nu vrijwel zeker zal worden getest op internationaal gebied. “De meest opvallende vijand, Iran, heeft genoeg volmachten om de nieuwe regering te bedreigen”, zei hij.

Shas en United Torah Judaism daagden Bennett uit en noemden hem een ​​bedrieger en een oplichter. Bennett beloofde echter de haredi (ultra-orthodoxe) regio te helpen, ondanks het bezwaar van Shas en United Torah Judaism om deel uit te maken van zijn regering.

Bennett beloofde een nieuwe haredi-stad te creëren voor de groeiende bevolking van het gebied, terwijl hij verzekerde dat de regering stappen zou ondernemen om de Arabische sector te bereiken.

“Dit is geen dag van rouw”, zei Bennett. “Er is hier geen terugtrekking. Er wordt niemand schade berokkend. Er is een regeringswisseling in een democratie. Dat is het. En ik verzeker u dat het een regering is die zal werken in het belang van alle mensen.”

“We zullen alles doen wat we kunnen zodat niemand bang hoeft te zijn”, vervolgde hij. We zijn hier in de naam van het goede en om te werken. En ik zeg tegen degenen die vanavond willen vieren, dans niet op de pijn van anderen. We zijn geen vijanden; we zijn één volk.”

Tijdens de toespraak zei Bennett dat zijn regering geen raketvuur op Israëlische burgers uit de Gazastrook zou toestaan. Hij prees ook Netanyahu voor zijn harde werk door de jaren heen voor de staat Israël.

Netanyahu beweerde eerder dat Bennett niet in staat zal zijn om de druk van de regering-Biden te weerstaan ​​zoals hij zou doen bij een aantal kwesties zoals Iran, het Israëlisch-Palestijnse conflict, de herfinanciering van de UNRWA en de controversiële kwestie van de Jeruzalem buurt van Sheikh Jarrah.

Bennett – een religieus conservatief – heeft sterke standpunten die verschillen van president Joe Biden, met name over de Iraanse nucleaire deal. Biden hielp bij het opstellen van de oorspronkelijke Iran-deal van 2015 en zijn regering onderhandelt momenteel over een andere overeenkomst.

Om de VS met deze en andere kwesties te confronteren, zal Bennett aan het hoofd staan ​​van een verdeelde coalitie met veel interne ideologische verschillen, waaronder een Arabische partij met antizionistische opvattingen.

Maandag zal in het verblijf van de president een foto worden gemaakt van de 36e regering van Israël.

Lees hier het Engelse artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen