Nederland voorlopig nog in lockdown, meerderheid wil versoepelen

Demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge presenteren een stappenplan voor heropening van de samenleving. “We zetten kleine stappen in het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd”, zei Rutte op de coronapersconferentie.

Hiermee zijn de beloofde versoepelingen verder uitgesteld en moet Nederland opnieuw langer wachten. De eerste stap van de versoepelingen zou zijn op 28 april. Voorwaarde is dat de derde golf van het virus over zijn piek heen is. Dan heeft het kabinet het voornemen om de avondklok te beëindigen. Ook is dan het advies om twee mensen per dag thuis uit te nodigen in plaats van één. Buitenterrassen mogen onder voorwaarden weer open en er komt ook een verruiming voor winkels.

Echter, er heerst in Nederland cynisme over deze beloften, die al sinds begin maart herhaaldelijk worden uitgesteld. Ook OMT-baas Diederik Gommers erkent dit. “Rutte doet beloften die hij niet kan waarmaken.” Volgens Gommers kunnen we pas snel versoepelen als alle 60-plussers gevaccineerd zijn.

Complicaties
Echter zijn er veel complicaties rondom het vaccineren, waaronder ernstige bijwerkingen bij AstraZeneca en nu ook bij het Janssen-vaccin. Het is dus de vraag of deze ‘heilige graal’ versoepelingen gaat brengen.

Ondertussen blijkt uit onderzoek van I&O Research dat zestig procent van de Nederlanders versoepelingen wil.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen