Nederlands echtpaar in Uganda haalt baby’s letterlijk uit de prullenbak

Zendelingen Piet en Pita Buitendijk zijn al twintig jaar actief in Uganda om verstoten en zelfs weggegooide kinderen te redden en te helpen. Onder de stichting ‘Noach’s Ark’, helpen ze honderden kinderen om een leven op te bouwen waarbij ze zich waardig en geliefd voelen. Het Reformatorisch Dagblad schreef een bijzondere reportage over het echtpaar.

Al toen Piet en Pita in Nederland woonden, hadden ze een groot hart om mensen om hen heen te helpen. Ook waren ze al bezig met zending, waarbij Piet Bijbels smokkelden naar de andere kant van het IJzeren Gordijn.

Maar dertig jaar geleden, werd het zendingsbevel op basis van Jesaja 6:8, waarin staat: ‘Wie zal Ik zenden, en wie zal voor Ons heengaan?’ heel duidelijk. Ze ervoeren een roeping voor Afrika en kwamen in Uganda terecht.

Verkracht
Daar zagen ze al snel hoe de seksuele moraal in het land voor problemen zorgt. “Er zijn veel tienermeiden die verkracht worden en zwanger raken. En volgens de cultuur haalt het kind van zo’n meisje de schande over de familie. Zolang de tienermoeder haar baby bij zich houdt, wordt ze dus verstoten. Neemt ze afscheid van het kind, dan is ze weer welkom thuis. Daarom doen veel moeders afstand van hun baby.”

De baby’s worden te vondeling gelegd of in een container gegooid. Als ze het overleven, worden de kinderen vaak op latere leeftijd misbruikt. Pita: “Wij wilden ons voor die verschoppelingen inzetten.”

“We vangen weggegooide kinderen op. Meestal komen die via de politie bij ons.”


“We vangen weggegooide kinderen op. Meestal komen die via de politie bij ons. Ze hebben in de eerste weken vaak medische zorg nodig. Zodra ze aangesterkt zijn, gaan ze naar het kinderhuis.” Inmiddels heeft het echtpaar een heel dorp opgebouwd, waar momenteel 212 bewoners leven.

Neem even tijd om het indrukwekkende verhaal van het echtpaar te lezen, door op deze link te klikken.

2020-09-05-rdMAG06-RDMbuitendijk05_03-6-FC_web
2020-09-05-rdMAG06-RDMbuitendijk05-3-FC_web

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen