Nederlands geld naar Palestijnse terroristen?

SGP en ChristenUnie willen dat minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking openheid van zaken biedt over de Nederlandse en de Europese donorgelden aan de Palestijnen. Er zijn al lang geruchten dat die gelden (of een deel ervan) direct dan wel indirect bij Palestijnse militanten terechtkomen.

Aanleiding voor de vragen van SGP en CU zijn berichten van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat donorgelden uit zowel Nederland als Europa in verkeerde handen vallen. Daarbij wordt o.a. het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina genoemd, een terroristische organisatie. “Zeker nu Israël weer dagelijks door een spervuur van raketten bestookt wordt door de Palestijnen, moet er snel duidelijkheid komen”, zegt SGP-kamerlid Chris Stoffer. 

Al in september kondigde minister Kaag na vragen vanuit o.a. de SGP en CU aan dat er een onderzoek komt naar de banden tussen een Palestijnse NGO en militante Palestijnen. Sindsdien is daar niks meer over gehoord. Stoffer vindt het hoog tijd dat minister Kaag duidelijkheid verschaft. “Ik wil een compleet overzicht van alle donorgelden die zowel vanuit Nederland als Brussel naar de Palestijnen vloeien. En ik wil ook weten hoe gecontroleerd wordt waar al die euro’s aan besteed worden.”

Een aparte vraag stellen SGP en CU over studiemateriaal van de VN-organisatie voor de hulp aan Palestijnen (UNRWA). In dat materiaal wordt opgeroepen tot geweld, wordt vrede afgewezen en wordt het bestaansrecht van Israël ontkend. Ook dáárover heeft de Tweede Kamer al eerder vragen gesteld. Stoffer en Ceder willen van Kaag weten wat intern onderzoek naar de “kwalijke lesinhoud” van het UNRWA-studiemateriaal heeft opgeleverd.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen