Nederlands onderzoek laat zien: corona-geneesmiddel christelijk arts, aanbevolen door Trump, tóch effectief

Het zeer veel besproken antimalariamiddel hydroxychloroquine lijkt toch effect te hebben op coronapatiënten op verpleegafdelingen. Door het middel te gebruiken is de kans op overplaatsing naar de intensive care 53 procent lager dan bij coronapatiënten die het middel niet kregen. Zo concluderen onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle, melden de NOS en BNR Nieuwsradio.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1064 patiënten in Nederland, waarbij de conclusie van een groep vooraanstaande Amerikaanse artsen – die eind juli wereldwijd hierover in het nieuws kwamen – werd onderschreven. Hierdoor hopen de onderzoekers dat er aanvullend onderzoek uitgevoerd gaat worden dat de conclusies verder kan ondersteunen. 

Verzet
De uitspraken van de Amerikaanse artsen in de zomer, stuitte op veel verzet en de video werd van social media verwijderd omdat het ‘fake news’ zou zijn. Tegelijkertijd leidde dit ook tot argwaan bij veel social media gebruikers.

Eén van de dokters in de video, Stella Immanuel, is uitgesproken christen en werd daar door grote mediabedrijven op aangevallen. Juist omdat ze in demonen en heksen zou geloven, zou ze niet geloofwaardig zijn als gezaghebbend arts. Het middel hydroxychloroquine kreeg ook een zeer politieke lading, aangezien president Trump het middel aanprees om Covid-19 mee te bestrijden.

Richtlijnen
Desondanks waren er geen richtlijnen om artsen te behandelen, waardoor het middel in veel ziekenhuizen gebruikt bleef worden, ook in sommige Nederlandse ziekenhuizen. Andere ziekenhuizen gebruikten chloroquine. Omdat nog niet duidelijk was welke effecten deze middelen hadden op patiënten, waren er ook veel coronazieken die geen van beide medicijnen toegediend kregen. 

“In een vroeg stadium van de infectie zien we een positief effect van de behandeling met HCQ.'”

Onderzoekers Jolanda Lammers en Paul Groeneveld zien een duidelijk effect van het malariamiddel. “Tijdens de corona-uitbraak stond elke dokter met lege handen. Juist omdat iedereen het beste wil voor deze patiëntencategorie hebben we landelijk alle medewerking gekregen. In een vroeg stadium van de infectie zien we een positief effect van de behandeling met HCQ.'”

Klik hier om meer te lezen over de uitkomsten van het onderzoek.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen