Nederlandse studie toont dat aantal christenen in Iran nóg hoger ligt dan gedacht: “Onze gevangenis veranderde in een kerk”

In een recent onderzoek onder 50.000 Iraniërs, ouder dan twintig, ontdekte een in Nederland gevestigde seculiere onderzoeksgroep dat 1,5% van de respondenten zich als christen identificeert.

Toegepast op de Iraanse bevolking van meer dan tachtig miljoen, is het aantal christenen in Iran “zonder twijfel in de orde van grootte van honderdduizenden en groeit het meer dan een miljoen”, zei de onderzoeksgroep GAMAAN na de studie.

Open Doors USA, een wereldwijde waakhondorganisatie voor vervolging, zegt dat er tot nu toe geen diepgaand onderzoek was om de beweringen over het aantal christenen in Iran te onderbouwen. “Gezien de grote gevolgen van het verlaten van de islam in Iran, zijn schattingen van christelijke organisaties in de afgelopen tien jaar alleen gebaseerd op schattingen van het kleine bekende aantal conversies – grotendeels gebaseerd op contact met christelijke satelliettelevisiekanalen.”

“We wisten dat we onze vrienden achter moesten laten. Nadenken over de onschuldige mensen in die donkere plaats die lijden, was erg pijnlijk.”

De non-profit waakhondgroep Article 18 merkte op: “Als dit cijfer wordt doorvertaald naar de meer dan 80 miljoen mensen van Iran, zelfs als we rekening houden met de ongeveer 300.000 ‘erkende’ christenen van Armeense en Assyrische afkomst, zou dit erop wijzen dat er nog eens een miljoen bekeerlingen tot het christendom zijn bijgekomen.”

Inkijk
De christelijke zender GodTV gaf een bijzondere inkijk in hoe deze toename plaatsvindt. In de onderstaande video is te zijn hoe christelijke zendelingen werden opgesloten in één van de beruchtste gevangenissen ter wereld. Op die plek getuigden ze van God.

Twee vervolgde christelijke missionarissen in Iran werden opgesloten in één van de meest beruchte gevangeniscellen ter wereld voor het legaal martelen van gevangenen. Terwijl ze daar waren, waren ze er getuige van hoe God de donkere gevangenis in een kerk veranderde.

Veel mensen kwamen tot geloof en ze hielden er zelfs kerkdiensten. Na negen maanden ondervraging, angst voor levenslange gevangenisstraf en de mogelijkheid van executie, kregen Marziyeh en Maryam hun vrijheid terug. Beiden waren echter niet bepaald verheugd. “We wisten dat we onze vrienden achter moesten laten. Nadenken over de onschuldige mensen in die donkere plaats die lijden, was erg pijnlijk.”

Bekijk de bijzondere video van het christendom in Iran.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen