Nieuwe Dode Zeerol-fragmenten van Bijbelse profeten onthuld na gedurfde reddingsoperatie

De Israel Antiquities Authority (IAA) kondigde dinsdag aan dat het voor het eerst in ongeveer zestig jaar tientallen fragmenten van een bijbelse boekrol heeft teruggevonden. De zoektocht is onderdeel van een ‘complexe en uitdagende nationale archeologische operatie’.

De ‘nieuwe’ fragmenten van de Dode Zee-rol bevatten gedeelten uit boeken van 12 kleine profeten, inclusief de boeken Zacharia en Nahum.

“Dit zijn de dingen die u moet doen: de waarheid tegen elkaar spreken, ware en volmaakte gerechtigheid betonen in uw poorten. En smeed geen kwaad tegen elkaar, en heb geen meineed lief, want dat zijn allemaal dingen die Ik haat – verklaart de Heer. ” Die passage uit Zacharia 8: 16-17 is een voorbeeld van een gevonden tekst.

De boekrol zou daar verborgen zijn geweest tijdens de Joodse opstand tegen het Romeinse Rijk, bijna 1900 jaar geleden.

Plunderingen
In een grootschalige nationale operatie om plunderingen te voorkomen, haalden archeologen en vrijwilligers de fragmenten uit grotten nabij Qumram, door zich aan touwen vast te klampen.

“Jarenlang jaagden we op antiekplunderaars. We hebben uiteindelijk besloten om op de dieven te anticiperen en te proberen de oude voorwerpen te bereiken voordat ze konden worden weggenomen”, zei Amir Ganor, hoofd van diefstalpreventie voor de IAA.

“Het woestijnteam toonde uitzonderlijke moed, toewijding en toewijding aan het doel, om te abseilen naar grotten tussen hemel en aarde, ze te doorgraven en te ziften.”

Sinds 2017 onderzoekt de IAA in samenwerking met het burgerlijk bestuur in Judea en Samaria, en gefinancierd door het Ministerie van Jeruzalem Zaken en Erfgoed, proactief de grotten om antieke rollen uit de woestijn van Judea te halen.

“Het woestijnteam toonde uitzonderlijke moed, toewijding en toewijding aan het doel, om te abseilen naar grotten tussen hemel en aarde, ze te doorgraven en te ziften. Daar moesten ze dik en verstikkend stof verdragen, en kwamen ze terug met geschenken van onschatbare waarde voor de mensheid,” zei onderzoeker Hasson in een verklaring.

Schat aan munten
Archeologen ontdekten ook een schat aan munten uit de tijd van de Joodse Bar Kokhba-opstand.

De Dode Zee-rollen, die meer dan 70 jaar geleden voor het eerst werden ontdekt, zijn de oudst bekende exemplaren van de Bijbel. De klimatologische omstandigheden in de grotten hebben de oude en kostbare voorwerpen bewaard. Als zodanig zijn ze altijd het doelwit geweest van plunderaars.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen